Kopřiva: pro někoho plevel, pro někoho lék

Mnozí bylinkáři již od pradávna nedají na kopřivu dopustit. Doporučují kopřivu na léčení různých potíží, mimo jiné proti zapomnětlivosti, farář Kneipp kopřivou léčil poruchy prokrvení.

Vegetariáni přidávají kopřivu jako chutnou zeleninu do jídel. Dnes se opět věnuje pozornost jejím četným léčivým účinkům, z nichž některé bylo možno vědecky doložit teprve v nedávné době. Např. při revmatických chorobách nebo prostatických potížích. Úžasné účinky kopřivy znají ti, co mají potíže s močovým měchýřem nebo zahajují dietní kúru. Je totiž silně močopudná.

V případě zánětu močového měchýře to znamená, že choroboplodné zárodky se rychleji vyplavují z měchýře, neboť pití kopřivového čaje povzbuzuje průtok moči. Také před zahájením diety lze takto nejprve odvodnit tukové buňky, a tím posléze snáze odbourávat tuk.


Pak přidat před jídlem chitosan, který má schopnost tuky v potravě na sebe navázat a odvést z těla ven. Zdraví však neprospívá pouze kopřivový čaj. Tato divoce rostoucí bylina chutná skvěle v polévce jako v salátech a omeletách. Je dobře známá kombinace se špenátem, zvláště prospěšná na jaře. Vyzkoušejte to!

 

 

Zpět nahoru