prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Kasein

25.05.2011
Kasein Kasein (někdy psán jako kazein) patří mezi bílkoviny (proteiny) a setkáváme se s ním prakticky denně,  protože tvoří až 80% mléčné bílkoviny.  Zbývající část tvoří různé syrovátkové proteiny. Kasein můžeme nalézt v různých druzích a formách. Kasein je velmi významný jako zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů. Tyto složky jsou mimo jiné důležité pro rozvoj a růst mladých zvířat.

Ovšem je třeba si uvědomit, že ani ostatní syrovátkové proteiny nejsou bezvýznamné. I ony jsou zdroj aminokyselin a navíc obsahují další složky jako imunoglobuliny, rovněž i proteiny, jež mají za úkol vázat kyselinou listovou jako prvek nezbytný k syntéze nukleových kyselin a krvetvorby, laktoferin, laktoperoxidázu a lyzozym. Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů.



Ovšem kasein se svým chováním daným jeho strukturou od zbývajících proteinů odlišuje. Syrovátkové proteiny jsou tráveny v našem organismu rychle, kasein pomaleji. To je proto, že po spolknutí vytvoří v žaludku formu určitého gelu. Právě tato schopnost z něj dělá kvalitní zdroj výživy. Kasein je velmi často používán při posilování kulturisty z důvodu pomalého trávení, kdy pro trénujícího sportovce tvoří kvalitní a dlouhotrvající zdroj energie. Pomalé uvolňování aminokyselin do krevního oběhu má anti-katabolický efekt pro tělo, dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a znemožňuje poškození svalů.



Kasein a z něho odvozené sloučeniny kaseináty se využívají v potravinářství jako plniva a zjemňovače při imitaci párků, u polévek a vývarů. Často se používají, aby nutričně obohatily jídla jako přídavná látka, díky vysokému obsahu bílkoviny, nízkému obsahu laktózy a jemné chuti. Mezi tato nutričně obohacená jídla patří např. vysokoproteinové práškové nápoje, obohacené sušenky a cereálie, směsi pro kojence a nutriční tyčinky. Další využití je u náhražky smetany do kávy, omáček, zmrzliny, salátových dresinků, zpracovaného masa a uzenin, pekařské polevy a cukrářských krémů.



Na kasein může vzniknout, stejně jako na jiné mléčné produkty alergie. Některé zdroje uvádějí kasein jako příčinu alergických reakcí u pacientů, kteří použili tzv. bezmléčné náhražky.



S kaseinem se můžeme například setkat v přípravcích Holandské sušené kozí mléko - hypoalergenní či Kozí mléčný instantní nápoj.


Související články:
Výživový potenciál syrovátky
Mléčné produkty - správná volba?
Leucin
Glutamin
Laktoferin


25.05.2011
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hemeroidy - léčba, která zabírá
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS