Kozí mléko

Kozí mléko, donedávna známé jen z vyprávění našich prarodičů, se opět dostává na výsluní zájmu jako součást zdravé výživy. Jeho účinky znali již staří Římané, kteří si ho velmi oblíbili. Jeho chuť je o něco méně sladká, než tomu je u kravského mléka. Dodnes se v tradičními lidovém léčitelství používá jako součást přírodních mastí.

V tradiční přírodní medicíně je používáno při nemocech žaludečního traktu, jater a slinivky (pozitivně působí zásaditá povaha a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka), stresech a migréně (je zaznamenána pozitivní změna při změna kravského mléka za kozí), alergických problémech (obsahuje bílkoviny jiného složení než ty u kravského mléka, které alergizují), při revmatických bolestech (posiluje imunitní systém) nebo ekzému (konzumace kozího mléka spojená s koupelemi z kozí syrovátky). Kozí mléko vůbec pomáhá v případě problematické pleti – i u akné nebo ekzému.

Na našem trhu můžete zakoupit krémy, pleťové masky, sprchové gely nebo olejové koupele s obsahem kozího mléka. Z důležitých látek obsahuje vápník, hořčík, draslík, sodík, mangan, titan, chrom, kobalt, vitamíny A, C, E, D a vitamíny ze skupiny B. Je docela zajímavé, že odborníci uvádějí, že má více vápníku než kravské mléko. Dále ve větším množství obsahuje fosfor a riboflavin, v menším naopak sodík.

Z dalších užitečných látek obsahuje rovněž oligosacharidy, které se složením podobají oligosacharidům mateřského mléka, které působí ve střevech jako prebiotika podporující růst probiotické mikroflóry, především bifidobakterií – ty podporují trávení, vstřebávání minerálních látek potřebných k růstu a celkovou obranyschopnost organismu. Je rovněž dobrým zdrojem bílkovin. Obecně se uvádí, že je dobře stravitelné.

To je dáno rozměry a rozložením tukových částic v kozím mléce, které jsou rozptýleny v malých kuličkách, velice podobných tuku v mateřském mléce. To je dáno tím, že kozí mléko obsahuje oproti kravskému velmi malý podíl bílkoviny alfas1­kaseinu a relativně vyšší zastoupení bílkoviny beta­kaseinu. Tím se kozí mléko přibližuje více k mléku mateřskému než mléko kravské a snižuje se tak riziko vzniku intolerance živočišných bílkovin. Vyrábějí se z něho sýry, tvarohy, roztíratelné pomazánky, sušené mléko nebo jogurty.

 

Zpět nahoru