Kožní onemocnění z pohledu TCM

Vzniká především nedostatečností na drahách plic, nedostatečné Qi, obvykle se jedná o souhru obou faktorů s invazí patogenních faktorů jako jsou, vítr, horko, vlhko, sucho. Další doprovodné faktory mohou být přílišné emoce, nevhodné stravovací zvyklosti.

Kožní problematika z pohledu TCM:

Mnoho kožních nemocí není spojeno jen s plícemi, ale i s játry, horkem a stagnací krve. Rovněž horko v krvi může vzniknout na podkladě horka v žaludku a tak kůže může být spojena i se žaludkem.

  • suchá kůže odpovídá nedostatečnosti krve jater nebo plicního YIN
  • svědivá kůže odpovídá napadení větrem.
  • otok kůže, který po zatlačení prstem vytváří důlek, se nazývá „vodní otok“ a odpovídá nedostatečnosti ledvinného YANG
  • otok kůže, který po zatlačení prstem nevytváří důlek, se nazývá „otok QI“, není to pravý otok a odpovídá stagnaci QI.
  • žlutá kůže odpovídá žloutence, která má 2 typy: světlá a jasně žlutá barva odpovídá YANG žloutence z vlhka a horka, matná a tmavě žlutá barva odpovídá YIN žloutence z vlhka a chladu.
  • červené cévy na kůži odpovídají horku.
  • namodralé cévy na kůži odpovídají chladu.
  • nazelenalé cévy na kůži odpovídají bolesti.
  • fialové cévy na kůži odpovídají stagnaci krve.

Kožní onemocnění v TCM:

  • vítr – horko v krvi
  • prázdnota krve, nedostatečná kvalita krve

Obvykle lze zásadní úpravy stavu dosáhnout vhodnou úpravou stravy, bylinnou terapií a akupunkturou.

Akutní horkost

  • vítr – horko,
  • horko v krvi

Příznaky: zarudlá, svědící pokožka, puchýřky s možností sekrece, stroupky na pokožce, šupinky, nepokoj, podrážděnost, hyperaktivita

Jazyk: bledý, s červenými oblastmi, zvýrazněné papily, možnost tenkého, žlutého povlaku.
Puls: rychlý

Příčina: napadení organismu větrem – horkem, pronikající pokožkou, stagnace horka v orgánech, dlouhodobé snášení stresu, nevhodné dietní návyky vyvolávající horko v krvi.

Obrana: vyvarovat se potravinám povahou teplé, horké, štiplavé, kořeněné.

Doporučení: vhodné jsou potraviny povahy chladné a svěží, vyživující játra a plíce, chutě spíše kyselé, jemně sladké, trochu hořké.

Rozptýlení větru – horka: čínské zelí, mrkev, pampeliška, ředkev, rajčata

Ochlazení krve: mořské řasy, fazole mungo, rajčata, špenát, nať celeru, zelený čaj, pšeničné pivo, pšenice

Odstranění sucha: banány, hrušky, kiwi, vodní meloun, sojové boby, pšenice, med, arašídy, máslo, jogurt, kefír, kysaná smetana, sojové mléko, tofu

Při přílišné suchosti pokožky: hruškový džus, pečený banán, zvýšená spotřeba mléčných sojových potravin

 

Zpět nahoru

CHCETE SE PŘIHLÁSIT K ODBĚRU MAGAZÍNU CELOSTNÍ MEDICÍNY?

Přihlaste se k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.