Když se řekne avokádový olej

avokadovy olej

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Možná vám z těch všech olejů jde taky už kolikrát hlava kolem, protože některé můžeme použít pouze ve studené kuchyni, abychom na těch druhých mohli třeba dusit, péci, případně i smažit. Aby nám jeden nabídnul potřebné omega 3 NMK a ten druhý pro změnu hýřil omega 6 NMK, kterých zpravidla míváme ve stravě nadbytek. Jeden se chystal dle panenské receptury, aby ten druhý podlehl procesu rafinace. A které z nich pak skladovat v lednici, abychom ty další mohli uložit pěkně do pokojného klidu špajzu, hnedle vedle rýže, pohanky, jáhel či cizrny? Některé oleje navíc vynikají i svými silnými protizánětlivými vlastnostmi, jako například CBD konopný olej, některé pak svými chuťovými specifikacemi, zde bych zmínila například dýňový olej, který též ukrývá něco potřebného zinku a pro svůj vysoký obsah minerálních látek bývá nazýván lékárnou v kostce. 

Povím vám, je to někdy věda, pouze však do chvíle, dokud neporozumíme. Protože, víme-li, již nemůžeme sáhnout vedle. Už jednoduše chápeme, a tedy vše běží, jako po drátkách. Důležité je, vytipovat si ty své oblíbence. A vědět, že mezi oleje, které snadno podléhají procesu oxidace, patří například pro své omega 3 NMK ceněný lněný olej. Naopak olej slunečnicový, který staví spíše na omega 6 NMK, můžeme ponechat s klidným srdcem ve spíži. Už na něm však nemůžeme smažit, podobně, jako na zmíněném oleji lněném. Oba totiž splňují vlastnosti olejů nízkého bodu zakouření, tedy, brzy se přepálí, znehodnotí a v našem těle mohou spustit paseku. Což olej slunečnicový činí pro své aterogenní vlastnosti dvojnásob. Proces rafinace zas pro změnu napoví, že daný olej byl zpracováván za vysokých teplot. Výsledný produkt pak vykazuje sice o něco vyšší kouřový bod, již však přišel o něco ze svých původních a většinou též dobrých vlastností. To je hezky patrné například u panenského a rafinovaného kokosového oleje, které, byť mají totožný základ, nejsou již stejné. Možná proto je tento olej tak často démonizovaný.  

Osobně ráda používám právě takové oleje, které nad ty ostatní nějakým způsobem vynikají. Zpravidla si ve studené kuchyni vystačím s olejem lněným a olivovým, v té teplé pak s olejem kokosovým, avokádovým, případně též s ghee, tedy šmolcem či přepuštěným máslem. Ve své podstatě však hovoříme stále o másle, takže bych jej v dnešním článku vynechala. Jelikož jsem v minulém odstavci zmínila olej avokádový, pojďme si o něm něco více říci, neboť patří mezi kvalitní oleje, na kterých můžeme upéci třeba kuře anebo králíka, dobrou kvalitní rybu, chceme-li.  

Avokádový olej a jeho vlastnosti  

Panenský avokádový olej se získává lisováním dužniny ze zralých avokádových plodů za studena, oddělením od nečistot a následným odstředěním a konečnou filtrací. Díky tomuto šetrnému postupu si olej zachovává všechny vlastnosti původního plodu. Ten bývá ceněný zejména pro svůj vysoký obsah omega 9 NMK, tedy kyselinu olejovou, která se nachází i v olivovém oleji, dále též makadamovém oleji a v některých ořeších. Jen pro zajímavost, kyselina olejová bývá častou ingrediencí v přípravcích proti ateroskleróze. Jednou z jejich předností je i to, že posiluje buněčné membrány, dělá krevní cévy nepropustné pro molekuly cholesterolu, čímž právě ateroskleróze předchází. Kyselina olejová má prokazatelné účinky na správnou činnost srdce a cév, přispívá ke správné funkci mozku a zlepšuje zrak. Jak píše Jonny Bowden ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě: „V rámci výzkumu na Instituto Mexicano del Seguro Social v Mexiku jedlo 45 dobrovolníků avokádo každý den po dobu jednoho týdne. Průměrný celkový úbytek cholesterolu v krvi u nich byl 17 procent. Co je však ještě zajímavější, změnil se i poměr cholesterolu. Hladina LDL cholesterolu i triglyceridů (tedy kapének volného tuku v krvi), jež souvisí se srdečními chorobami, klesla, zatímco hladina HDL cholesterolu, který má ochranné účinky, se zvýšila.“ Tyto přínosy můžeme přiřknout nejenom plodu, ale také oleji. Avokádo, oproti oleji, pak navíc obsahuje pěkné množství vlákniny, kdy na jeden plod připadne zhruba 15 g této balastní látky. Což se rovněž pozitivně připíše ve vztahu k cholesterolu. Plod, jakožto i olej, pak obsahují vysoce ceněnou látku, a to beta-sisterol, u níž bylo prokázáno, že výrazně snižuje množství cholesterolu v krvi, a navíc též významně chrání zdraví prostaty. Podobně, jako například granátové jablko, zinek či z bylin vrbovka malokvětá.  

Mononenasycený tuk, jako je ten v avokádu, je rovněž spojován se sníženým rizikem rozvoje rakoviny a diabetu. Mononenasycené tuky jsou navíc klíčovou součástí středomořského jídelníčku, který je v každé zásadní studii spojován s nižším výskytem srdečních onemocnění.  

Avokádový olej obsahuje také lutein, který je cenným představitelem skupiny karotenoidů a přírodní antioxidant, jenž pomáhá očím zůstat zdravé a zároveň udržuje pokožku v kondici. Dle výzkumů obsahují nejvíce luteinu a již zmíněného beta-systerolu, který blokuje vstřebávání cholesterolu, kalifornská avokáda. Pokud tedy budete chtít pro sebe top kvalitu, poptejte se po avokádech právě z této země.  

Avokádový olej je dále bohatý na vitamín, A, B1, B2, B5, B6, B9, E a K, z minerálů to bude draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selen, vápník, železo či zinek. Pro své hodnotné a kvalitní složení se tento olej s oblibou řadí mezi významné kosmetické ingredience. Můžeme z něj například uchystat výživné krémy, masti, olejíčky do vlasů či vlasové masky. Významnou složkou zde bude především vitamín E, který se v kosmetice používá pro své širokospektrální účinky. Platí za významný antioxidant, který chrání pokožku před účinky volných radikálů, zpomaluje proces stárnutí buněk, pokožku zmlazuje, zamezuje tvorbě vrásek, a navíc též, velmi účinně podporuje regeneraci kůže vystavené slunečnímu záření.  

Avokádový olej v kuchyni  

Avokádový olej nabídne poměrně vysokou hodnotu kouřového bodu, to znamená, hodnotu, kdy se oleje a všeobecně všechny tuky, počínají přepalovat, znehodnocovat, a tedy i ničit. Jak jsme si již pověděli, velice záleží, zda je olej rafinovaný, anebo za studena lisovaný. Pokud totiž olej projde procesem rafinace, kouřový bod se o něco navýší. Zároveň procesem rafinace přicházíme o cenné vlastnosti, kterými olej vládne ve své panenské formě. Kdybychom si seskládali tabulku základních, používaných olejů v české kuchyni, jejich kouřové body by vypadaly takto:  

Avokádový olej rafinovaný  271 °C 
Avokádový olej nerafinovaný, panenský  200 °C 
Ghee (přepuštěné máslo)  252 °C 
Řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové  246 °C 
Řepkový olej rafinovaný  204 °C 
Olivový olej z pokrutin  238 °C 
Olivový olej nerafinovaný, panenský  199 °C 
Olivový olej nerafinovaný, extra panenský  191 °C 
Sójový olej rafinovaný  238 °C 
Sójový olej nerafinovaný  160 °C 
Slunečnicový olej rafinovaný  227 °C 
Slunečnicový olej nerafinovaný, panenský  107 °C 
Kokosový olej rafinovaný   232 °C 
Kokosový olej nerafinovaný, panenský  177 °C 
Lněný olej nerafinovaný, panenský  107 °C 

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point 

Avokádový olej lze použít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. V té studené jej upotřebíte při přípravě pomazánek, zeleninových salátů, dresinků, polévek, slaných kaší typu hummus. V teplé kuchyni s ním můžete vařit, péci, ale též smažit. Zde bych pouze připomněla, že smažený pokrm bychom do jídelníčku měli zařazovat zhruba jednou za měsíc. Tím, že je avokádový olej chuti velice příjemné a jemné, nepřebíjí chuť chystaných pokrmů, jako například za studena lisovaný kokosový olej. Přidat jej tedy můžeme i během přípravy ryb, k světlému masu či restované zelenině.  

A ještě malá zastávka v koupelně  

Zde bych vám ráda dala tip na velmi výživnou, příjemnou masku na vlasy, která se hodí zejména na unavené, zničené vlasy. Nejen, že ji můžete do jisté fáze ochutnat a část tedy i sníst, též vás jistě zaujme její příjemně krémová konzistence, jakožto i jemná, světle zelená barva. Co vše tedy bude potřeba?  

1 větší zralé avokádo (preferuji černou odrůdu), 200 ml krémového kokosového mléka, 1 polévková lžíce medu, 1 čajová lžička avokádového oleje, 5 kapek éterického oleje levandule, 5 kapek D-panthenolu 

Avokádo oloupeme, vyjmeme pecku, dužninu umixujeme s kokosovým mlékem a medem, polévkovou lžíci avokádového oleje. Pokud budeme chtít masku zároveň i ochutnat, nepřidávejme již éterický olej z levandule, ani D-panthenol. Pokud mlsat nepotřebujeme, přidejme i dvě zmíněné ingredience. Masku do vlasů vetřeme, přikryjme starším ručníkem či igelitovou čepicí, nechme zhruba 30 minut působit. Následně vlasy umyjme, tak, jak jsme zvyklí.  

Tak tedy, přeji příjemné experimentování nejenom v kuchyni, ale také v koupelně.  

V článku jsou použity informace z knihy:  

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7. 

Zpět nahoru