Kelp

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kelp je hnědá mořská řasa, patřící do čeledi Laminariacea. Mořské řasy jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů. Kelp se vyznačuje antibakteriálními a antivirovými účinky. Pomáhá rovněž snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Řasa obsahuje řadu minerálů a stopových prvků – mimo jiné jód, hořčík, vápník, síru, draslík, železo, zinek, mangan a měď. Obsahuje také cukry (manitol) a škroby, vit. A, B, C, bílkoviny, tuky. V potravinářství se běžně používá k přípravě alginátů, sloužících jako aditiva.

Působení kelpu se využívá v redukčních programech, protože napomáhá při spalování zásobního tuku, podporovat obranyschopnost organismu, zlepšovat kondici, trávení a vylučování toxických látek z těla. Pomáhá snižovat horečku, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Dostatečné množství jódu u těhotných je nezbytným předpokladem pro správný vývoj centrální nervové soustavy plodu.

Nedostatek jódu vede ke zpomalování duševních funkcí, k nárůstu tělesné hmotnosti a ochuzuje organizmus o energii. Nevhodné je užívání kelpu a dalších přírodních zdrojů obsahujících jod pro osoby trpící tyreotoxikózou (nadměrnou činností štítné žlázy – vysokým obsahem hormonů štítné žlázy v krvi).