Když jde v kuchyni o čas

cm hodinycas

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Určitě jste slyšeli námitky, že vařit, a ještě k tomu zdravě, stojí spoustu času a peněz. Nevěřte tomu! Přinášíme vám spoustu tipů, které se nám velmi osvědčily a tyto mýty vyvrací.

Plánování a organizace

Dobře si naplánovat aktivity v kuchyni je naprosto klíčový bod, pokud chcete uspořit čas a dobu strávenou v kuchyni využít efektivně. Čím více jídel potřebujete připravit, pro čím větší rodinu vaříte, tím je tato fáze důležitější.

  • Připravte si plán toho, co budete vařit – doporučujeme tento plán dělat pravidelně, například na konci týdne si naplánovat, co budete celý příští týden vařit.
  • Následně si udělejte inventuru zásob a nákupní seznam.
  • V pracovní dny se nebojte mít pravidelný cyklus pokrmů, například pondělí – vydatná polévka s pečivem, úterý – kuskusový salát, středa – pomazánka s pečivem a zeleninou atd. Pokrmy můžete obměňovat, takže strávníkům nebude chybět pestrost.
  • Další čas můžete výrazně ušetřit tím, když si jeden den připravíte surovinu na více pokrmů – např. vařené fazole použijte na pomazánku, do polévky či salátu. A když pečete zeleninu, upečte si ji na teplý salát a zároveň na další den na polévku.
  • Ve spíži i v lednici mějte pořádek a systém. Pak na první pohled uvidíte, co vám chybí, co je třeba dokoupit.

Samotné vaření

  • Efektivně si seřaďte postup při vaření – začněte tím, co trvá nejdéle. Třeba když děláte těstovinový salát, začněte tím, že si dáte vařit vodu na těstoviny, při tom si nachystáte zeleninu nebo dresink. Když budete dělat krémovou polévku z pečené zeleniny, nejdříve si zapněte troubu, pak očistěte, nakrájejte a dejte péct zeleninu.
  • Do vaření zapojte ostatní členy rodiny, vařte společně, práci si rozdělte.
  • Při vaření udržujte pořádek. Například sáčky se surovinami hned uklízejte, slupky od zeleniny dávejte do připravené nádoby, nádobí odmývejte.

První pomoc, když potřebujete rychle uvařit

Čas
  • Kari – stačí luštěniny z plechovky nebo mrazáku, zelenina, kari pasta a rostlinná smetana.
  • Rychlá pomazánka, například hummus. Podávejte s pečivem nebo tortillami.
  • Slaná vločková kaše se sýrem a různými druhy pepře, popřípadě ochucená bylinkami, s kvašenou zeleninou.

Extra vychytávky

Namačkaný česnek mějte připravený v lednici (v uzavíratelné sklenici a zalitý olejem). Stejně tak například chilli pastu.

  • Mějte vždy připravené vaše oblíbené pesto, opět zalité olejem – použijete ho do těstovin, do krémové polévky, ale i na toust.
  • Zálivka připravená v malé zavařovací sklenici vydrží v lednici několik dní. Před použitím protřepejte.
  • Máte-li rádi smoothie, namíchejte si vlastní směs ořechů, semínek, případně dalších super-potravin.
  • Snídáte-li raději kaši, opět si namíchejte svou oblíbenou směs vloček, semínek a ořechů.
  • Vločky k snídani večer namočte,ráno jen dochutit, vařit nemusíte. (Pro tuto přípravu použijte menší druhy vloček.)
  • Navařené předem můžete mít i různé druhy hodnotných surovin – luštěniny a obiloviny, přidávat do nejrůznějších jídel – do salátu, polévky, bramborové kaše.
  • Uvařené jáhly vydrží několik dní v lednici, lze použít na ranní kaše, lehce ohřáté ve vodě či rostlinném mléce, rozmixované, dochucené sušeným nebo čerstvým ovocem, oříšky. Nebo je použijte do polévky na zahuštění.
  • Umixujte lněné semínko, uchovávejte v mrazáku, obohatíte jím spoustu pokrmů.

Maličkosti, které uspoří čas i peníze

Při pečení používejte pečicí papír, uspoříte tak čas i vodu, které byste potřebovali na mytí plechu.

  • Při vaření používejte pokličku.
  • Když máte zapnutou troubu, místo využijte například na pečení zeleniny do zásoby (červenou řepu v alobalu). Vychladlou uložte do lednice, vydrží několik dní. Například polévka z pečené zeleniny je mnohem lepší než z té uvařené.
  • Natě od zeleniny, čisté slupky, odkrojky využijte při přípravě zeleninového vývaru.Vývar pak můžete uchovávat v mrazáku.
  • V mrazáku můžete uchovávat kromě vývaru i nakrájenou a omytou zeleninu, pesta, bylinky v oleji, tofu nakrájené na kostky, omáčkové základy, pečivo nakrájené na kostky na krutony do polévky nebo do salátu.