Bakterie Salmonella a Campybactery – nezvaní letní společníci doma i na cestách

cm dreveny panak

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Příchod letního počasí přináší nejen letní pohodu, ale i nárůst infekcí  zažívacího traktu. Příčinou  mohou být  bakterie rodu Salmonelly a Campylobactery či  některé druhy Staphylokoků, které způsobují průjmy, bolesti břicha a hlavy, malátnost, zvracení a zvýšenou teplotu. Jejich zdrojem jsou nedostatečně tepelně zpracované potraviny, vejce, majonézy, zmrzliny, rizikové maso, syrová zelenina či druhotně infikované potraviny hmyzem (např. mouchami) či infikovaný člověk nebo zvíře.

Tyčinkové bakterie salmonel se dělí do dvou skupin. První výhradně napadá člověka a je příčinou paratyfových či tyfových infekcí s akutním průjmem. Druhou skupinu tvoří salmonely způsobující obávanou  salmonelózu. Na rozdíl od první skupiny napadají nejen člověka, ale i zvířata a ptáky. Do lidského organismu se dostávají výhradně ústy. Po uplynutí inkubační periody, 4 – 48 hodin, se objeví akutní průjem, provázený bolestmi břicha, zvracením a nástupem zvýšené teploty. Dochází k dehydrataci, projevující se netečností, bolestí hlavy, zrychleným tepem, zastřeným vědomím. Akutní problémy zpravidla ustoupí po několika dnech, ale malátnost a nevolnost s bolestmi hlavy může přetrvávat řadu týdnů.

Úplná očista organismu od zbytkových bakterií může trvat i několik měsíců. Může docházet i ke vzácným komplikacím, ke kterým patří zánět mozkových blan, zánět kostí či zánětům urogenitálního traktu. U salmonelových infekcí se nedoporučují antibiotika. Vhodný je zvýšení příjem tekutin, rehydratačních roztoků ve spojení s aplikací střevních sorbentů.

Novou cestou  ke zmírnění těchto potíží a „vypuzení“ nežádoucích mikroorganismů je bylinná očistná kůra, využívající antimikrobiálního efektu speciálně vyrobeného extraktu byliny krvavce totenu, doplněného o extrakty  z osiky, lapacha a papájových trávicích enzymů. Účinné látky obsažené v krvavci (kominíčku) snižují schopnost šíření a reprodukce salmonel, campylobakterů a nehemolytických streptokoků. Extrakty z topolu osiky a lapacha vytvářejí nehostinné prostředí pro vyšší parazitující organismy. Extrakt z papáje podporuje narušené trávení a rozkládá nežádoucí zplodiny produkované mikroorganismy  a narušeným trávením. Směs extraktů je vhodný i jako očistná kůra od zbytkových nežádoucích baktérií.