Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Kopr vonný

22.08.2015
Kopr vonný

Kopr vonný (latinsky Anethum graveolens) patřící do čeledi miříkovitých (Apiaceae) je důvěrně známý nám všem. Vždyť kdo by alespoň jednou v životě neochutnal koprovou omáčku! Kopr vonný je jednoletá rostlina dorůstající výšky až jednoho metru. Má dutou lodyhu a mnohonásobně zpeřené listy. Má typické žluté květy složené do velkých okolíků. Celá rostlina vydává charakteristickou vůni.

Kopr je využíván jako léčivá rostlina, tak jako kuchyňské koření a zelenina. Pěstovali ho, jak se s oblibou říká, již staří Řekové a Římané. Na svých polích je nechal pěstovat i císař Karel Veliký. Úplně původně ovšem pochází z Asie.

 

Z kopru se zužitkuje téměř celá rostlina (kromě kořenů!) - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Jeho semena obsahují vitamín C, A, silice, vápník, fosfor a další minerální látky. Co se týče příznivých účinků na naše zdraví - kopr vonný pomáhá při trávicích potížích (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv) a plynatosti. Působí rovněž močopudně (diureticky). Dále podporuje tvorbu mléka u kojících matek, pomáhá tišit kašel a lépe se po něm usíná. V tradičním lidovém léčitelství se koupele z kopru používaly pro posílení nehtů a žvýkání koprových semen pro příjemný dech.

 

V kuchyni kopr vonný můžete využít (zejména jeho mladé listy) jako doplněk k rybám a vařenému masu i syrové zelenině, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Jeho nať je součástí bylinkového octa a přidává se také do nálevu s nakládaným zelím, okurkami či cibulí. Typická pro kopr vonný je svěže natrpklá chuť a kmínovitá vůně. Z plodů kopru se rovněž zpracovává silice k potravinářským účelům. Méně známé je, že z kopru si můžeme připravit i léčivý čaj. Kávovou lžičku kopru přelijeme šálkem horké vody a necháme 5 minut vylouhovat pod pokličkou. Poté scedíme a pijeme, jak je doporučeno, třikrát denně jeden šálek.

 

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že v dávných dobách se pálením kopru zaháněli démoni.

 

Celková nabídka přípravků obsahující kopr vonný.


Související články:
Fenykl na trávení
Kmín římský
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)


22.08.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS