Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Kdoulovec - exotický pomocník při přírodní léčbě

22.03.2015
Kdoulovec
Kdoulovec, celým názvem kdoulovec japonský (nebo někdy kdouloně), je nízký trnitý keř, který na jaře vyniká velkým množstvím cihlově červených a velmi nápadných květů. Na podzim má plody, červené protáhle kulovité, značně aromatické malvice, označované jako kdoule či kdoulová jablíčka. Nejvhodnější pro jejich sběr jsou měsíce září nebo říjen.

Jako zajímavost je možné uvést, že plodu se portugalsky řekne marmelo a džem z něho dal vzniknout slovu marmeláda. Plody obsahují cukry a pektiny, silice, třísloviny a organické kyseliny, dále draslík, fosfor, mangan, síru a měď. Jsou bohatým zdrojem vitamínů, z nichž nejvýznamnější jsou provitamin A (beta karoten), vitamin C (dokonce mají víc vitaminu C než citron) a vitamíny skupiny B. Výtažek z kdoulí má protizánětlivé účinky, ochraňuje výstelku trávicí trubice a působí proti křečím.

 

Plody jsou samy o sobě na chuť velmi trpké, proto se různě v kuchyni upravují. Dužina se povaří do úplného změknutí. Vzniklá hmota se rozmixuje a může se přidat do různých druhů ovoce. Nejznámějším výrobkem z kdoulí je marmeláda charakteristické chuti. Dá se například namazat na chléb s máslem nebo může být součástí piškotových či perníkových moučníků.

 

Jako další zajímavost lze uvést, že plody kdoulovníku vkládaly od nepaměti hospodyně do skříní s prádlem. Je však nutno dbát na to, aby se kdoule vložily volně do přihrádek nebo na dno skříně a je třeba je kontrolovat. Jde o to, že je to dužnatá přírodnina a pokud nemůže volně vysychat (při nedostatku vzduchu), mohla by se změnit v páchnoucí hmotu.

 

Kdoulovec je botanicky příbuzný s kdouloní obecnou. Je to strom či keř s podobnými, pouze většími a lehce ochmýřenými plody. Jejich využití v domácnosti je stejné.

 

Celková nabídka přípravků obsahující kdoulovec čínský.


Související články:
Vitamin C
Volné radikály a antioxidanty
Křečové žíly - problém nejen estetický


22.03.2015
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Přírodní léčba


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS