prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Koření je užitečné - potlačuje množení bakterií v jídle

24.09.2010
Když se mluví o nemoci z nakaženého jídla, obvykle se tím myslí nemoc způsobená bakteriemi, kterými bylo jídlo kontaminováno. Někteří lidé s potížemi vyvolanými jídlem mohou mít pouze komplikace s trávením. Bývá ale i daleko větší množství případů, kdy vznikají vážné zdravotní problémy a dokonce i úmrtí - zvláště u malých dětí a starých nebo už dříve nemocných lidí.

Je skutečností, že americká centra pro zvládání a prevenci chorob (CDC -  the Centers for Disease Control and Prevention) odhadují, že v USA každoročně trpívá nemocemi z jídla až 76 miliónů lidí a s tím souvisí až 325 000 hospitalizací a více než 5 000 případů úmrtí. Vědci nyní potvrdili způsob, jak se chránit proti třem nejčastějším viníkům: bakteriím Escherichie coli (E. coli), salmonely a listerie. Řešením ale není žádná nové chemické ošetření potravin nebo lék. Naopak jde o stejnou věc, kterou používaly už dávné kultury a lidoví léčitelé ji doporučují už celé věky - je to běžné koření.



Přírodní koření činí jídlo bezpečnějším
Ve studii, která byla publikovaná v the Journal of Food Science, (vydávané v the Institute of Food Technologists) se výzkumníci zaměřili na účinnost esenciálních olejů z oregána, nového koření a česneku proti výše vyjmenovaným bakteriím. Tyto výtažky byly přidány do tomatových protlaků, do kterých pak byly naočkovány bakterie vyvolávající nemoci. Výsledky zkoumání ukázaly, že všechny tři esenciální oleje byly účinnými a přirozenými bariérami proti bakteriím E. coli, salmonely i listerie, i když se mezi nimi objevily určité rozdíly. Například česnek byl jen málo účinný proti E. coli a salmonele, avšak s listeriemi si poradil snadno.



Máte rádi přitažlivé aroma jídel, ochucených bylinami a kořením? Výzkumníci zjistili, že éterické složky z oregána a nového koření se ukázala obzvláště vhodná pro ničení E. coli a salmonely. Vůbec nejúčinnějším se ukázalo být oregáno - důsledně potlačuje množení všech tří testovaných druhů bakterií v potravinách.



V další nové studii, která byla rovněž publikována v the Journal of Food Science, zjistila stejná skupina vědců, že esenciální oleje ze skořice, nového koření a hřebíčku mohou rovněž ochránit jídlo od spousty bakterií. Vědci přidávali tyto složky do jablečného protlaku a pak po 24 a 48 hodinách zjišťovali antimikrobiální vlastnosti tohoto prostředí.



Výsledky ukázaly, že přírodní esenciální oleje jsou nejúčinnější na bakterie salmonely. A co více, už i velmi nízké koncentrace (mezi 1 - 1,5 %) olejů z nového koření a hřebíčku byly schopné potlačovat množení listerie. Celkově nejúčinnější byl skořicový olej - nejen proti salmonele, ale i proti oběma dalším druhům bakterií. Vedoucí výzkumného týmu učinil toto prohlášení k médiím: „Výsledky ukazují, že živné kultury na bázi jablečného protlaku, ošetřené esenciálními oleji z nového koření, skořice nebo z pupenů hřebíčku se ukázaly být odolné proti množení všech tří testovaných bakterií. Tyto esenciální oleje mají tedy schopnost poskytovat konzumentům jídel vícenásobný užitek.“



Podle McCormickova vědeckého institutu existuje bohatá historická dokumentace o tom, že byliny a koření byly po celé věky používány jak z medicínského hlediska, tak i k udržování  čerstvosti jídel a ke zlepšování jejich chuti. Je skutečností, že na rozdíl od tzv. „vyspělé“ moderní západní kultury nerozlišovaly dávné civilizace přísně mezi kořením a bylinami, používanými k ochucování jídel a těmi, které sloužily k léčení.



Celková nabídka přípravků při střevní infekci.


Související články:
Onemocnění z potravin
Grilování a opékání - skrytá zdravotní rizika
Průjmová onemocnění: nejen letní problém
Jsme to, co jíme
Jídlo, pití a naše zdraví
Ryby pro zdraví?
Dnes okurky, zítra…?
Prohlášení komisaře Dalli týkající se epidemie E. coli
Zdrojem střevní nákazy jsou pravděpodobně zeleninové výhonky
Escherichia coli
Onemocnění způsobované bakterií E. coli
Propuknutí onemocnění ze superbaktérie E. coli v Německu je způsobeno nadužíváním antibiotik při produkci masa
Faraonova pomsta
Koření a jeho léčivé účinky - Koření a zdraví
Skořice – přírodní bojovník s nadváhou i s cukrovkou


24.09.2010
autor: S. L. Baker
zdroj: Volně přeloženo z www.naturalnews.com.
další články v rubrice: Ostatní


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

535,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS