Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet

Kokosový cukr

20.05.2013

Kokosový cukr patří mezi novější sladidla, která nahrazují klasický cukr. Je velmi chutný a rovněž představuje zdravější variantu pro naše tělo. Má nízký glykemický index 35 (někdy je uváděno rozmezí 30 až 40) a je vhodný jako alternativa bílého řepného cukru. Pro srovnání, med má glykemický index 90 nebo tyčinka Mars 70.

Glykemický index u potravin (či nápojů) vyjadřuje, do jaké míry obsažené sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi. Čím je tato hladina po jídle vyšší, tím více se musí vyplavit inzulínu (hormonu, který vzniká v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní). Čím více je inzulínu vyplaveno, tím větší je tendence k ukládání tuku v organismu. Tento fakt se dá zobecnit tak, že dva lidé mohou dodržovat dietu se stejnou energetickou hodnotou, ale více zhubne ten, jehož potraviny obsažené v dietě mají nižší glykemický index.

 

Jako surovina se kokosový cukr získává v Indonézii (ostrov Bali) ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem. Nektar se získává naříznutím palmového okvětí. Po sesbírání se uvaří, tím se vytvoří karamel, který se rozdrtí do jemně drobných hnědých krystalků karamelové chuti. Chuť kokosového cukru se však může během roku lehce měnit v závislosti na sklizni a poddruhu palmy, z níž je vyráběn. Je důležité podotknout, že se nejedná o rafinovaný cukr.

 

V Asii se již používá stovky let jako oblíbené sladidlo. Z vitamínů je bohatý na vitamíny skupiny B, z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo. Rovněž obsahuje antioxidanty (vysoký podíl) a 14 aminokyselin. Antioxidanty hrají významnou roli v prevenci rakoviny, protože působí proti negativně působícím volným radikálům, které se vyskytují všude kolem nás. Má široké použití v kuchyni - přidává se do zákusků, používá se při pečení, dává do cereálií, je vhodný jako sladidlo k oslazení nápojů, jak horkých, tak studených. Uvádí se, že pomáhá udržovat stálost vnitřního prostředí, podporuje imunitní systém a působí blahodárně na celý organismus.

 

Kokosový cukr naleznete v naší nabídce.


Související články:
Volné radikály a antioxidanty
Kokosový olej a nasycené mastné kyseliny
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
BIO Kokosový sirup


20.05.2013
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

109,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS