prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Karmická medicína 19 - Jídelníček - pár osobních názorů a zkušeností lékaře

30.10.2013
Jídelníček
Občas mne klienti z naší internetové poradny žádají o rozpis konkrétního „zdravého“ jídelníčku. Na to vždy odpovídám, že jsem něco takového nikdy nikomu nedělal z jediného prostého důvodu - skutečně správné stravování je naprosto individuální, navnímané experimentováním a vyhodnocováním signálů z vlastního těla. Pár slov na toto téma je zde: Karmická medicína 6 - Interoreceptory

Co platí obecně o konzumaci jakýchkoliv masných výrobků (včetně ryb)

Každý masný produkt ze sebelépe "bio-eko" chovaného zvířete je pro člověka toxický hned z několika důvodů současně:

  1. Každá buňka živočišného těla obsahuje buněčné jádro a to je plné DNA kyselin. Při metabolizaci se z nich uvolňují puriny, látky tělu nepřátelské.
  2. V okamžiku, kdy zvíře zemře, se v jeho těle začínají tvořit rozkladové kadaverózní jedy. Zchlazení či zmrazení tento rozklad pouze zpomalí, ale nezastaví.
  3. Vlivem masité stravy dochází k osídlení střev přemírou nepřátelských hnilobných bakterií, o mnohem vyšší přítomnosti různých dalších parazitů ani nemluvě. Hnilobné bakterie produkují toxiny, které se krevním oběhem šíří mimo střeva, takže je jimi ohrožen celý organismus. Toto platí i pro jednoznačně masožravé predátory z živočišné říše.
  4. Navíc většina masa, co se prodává, má do nějakého bio-eko hodně daleko, od antibiotik v krmivu až po stresující způsob dopravy na jatka a smrt v ještě větším stresu – i to kvalitu masa jednoznačně zhoršuje.

 

Navíc metabolismus člověka ve skutečnosti vůbec neodpovídá celospolečenskému omylu, že člověk má být „všežravec“ konzumující i maso. Podrobnosti najdete v tomto velmi zajímavém článku: Srovnávací anatomie.

 

Bílkoviny z masa proto doporučuji vyměnit za mnohem zdravější FERMENTOVANÉ mléčné bílkoviny - sýry, jogurty, acidofilní mléka, syrovátku, atd. Samozřejmou podmínkou je, že k některé konkrétní skupině mléčných výrobků nemá tělo nějakou INDIVIDUÁLNÍ nesnášenlivost – viz článek Mléčné výrobky ANO či NE – aneb držte se hlasu svého těla.

 

Hlavně na začátku, když mají staré chuťové stereotypy své záchvaty abstinenčních nářků "JÁ CHCI MASO!", je dobré mít v ledničce stále dostatek sýrů a klidně se jimi přejídat (dočasně a mírně). Osobně jím sýry jako první denní jídlo (a pamlsek dohromady), tím si zabezpečuji dostatečný příjem všech esenciálních aminokyselin. Sýry jím většinou jen se zeleninou nebo ovocem, bez jakýchkoliv obilnin (bez pečiva). Je to podle hlavní zásady dělené stravy, protože bílkovinu a škroby žaludek tráví dost odlišným způsobem a pokud je jíme odděleně, je jejich trávení mnohem snazší. Výjimkou z tohoto pravidla je u mě osobně tradiční český smažený sýr s bramborem - to když se stravuji v restauraci a zrovna není nic lepšího bezmasého na výběr, nebo prostě jen proto, že můj Egouš na chvíli potřebuje vybočit pryč od zdravého, ale poněkud nudného pomyslného ideálního stravování.

 

Zelenina by měla tvořit základnu zásadotvorného životního stylu (nejde jen o jídelníček, ale opravdu o celý životní styl). Kvůli vyváženosti JIN a JANG energií v potravě se mi osvědčilo část zeleniny připravovat podobně, jako by to bylo maso. Hlavně v chladnějších měsících je nutné mít v jídle více jangové složky, jinak převaha jinové energie ohrozí obranyschopnost, například proti různým infekcím z nachlazení. Nedostatek jangové energie v potravě bývá častý problém moderního "zdravého" stravování s přebytkem syrové zeleniny a s pitím "zdravé" čisté vody (viz článek níže). Na internetu najdete k tématu jin-jang různé informace, ale pro nejjednodušší představu v souvislosti s potravinami postačí i toto:

Jin Jang
  • jin = chlad, ekvivalent vody
  • jang = teplo, hřejivá energie Slunce.

 

Zeleninu připravuji jednoduše tak, že zmraženou zeleninu v hojném množství nasypu do vyššího pekáče, přidám slunečnicový olej, osolím a dám s pokličkou do trouby na cca 130 stupňů s nuceným oběhem vzduchu. Občas zamíchám. Něco jím dva dny po sobě, něco rovnou zamrazím do zásoby (zvyšuje to časové úspory). Kořením, někdy vůbec, pečená zelenina je pikantní sama o sobě.

 

Pokud koření používám, tak doma připravenou oblíbenou směs přidávám až na hotové jídlo rovnou na talíři, aby nevyprchaly těkavé léčivé silice. K tomu mi dříve často postačil kvalitní kváskový chléb, k pití pivo nealko. Abych obilniny nahradil bramborami (důvody viz níže), nyní do širokého kastrolu dávám kromě mražené mochovské zeleniny i brambory nakrájené se slupkou (ve stylu tzv. amerických brambor). Brambory se slupkou (vykrájím jen špatná místa) preferuji nejen z chuťových důvodů (jsou mnohem pikantnější), ale také pro mnohem vyšší obsah vitamínu C, jak jsem se kdysi dočetl z výsledků jednoho experimentálního měření. Co změřené asi není, ale je pravděpodobné, že brambory se slupkou budou mít i podstatně vyšší obsah zásadotvorných minerálů.

 

S minimální stopou fungicidů ve slupce si naše gigantická játra snadno poradí, pokud nejsou likvidována mělkým nedostatečným dýcháním. Zdravá lidská játra pracují asi s 80% rezervou. Navíc - co k bio-eko snílkům ještě nedošlo - že nepatrné reziduum fungicidů je mnohdy mnohem méně škodlivé než nálož plísní a jejich toxinů na nepostříkaných plodinách i obilninách, ale to by bylo zase na jiné povídání.

 

Výsledek je typický "ein Topf" nebo-li jídlo z jednoho hrnce, ale mně chutná znamenitě.

 

Krásou se moje hýčkané oči a Duše musí nakrmit jindy a jinde, pokud možno na kráse mnohem trvanlivější než je gurmánsky načančaný talíř. Čas je jenom jeden, ale každému, co jeho jest - pomíjivé priority pro duše krátkověké smrtelníky, nadčasová potěšení pro Duše dlouhověké až relativně Věčné a Nesmrtelné.

 

Samotné nezkysané mléko je špatně stravitelné, protože potřebuje nejprve zfermentovat kasein. Jinak to s ním může být podobné, jako by byla konzumace syrových brambor - také nic moc, že. Naopak rychle a ve slupce tepelně upravené brambory jsou mimo jiné i dobrý zdroj zásadotvorných minerálů, především draslíku - rozhodně lepší než obilniny, které mají minerálů daleko méně, a proto jsou dost kyselinotvorné.

 

Z běžně dostupných obilnin se momentálně jeví jako úplně nejzdravější oves - nejen, že není alergenní, naopak tělo zklidňuje zvenku i zevnitř. Ostatní obilniny nejsou špatné, jen je vhodné je nechat „předkousat“ fermentačními bakteriemi = PRAVÝ kváskový chléb (ne to, co se běžně prodává dnes).

 

Důvod: V současnosti zatracovaná bílá mouka je v jednom důležitém ohledu pro tělo méně zatěžující, než vysoko vymletá tmavá nebo dokonce celozrnná mouka. Ta je problémová z podobného důvodu jako nefermentované mléko. Jde o špatně stravitelné rostlinné bílkoviny, zvláště je tím známá pšeničná bílkovina - často ji tělo nedokáže rozložit až na jednotlivé aminokyseliny, a tak se ze střeva do krevního oběhu dostávají celé krátké řetězce aminokyselin (tzv. oligopeptidy), které chorobně aktivují autoimunitní systém. Důsledkem jsou různé podivně se projevující alergie a záněty (zřejmě čehokoliv v těle).

 

Celozrnná mouka je tedy jen další mýtus, který je pravdivý jen z malé a nepodstatné části - ohledně trochu vyššího množství vitamínů a minerálů. Jako zdroj vitamínů a minerálů proto doporučuji preferovat cokoliv jiného, než jsou celozrnné výrobky. Snáze stravitelná bílá mouka je bohužel kyselinotvorná - takže buď k její konzumaci přidávat více minerálů - například zapíjet nápojem z pH Minerals nebo knedlíky a jiné přílohové těstoviny co nejčastěji nahrazovat bramborami. Proto v současnosti omezuji i dříve milovaný kváskový chléb.

 

Ráno a dopoledne mlsám samotný sýr nebo jinou mléčnou bílkovinu s nakrájeným jablkem nebo zeleninou, zásadně již bez pečiva. Mléčné kysané výrobky jsou totiž pro mé tělo nenahraditelným zdrojem aminokyselin. U nich kyselinotvornost neřeším, jím je hned dopoledne jako první jídlo, ale současně s jablkem nebo nějakou zeleninou (ředkvička, červená paprika). Tím celé toto dopolední přikusování není zdaleka tak kyselinotvorné a kalorické jako klasická snídaně.

 

Zajímavost - vegetariánské video thaiboxerů - pokud by měl někdo pochyby, že bez masa nebude mít dost síly, viz VIDEO: Lucie Mlejnková a Jan Müller - vegani v ringu.

 

Důvod, proč jsem se sám nestal veganem a jsem „jen“ laktovegetarián, je jednoduchý. Opakovaně jsem si ověřil bez FERMENTOVANÝCH mléčných bílkovin, že ztrácím i to málo svalů, co mám – mé tělo si z ovoce a zeleniny nevytěží dostatek esenciálních aminokyselin. Mléčný skot je tedy i pro mne „posvátné zvíře“.

 

Falešných mýtů o zdravém životním stylu je více - například pití čisté nebo dokonce destilované vody, sportování pro regeneraci organismu, viz články zde:

 

Z detoxikujících potravin připomínám kysané zelí, červenou řepu - a vlastně veškerou zeleninu.

 

Co by mělo platit úplně pro každého bez výjimky:

V noci více pracují ledviny, aby vyčistily tělo - a je dobré, aby k tomu měly dostatek tekutin. Tekutiny ledviny nezatěžují. Zatěžující je nedostatek tekutin - protože pak mají ledviny spoustu práce s větším zahuštěním moči. Čím je moči více, tím může být méně koncentrovaná - což je pro ledviny mnohem snazší úkol. Ledviny totiž v první fázi vytvoří hodně přes sto litrů tzv. "primární moči" denně = to je jednodušší část jejich činnosti. Daleko energeticky náročnější je druhá část činnosti - tuto primární moč zahustit a vrátit zpět do těla vše, co v něm má zůstat. Detailní popis činnosti ledvin je samozřejmě složitější, ale toto stačí pro vysvětlení, proč vyšší příjem tekutin ledviny chrání, zatímco mnozí laici si myslí pravý opak.

 

V noci potřebují játra odpočívat - proto není vhodné konzumovat jakékoliv zdroje bílkovin ve večerních a nočních hodinách. Na internetu se ale můžete dozvědět pravý opak - například (v rámci tzv. orgánových hodin) - že bílkoviny je dobré jíst na noc, že prý je v noci játra nejlépe zpracují. Udělejte si OPAKOVANĚ sami na sobě malý experiment - dejte si večer nebo na noc větší porci bílkovin - stačí pořádná porce sýrů) a ráno se podívejte, jak vypadají vaše dolní víčka a oblast kolem nich - větší kruhy a stíny pod očima Vám poví, že játra prožila krušnou noc.

 

Jindy si večer či na noc jako druhou večeři dejte jen lehké veganské nebílkovinné jídlo - a ráno opět zkontroluje výsledný stav citlivé pokožky pod očima. Budu moc rád, když mi napíšete svá vlastní pozorování na moji služební adresu: safranek@celostnimedicina.cz.

 

MYSLET JE DOBRÉ, VĚDĚT JE LEPŠÍ.


Související články:
Přebytečný podkožní tuk - pár osobních zkušeností
Nadváha a "tekutá" dieta - vlastní zkušenosti
Karmická medicína 16 - Stravování podle krevních skupin (osobní zkušenosti lékaře)
Karmická medicína 23 - Afirmace - domácím sebeuzdravováním proti psychické a psychosomatické nerovnováze


30.10.2013
autor: MUDr. Ladislav Šafránek
další články v rubrice: Karmická medicína


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

199,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS