Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Kozí mléko jako božská strava

21.06.2018
Kozy Mytologie a historie nám přinášejí četné zajímavé informace. Podívejme se blíže na to, co víme o kozím mléce a kozách jako takových vůbec. Víte například, že se řadí mezi vůbec první domestikovaná zvířata? Možná si myslíte, že je nadpis příspěvku trošku nadnesený, ale podle řecké mytologie je úplně správný.

Vraťme se zpět do dávných dob na ostrov Kréta. Zde božská Rhea porodila tajně syna Dia, kterého před otcem Kronem ukryla v jeskyni na hoře Ida, aby ho jeho otec nesnědl. Syna, ke kterému se jeho vlastní matka nemohla hlásit a tedy ani ho kojit, přijala za svého koza Amalthea a krmila ho svým mlékem.



Vzhledem k tomu, že se z Dia stal mocný olympský bůh, předpokládáme, že kozí mléko pro něj bylo tím pravým zdrojem látek potřebných ke správnému vývoji, že tedy kozí mléko bylo opravdu správnou božskou stravou. Jako dospělý, sám Zeus ocenil kozu Amaltheu za její péči a výživu tím, že její ulomený roh naplnil dary přírody (ovocem, medem, obilím a květy) a nazval ho Rohem hojnosti.

 

Do dnešních dob je Amalthein roh hojnosti symbolem úspěšné sklizně pro Řeky a stal se také předobrazem díkůvzdání pro Američany. Nejstarší zprávy o domestikovaných kozách se datují do doby 8 800 let před naším letopočtem. Historikové předpokládají, že právě kozy byly prvními divokými zvířaty, která začal člověk domestikovat. Věnoval se jejich chovu, nejprve využíval jejich maso a kůži a následně i mléko.



Pokud tomu tak opravdu bylo, měli bychom mít ve své genetické výbavě „zasunuty“ geny pro využívání všech složek kozího mléka - tedy i bílkovin. Ve starověku sloužilo kozí mléko jako oběť bohu Slunce, a jako poskytovatelka obětního mléka se koza dostala přímo na oblohu - jako hvězda Capella (latinský název pro kůzlátko). Význam koz ve středověku dokládá i uzákonění odevzdávání kozího mléka, kůže a rohů z doby Karla Velikého. Po třicetileté válce se pomalu zájem o chov koz přesunul k chovu hovězího dobytka. Není divu - jedna dojná koza produkuje asi 5-6 l mléka denně,  zatímco kráva okolo 20 litrů. Také užitkovost masných plemen koz je nesrovnatelná: 80 - 140 kg proti 750 kg hmotnosti býka. Intenzivní chov koz byl dříve zaznamenáván v oblastech, kde byly doly, protože horníci využívali kozí mléko jako účinnou prevenci proti plicním onemocněním, především tuberkulóze.



V současné době se na světě chová přibližně okolo 1 miliardy koz. Největší počty koz jsou evidovány v Asii. V Evropě zájem o kozí mléko v poslední době vzrůstá. Počty chovaných koz se odhadují na zhruba 20 milionů kusů. Největším chovatelem je Řecko (udržující si dávnou tradici), dále Španělko, Francie a v posledních letech významně zvyšuje stavy také Holandsko. U nás se zvyšuje počet koz chovaných na farmách, současně přibývá i lidí, kteří začínají s malochovem koz pro svou vlastní potřebu.

 

Kozí mléko lze využít v mnoha směrech. Velmi hojné je využití kozího mléka jako přísady do celé řady kosmetických výrobků. Neméně významně se uplatňuje v lidské výživě, a to jak ve formě přímé konzumace, nebo ve formě mléčných výrobků:  sýrů (měkké i tvrdé), jogurtů, másla, kefíru atp. V posledních letech je vysoce ceněné jako základní surovina do hypoalergenních kojeneckých mlék a příkrmů (kaší), vhodných pro děti i dospělé – jako součást zdravého a chutného jídelníčku. Dobrou chuť!

 

Doporučujeme kozí výrobky Goldim Kozí kaše a Naše mléko.

Více informací v článku: Srovnání jednotlivých druhů mlék


Související články a videa:
Srovnání jednotlivých druhů mlék
Nutriční význam mléka
VIDEO: Rostlinná mléka - nemléka
Recepty z kozí kaše
Kozí mléko ochrání před stresem a psychickými problémy děti i dospělé


21.06.2018
autor: Bc. Iva Šmrhová
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…

109,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS