Konopný olej

Konopný olej je rostlinný olej, který se získává lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis sativa L.), přesněji řečeno z tzv. technického konopí, které neobsahuje návykové látky THC.

Podle způsobu zpracování se dělí na rafinovaný a nerafinovaný. Nerafinovaný olej se získává lisováním za studena. Má světle až tmavě zelenou barvu a jeho chuť lze charakterizovat jako příjemně oříškovou.

Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí. Neobsahuje přírodní vitaminy a antioxidanty. Je hlavně součástí kosmetických přípravků. V průmyslu se používá při výrobě maziv nebo nátěrových hmot.

Konopný olej lisovaný za studena, nerafinovaný, obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin. Z jednotlivých esenciálních mastných kyselin obsahuje kyselinu linolovou, alfa-linolenovou, alfa-linolenovou, gama-linolenovou a stearidonovou.

Při srovnání s jinými přírodními oleji, například lněným olejem, je výhodnější v tom, že se dá užívat dlouhodobě (přesněji řečeno ty přípravky, které obsahují konopný olej k vnitřnímu užívání). Obsahuje v porovnání s běžnými rostlinnými oleji, používanými v kuchyni, menší množství nasycených mastných kyselin.

Dále obsahuje fytosteroly, minerály (vápník, hořčík, draslík a železo) a vitamíny (A, E, D a dokonce i některé ze skupiny B). Většinu těchto látek přijímáme z potravy (tělo si je neumí připravit) a jsme tak závislí na jejich příjmu tímto způsobem. Současný způsob života a stravování nezaručuje jejich dostatečný přísun, dlouhodobý nedostatek těchto látek je přitom jednou z příčin vzniku celé řady tzv. civilizačních chorob, jako jsou poruchy zažívání, onemocnění srdce a cév, snížená imunita, alergie, ekzémy a další.

Konzumace konopného oleje zaručuje doplnění stravy o již zmíněné nenasycené mastné kyseliny známé též pod názvem omega-3 a omega-6, komplexně působící a v ideálním vzájemném poměru 1:3, který je nejbližší potřebám lidského organismu. Konopný olej mohou používat děti i dospělí, velmi užitečný je pro všechny osoby se zvýšenou potřebou doplnění esenciálních mastných kyselin.

Konopný olej se využívá ke klasické konzumaci nebo je často přidáván do kosmetických a masážních přípravků. Pokud ho užíváme vnitřně, působí antibakteriálně, regeneračně či zpomaluje procesy stárnutí.

Co se týče lokálního působení, konopný olej se pro své široké účinky přidává do kosmetických přípravků, mastí či masážních emulzí, kde působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně. Konopný olej rovněž podporuje hojení ran, popálenin, lupenky, ekzémů, akné, křečových žil, bércových vředů, diabetické nohy, otoků nebo pomáhá zmírňovat alergické reakce.

V kosmetických přípravcích pomáhá zpomalovat procesy stárnutí kůže, pleť hydratuje, zvláčňuje a eliminuje tvorbu vrásek, vlasům dodává lesk a nehtům dodává zase tvrdost. V masážních emulzích či gelech uvolňuje ztuhlé klouby, svalstvo, křeče a následně snižuje bolest nemocných částí těla.

Dá se použít i vzhledem ke své příjemné oříškové chuti v kuchyni, například se může přidávat do těsta, kterému propůjčuje plnohodnotný charakter a oříškovou chuť. Neměl by se zahřívat na teplotu vyšší než 180 °C, aby se zachovaly všechny zdraví prospěšné látky.

Konopný olej můžete v našem sortimentu najít v přípravcích, Cannol – konopný olej, nebo Bio karité – konopný balzám, Konopný olej a dalších.

Doporučujeme Cannabis oil – Bio Konopný olej.

Zpět nahoru