Klíčky, zázrak v misce

Každé semínko je zásobárnou živin pro novou rostlinu. Proto, když necháme semínko naklíčit, stane se bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů, stopových prvků. Toho pak můžeme využít při přípravě jídla, a dopřát si tak opravdovou nálož zdraví pro naše tělo a jeho imunitu.

Proč konzumovat klíčky?

Už dvě hodiny po zahájení klíčení se v semínku zvýší obsah vitaminů a balastních látek (vlákniny) o 50–200 %. Podle druhu semena se samozřejmě liší jejich konkrétní složení. Obecně se dá říci, že jde hlavně o vitaminy rozpustné v tucích – A a E, vitaminy skupiny B a C, minerály jako vápník, hořčík, zinek, draslík, železo, fosfor, selen. Klíčky obsahují chlorofyl, zelené barvivo, které podporuje naši imunitu – zabraňuje růstu nepřátelských bakterií, je přirozeně protizánětlivý, aktivuje enzymy. Jeho struktura je velmi podobná krevnímu barvivu hemoglobinu, a proto pomáhá jeho produkci, hojení ran a podobně. Má antioxidační účinky, je důležitý pro regeneraci očí.

Co všechno lze naklíči

Naklíčit můžete luštěniny, obiloviny a semena některých rostlin. Velmi oblíbené jsou klíčky fazolek mungo, čočky, cizrny, pohanky, řeřichy, vojtěšky, ředkvičky, ale i sezamu nebo chia. Hlavní je kvalita výchozí suroviny. Ideální je koupit si semena přímo vhodná ke klíčení, ať už jednodruhová, nebo směsi semen, nepoškozená a ideálně v biokvalitě. Pozor – semena určená k pěstování mohou být chemicky ošetřena! Některá semena nejsou vhodná ke klíčení vůbec a jejich výhonky mohou být i jedovaté (například fazole červená ledvina, které jsou těžce stravitelné, nebo semínka melounu honeydew). Proto příliš neexperimentujte a držte se doporučení.

Jak naklíčit

Možná si pamatujete ze školních let pokus s klíčením hrachu v misce s vodou a vatou. Ano, je to stejný princip. První fází je namočení, kdy semínka propláchnete studenou vodou, vložíte do nějaké nádoby a necháte přes noc zalité. Ráno vodu slijete a semínka buď přesypete do speciální klíčicí nádoby, nebo použijete třeba ustřihnutou PET láhev. Podstatou je, že semínka nesmí proschnout, musí být neustále vlhká, avšak nemají být ponořená ve vodě. Je potřeba je pravidelně, i několikrát denně, proplachovat, abychom předešli zplesnivění či zahnívání. Klíčení by mělo probíhat na světlém místě, ne však na přímém slunci. Při teplotě v rozmezí 20–30 °C.

Na co dát pozor

Každá semínka se namáčejí jinak dlouho a stejně tak jsou rozdíly v době jejich samotného klíčení. Určitě je dobré si předem najít (třeba na internetu) tabulky s dobami klíčení. Obecně většinou platí, že ideální je, když délka klíčku odpovídá cca trojnásobku velikosti původního semínka. Čerstvé klíčky je nejlepší ihned zkonzumovat, pokud je potřebujete uchovat, tak propláchnuté a usušené v lednici vydrží i několik dní. Před konzumací je opět propláchněte.

Klíčky v kuchyni

Co s nimi? Je to velmi jednoduché! Do salátů, sendvičů, pomazánek, dresinků, omáček, posypat jimi můžete nejen chleba s máslem, ale i polévku, zeleninová jídla nebo je přidat ke světlému masu či rybě. Výborné jsou ve smoothie a čerstvých šťávách i na doplnění müsli v jogurtu. Vždy dodají jídlu další živiny včetně proteinů a udělají z něj vitaminovou bombu.

Můj pohled

Přiznávám, že klíčení jsem se dosud nijak zvlášť nevěnovala. Občas jsem doma naklíčila pohanku, která má skvělou oříškovou chuť. Klíčené mungo nebo sójové výhonky dávám do asijských jídel a občas koupím krabičku výhonků řeřichy či ředkvičkové klíčky a posypu jimi domácí kváskový chléb s máslem nebo je přidám do pomazánky. Určitě se na ně teď vrhnu více, slibuji. Je to levná, jednoduchá i zábavná forma, jak dostat do svého těla spoustu potřebných živin. Žijeme v době, kdy snad více než kdy jindy chceme podpořit svou imunitu. Pamatujte, že ji z velké části upevníte pestrou stravou a také optimismem!

 

Zdroj: https://www.energy.cz/

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.