Kelp

Kelp je hnědá mořská řasa, patřící do čeledi Laminariacea. Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Kelp se vyznačuje antibakteriálními a antivirovými účinky. Pomáhá rovněž snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Řasa obsahuje řadu minerálů a stopových prvků – mimo jiné jód, hořčík, vápník, síru, draslík, železo, zinek, mangan a měď. Obsahuje také cukry (manitol) a škroby, vit. A, B, C, bílkoviny, tuky. V potravinářství se běžně používá k přípravě alginátů, sloužících jako aditiva.

Působení kelpu se využívá v redukčních programech, protože napomáhá při spalování zásobního tuku, podporovat obranyschopnost organismu, zlepšovat kondici, trávení a vylučování toxických látek z těla. Pomáhá snižovat horečku, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Dostatečné množství jódu u těhotných je nezbytným předpokladem pro správný vývoj centrální nervové soustavy plodu.

Nedostatek jódu vede ke zpomalování duševních funkcí, k nárůstu tělesné hmotnosti a ochuzuje organizmus o energii. Nevhodné je užívání kelpu a dalších přírodních zdrojů obsahujících jod pro osoby trpící tyreotoxikózou (nadměrnou činností štítné žlázy – vysokým obsahem hormonů štítné žlázy v krvi).

 

Zpět nahoru