Kasein

cm kasein

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kasein (někdy psán jako kazein) patří mezi bílkoviny (proteiny) a setkáváme se s ním prakticky denně,  protože tvoří až 80% mléčné bílkoviny.  Zbývající část tvoří různé syrovátkové proteiny. Kasein můžeme nalézt v různých druzích a formách. Kasein je velmi významný jako zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů. Tyto složky jsou mimo jiné důležité pro rozvoj a růst mladých zvířat.

Ovšem je třeba si uvědomit, že ani ostatní syrovátkové proteiny nejsou bezvýznamné. I ony jsou zdroj aminokyselin a navíc obsahují další složky jako imunoglobuliny, rovněž i proteiny, jež mají za úkol vázat kyselinou listovou jako prvek nezbytný k syntéze nukleových kyselin a krvetvorby, laktoferin, laktoperoxidázu a lyzozym. Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů.

Ovšem kasein se svým chováním daným jeho strukturou od zbývajících proteinů odlišuje. Syrovátkové proteiny jsou tráveny v našem organismu rychle, kasein pomaleji. To je proto, že po spolknutí vytvoří v žaludku formu určitého gelu. Právě tato schopnost z něj dělá kvalitní zdroj výživy. Kasein je velmi často používán při posilování kulturisty z důvodu pomalého trávení, kdy pro trénujícího sportovce tvoří kvalitní a dlouhotrvající zdroj energie. Pomalé uvolňování aminokyselin do krevního oběhu má anti-katabolický efekt pro tělo, dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a znemožňuje poškození svalů.

Kasein a z něho odvozené sloučeniny kaseináty se využívají v potravinářství jako plniva a zjemňovače při imitaci párků, u polévek a vývarů. Často se používají, aby nutričně obohatily jídla jako přídavná látka, díky vysokému obsahu bílkoviny, nízkému obsahu laktózy a jemné chuti. Mezi tato nutričně obohacená jídla patří např. vysoko-proteinové práškové nápoje, obohacené sušenky a cereálie, směsi pro kojence a nutriční tyčinky. Další využití je u náhražky smetany do kávy, omáček, zmrzliny, salátových dresinků, zpracovaného masa a uzenin, pekařské polevy a cukrářských krémů.

Na kasein může vzniknout, stejně jako na jiné mléčné produkty alergie. Některé zdroje uvádějí kasein jako příčinu alergických reakcí u pacientů, kteří použili tzv. bez-mléčné náhražky.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.