Kokosy – zdroj zdraví a krásy

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera) je palma z čeledí arekovitých, původem pravděpodobně z jihovýchodní Asie, pěstovaná v tropických oblastech na březích moří a velkých řek. Pěstován je pro svůj plod, respektive jeho semeno, nazývané kokosový ořech.

Kokosový ořech má mnohostranné použití – získává se z něj kokosový olej, kokosová moučka, kokosová voda a kokosové mléko. Ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak. Z mladých listů se připravuje salát.

Kokosová voda

Kokosová voda je čirá tekutina, vyskytující se v nitru mladých kokosů. Jako mladé jsou kokosy označovány, než začnou tvořit bílou dužinu.

Kokosová voda si v poslední době našla i své místo na trhu se zdravou výživou, kdy se objevila ve formě přírodních energetických nebo sportovních nápojů, díky svému vysokému obsahu draslíku a minerálních látek (zejména hořčíku). Také obsahuje i větší množství enzymů. Roli hraje i okolnost, že samotná kokosová voda má nízkou hladinu tuku, sacharidů a kalorií. Z vitamínů obsahuje vitamín B1 (thiamin) a vitamin C. Můžeme v ní najít také velkou řadu aromatických látek.

Tyto vlastnosti ji předurčují k využití v rámci různých hubnoucích režimů a také jako zdroj energie pro sportovce. Voda z mladých kokosů obsahuje rovněž cytokiny a kyselinu laurovou. Tyto dvě látky tělo využívá při procesu buněčného růstu. Antioxidanty obsažené v kokosové vodě nás pomáhají chránit proti škodlivým volným radikálům z okolního prostředí.

Kokosový sirup

Ze žlutých květu kokosovníku se vyrábí kokosový sirup, který může být dále ještě zpracován na cukr a palmové víno.

Kokosový sirup je přírodní sladidlo získané z nařezaného palmového okvětí kokosu. Získává se tak, že sesbíraný nektar se šetrně zahřívá, aby se z něho odpařila část vody. Takto získaný sirup má hustou konzistenci a zlatavou barvu. Chutí a vůní připomíná kokos s karamelem. Z hlediska zdravé výživy je využíván pro svůj nízký glykemický index.

Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle), tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100, vyšší hodnoty zobrazené u potravin jsou ty, které nejvíce způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi – takže čím nižší hodnota je glykemického indexu, tím je potravina výhodnější pro zdravou výživu.

Kokosový olej

Kokosový olej se získává z kopry neboli z jader zralých kokosových ořechů.  V tropických oblastech představuje důležitý zdroj tuku pro místní obyvatele. Dá se tedy konzumovat, obsahuje vitamíny A, C a E a také tělu prospěšné mastné kyseliny. Je možné jej vmasírovat do pokožky jako krém či tělové mléko, je vhodný zejména u suché až velmi suché pokožky, tedy i například pro atopiky.

Kokosové mléko

Kokosové mléko (nesmí se zaměňovat za kokosovou vodu) se získává extrahováním šťávy stlačováním nakrájeného jádra nebo pasírováním horké vody nebo mléka skrze jádro kokosového plodu, což extrahuje olej a aromatické látky. Po zchlazení mléka se na jeho povrchu vytváří kokosový krém, který se může oddělit od samotného mléka. Z mléka se může připravovat kokosový panenský olej.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.