Kozí mléko

cm susene kozi mleko

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kozí mléko, donedávna známé jen z vyprávění našich prarodičů, se opět dostává na výsluní zájmu jako součást zdravé výživy. Jeho účinky znali již staří Římané, kteří si ho velmi oblíbili. Jeho chuť je o něco méně sladká, než tomu je u kravského mléka. Dodnes se v tradičními lidovém léčitelství používá jako součást přírodních mastí.

V tradiční přírodní medicíně je používáno při nemocech žaludečního traktu, jater a slinivky (pozitivně působí zásaditá povaha a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka), stresech a migréně (je zaznamenána pozitivní změna při změna kravského mléka za kozí), alergických problémech (obsahuje bílkoviny jiného složení než ty u kravského mléka, které alergizují), při revmatických bolestech (posiluje imunitní systém) nebo ekzému (konzumace kozího mléka spojená s koupelemi z kozí syrovátky). Kozí mléko vůbec pomáhá v případě problematické pleti – i u akné nebo ekzému.

Na našem trhu můžete zakoupit krémy, pleťové masky, sprchové gely nebo olejové koupele s obsahem kozího mléka. Z důležitých látek obsahuje vápník, hořčík, draslík, sodík, mangan, titan, chrom, kobalt, vitamíny A, C, E, D a vitamíny ze skupiny B. Je docela zajímavé, že odborníci uvádějí, že má více vápníku než kravské mléko. Dále ve větším množství obsahuje fosfor a riboflavin, v menším naopak sodík.

Z dalších užitečných látek obsahuje rovněž oligosacharidy, které se složením podobají oligosacharidům mateřského mléka, které působí ve střevech jako prebiotika podporující růst probiotické mikroflóry, především bifidobakterií – ty podporují trávení, vstřebávání minerálních látek potřebných k růstu a celkovou obranyschopnost organismu. Je rovněž dobrým zdrojem bílkovin. Obecně se uvádí, že je dobře stravitelné.

To je dáno rozměry a rozložením tukových částic v kozím mléce, které jsou rozptýleny v malých kuličkách, velice podobných tuku v mateřském mléce. To je dáno tím, že kozí mléko obsahuje oproti kravskému velmi malý podíl bílkoviny alfas1­kaseinu a relativně vyšší zastoupení bílkoviny beta­kaseinu. Tím se kozí mléko přibližuje více k mléku mateřskému než mléko kravské a snižuje se tak riziko vzniku intolerance živočišných bílkovin. Vyrábějí se z něho sýry, tvarohy, roztíratelné pomazánky, sušené mléko nebo jogurty.