Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Evolution festival


Když prší moruše

25.07.2017
Moruše

V průběhu léta procházíte vesnicí jižní Moravy a doslova slyšíte, jak „prší“ moruše. Přezrálé padají volně na zem, tam se objeví velký fialový flek a v něm se to hemží hmyzem a mravenci, kteří si pochutnávají na sladké dobrotě.

Je ale škoda, že padají na zem, aniž byly také člověkem využity. Plody ze země jsou již nepoužitelné. Když si dáte práci a natrháte malý košíček moruší, bude váš jídelní stůl rázem obohacen o vzácné a chutné ovoce. Dle vyprávění babiček se moruše sušily a používaly jako potravinářské barvivo a sladidlo. Usušené a rozemleté se dávaly na koláče, lívance, do dezertů, kaší a vloček spolu s ořechy a jiným sušeným ovocem. Vinaři je dodnes přidávají do vína, dělá se z nich i pálenka.

 

Měkké plody moruší jsou těžko skladovatelné, a tak nepočítáme s delším transportem. Nejlépe když je hned po natrhání sníme buď syrové, nebo si umixujeme koktejl, vhodné jsou i pro smoothie. Nadbytek se zpracovává do džemů, kompotů (v kombinaci s rybízem) a do sirupů. A co takhle udělat z nich zmrzlinu?

 

Morušovník

 

Co obsahují moruše

Plody moruše obsahují vitamin C, E, K, vitaminy skupiny B (B1, B5, B6), z minerálů železo, vápník, fosfor, křemík, draslík, hořčík, pro dobré trávení prospěšné pektiny a pozor - i vlákniny. Mají dost cukru, žádný tuk, ale obsahují i bílkoviny, a to je zajímavé! Z moderních poznatků je aktuální, že fialové (skoro černé) moruše obsahují resveratrol, účinný a potřebný antioxidant, nacházející se jinak v červených hroznech.

 

Použití pro zdraví

Z lidových zkušeností působí plody moruše proti bolestem v krku a podporují odkašlávání, mají protizánětlivé a dezinfekční účinky. Jsou výhodné při zácpě, protože svým obsahem pektinů a vláknin pomáhají při vyprazdňování střev. Také se podávají při únavě a slabosti a jsou vhodné při chudokrevnosti.

 

Druhy moruší

Moruše bílá (morus alba) pochází z Asie a má bílé či narůžovělé sladké plody. Zajímavostí jistě je, že listy morušovníku bílého jsou potravou pro housenky bource morušového. Vlákna z jeho kukel jsou surovinou pro výrobu přírodního hedvábí. I k lékařským účelům se používají listy moruše bílé, protože obsahují moranolin - zpomaluje vstřebávání cukrů a napomáhá tak udržovat zdravou hladinu glukózy, také napomáhá při obezitě, snižování vysokého tlaku a zkoumá se jeho vliv při virových infekcích.

 

Moruše červená (morus rubra) byla svými nakyslými plody známa v Americe.

 

Moruše černá (morus nigra) má svůj původ rovněž v Asii. Její plody jsou lahodné, tmavě fialové a hodně barvící.

 

Osobně mám v létě tento ranní program:

Zrána vyrážím na NORDIC WALKING, na konci své trasy procházím pod „pršící“ morušní, natrhám sáček bílých a fialových moruší a manželka pak umixuje koktejl! Je to dobrý start do horkého letního dne...

 

Moruši naleznete v naší nabídce.


Související články:
Moruše bílá
Ostružiník maliník (Rubus idaeus)
Lesní plody - nejen chutné, ale i zdravé


25.07.2017
autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
další články v rubrice: Výživa


 
Etikoterapie – 7 pocitů, které nám poškozují zdraví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Priessnitzův obklad
Vytváření domněnek nás předurčuje k utrpení. Jak je nevytvářet?
5 prospěšných látek pro duši - kde je najít
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Jak to udělat, abyste zvýšili pravděpodobnost, že druzí vyhoví vaší žádosti
Otoky nohou
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

142,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS