Kdoulovec – exotický pomocník při přírodní léčbě

cm kdoulovec

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kdoulovec, celým názvem kdoulovec japonský (nebo někdy kdouloně), je nízký trnitý keř, který na jaře vyniká velkým množstvím cihlově červených a velmi nápadných květů. Na podzim má plody, červené protáhle kulovité, značně aromatické malvice, označované jako kdoule či kdoulová jablíčka. Nejvhodnější pro jejich sběr jsou měsíce září nebo říjen.

Jako zajímavost je možné uvést, že plodu se portugalsky řekne marmelo a džem z něho dal vzniknout slovu marmeláda. Plody obsahují cukry a pektiny, silice, třísloviny a organické kyseliny, dále draslík, fosfor, mangan, síru a měď. Jsou bohatým zdrojem vitamínů, z nichž nejvýznamnější jsou provitamin A (beta karoten), vitamin C (dokonce mají víc vitaminu C než citron) a vitamíny skupiny B. Výtažek z kdoulí má protizánětlivé účinky, ochraňuje výstelku trávicí trubice a působí proti křečím.

Plody jsou samy o sobě na chuť velmi trpké, proto se různě v kuchyni upravují. Dužina se povaří do úplného změknutí. Vzniklá hmota se rozmixuje a může se přidat do různých druhů ovoce. Nejznámějším výrobkem z kdoulí je marmeláda charakteristické chuti. Dá se například namazat na chléb s máslem nebo může být součástí piškotových či perníkových moučníků.

Jako další zajímavost lze uvést, že plody kdoulovníku vkládaly od nepaměti hospodyně do skříní s prádlem. Je však nutno dbát na to, aby se kdoule vložily volně do přihrádek nebo na dno skříně a je třeba je kontrolovat. Jde o to, že je to dužnatá přírodnina a pokud nemůže volně vysychat (při nedostatku vzduchu), mohla by se změnit v páchnoucí hmotu.

Kdoulovec je botanicky příbuzný s kdouloní obecnou. Je to strom či keř s podobnými, pouze většími a lehce ochmýřenými plody. Jejich využití v domácnosti je stejné.