Inulin

Inulin je čistě rostlinný nestrukturalizovaný uhlohydrát. Vyskytuje se jako zásobní látka v mnoha z tisíci druhů rostlin, především v jejich kořenech a hlízách. Některé z nich patří od nepaměti do lidské výživy, jako například topinambury, artyčoky, chřest, pórek, česnek a cibule. Inulin se skládá z fruktózových jednotek s glukózovou molekulou na konečné pozici, které jsou spojeny beta (2-1) vazbami k lineárním řetězcům různé délky.

Rozdíl délky řetězců je mimo jiné závislý na rostlině, stadiu jejího růstu a na půdních podmínkách a také na počasí. Jako náhrada cukru a tuku, ale také plnivo, vláknina a bifidogenní aktivátor nabízí inulin možnost vylepšení stávající poživatiny a vývoj nových výrobků.

Inulin je získáván z kořenů čekanky pomocí horkovodní extrakce. V porovnání s oligofruktózami je inulin 100 % rostlinného původu. Nejvýznamnějšími vlastnostmi inulinu, vlákniny s vysoce ušlechtilými vlastnostmi jsou velmi nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi. Díky své velmi nízké energetické hodnotě je inulin používán v potravinách pro diabetiky. Inulin obsahuje pouze asi 10 % energetické hodnoty tuku a 25 % energetické hodnoty cukru a škrobu, proto je velmi vhodný pro použití ve výrobcích s redukovanou energetickou hodnotou. Inulin – „rozpustná vláknina“ je vítaným doplňkem potravy o rostlinnou vlákninu.

V posledních letech stoupá zájem o vztah mezi zažívací mikroflorou a celkovým zdravotním stavem a vitalitou člověka. Inulin jako silné bifidogenní prebiotikum působí v zažívacím traktu ke zlepšení zažívací mikroflory, ochraně proti zažívacím infekcím, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině kolónu.

 

 

Zpět nahoru