Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví
Zdravá výživa


Ryze ženská přitažlivost

Kokosový cukr

20.05.2013

Kokosový cukr patří mezi novější sladidla, která nahrazují klasický cukr. Je velmi chutný a rovněž představuje zdravější variantu pro naše tělo. Má nízký glykemický index 35 (někdy je uváděno rozmezí 30 až 40) a je vhodný jako alternativa bílého řepného cukru. Pro srovnání, med má glykemický index 90 nebo tyčinka Mars 70.

Glykemický index u potravin (či nápojů) vyjadřuje, do jaké míry obsažené sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi. Čím je tato hladina po jídle vyšší, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který vzniká v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní). Čím více je inzulínu vyplaveno, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Tento fakt se dá zobecnit tak, že dva lidé mohou dodržovat dietu se stejnou energetickou hodnotou, ale více zhubne ten, jehož potraviny obsažené v dietě mají nižší glykemický index.

 

Jako surovina se kokosový cukr získává v Indonézii (ostrov Bali) ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Nektar se získává naříznutím palmového okvětí. Po sesbírání se uvaří, tím se vytvoří karamel, který se rozdrtí do jemně drobných hnědých krystalků karamelové chuti. Chuť kokosového cukru se však může během roku lehce měnit v závislosti na sklizni a poddruhu palmy, z níž je vyráběn. Je důležité podotknout, že se nejedná o rafinovaný cukr.

 

V Asii se již používá stovky let jako oblíbené sladidlo. Z vitamínů je bohatý na vitamíny skupiny B, z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo. Rovněž obsahuje antioxidanty (vysoký podíl) a 14 aminokyselin. Antioxidanty hrají významnou roli v prevenci rakoviny, protože působí proti negativně působícím volným radikálům, které se vyskytují všude kolem nás. Má široké použití v kuchyni - přidává se do zákusků, používá se při pečení, dává do cereálií, je vhodný jako sladidlo k oslazení nápojů, jak horkých, tak studených. Uvádí se, že pomáhá udržovat stálost vnitřního prostředí, podporuje imunitní systém a působí blahodárně na celý organismus.

 

Kokosový cukr naleznete v naší nabídce.


Související články:
Volné radikály a antioxidanty
Kokosový olej a nasycené mastné kyseliny
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
BIO Kokosový sirup


20.05.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Jak vyčistit ucpané cévy?
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Hemofilové nákazy
Proč je dobré vystavovat se nepohodlí a diskomfortu
Zdravé vánoční cukroví
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Červený čaj neboli Pu-Erh
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Přetrhejte mentální vazby s nemocí. A uzdravte se…
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS