Karmická medicína 16 – Stravování podle krevních skupin (osobní zkušenosti lékaře)

Ke všem dotazům týkajícím se stravování podle krevních skupin odpovídám v naší internetové poradně stále stejně: Snažím se zastávat pragmatické postoje ověřené praxí a zkušenostmi klientů. Až příliš často mi naši klienti sdělují, že dieta podle krevních skupin jim nejen nepomohla, ale že jim dokonce udělala spíše hůře než lépe.

Navíc stejný poznatek jako tito klienti mám i sám na sobě – co bych měl podle této pseudovědecké teorie jíst – to mi ubližuje. To, co bych jíst neměl, mi dlouhodobě prospívá. Mám totiž krevní skupinu 0 – a to bych (mimo jiné) údajně měl být masojed. Přitom mi maso v minulosti opravdu prokazatelně škodilo, takže jsem již řadu let laktovegetarián.

A podobně jsem na tom i s jinými položkami této pseudodiety.

Domnívám se proto velmi důvodně, že jde jen o další módní novodobý mýtus, který neobstojí v budoucí prověrce času.

Co považuji za nesrovnatelně efektivnější = to jest, co se opakovaně v praxi osvědčilo mně i mým klientům, to je vlastní individuální testování optimálního jídelníčku s pomocí eliminačních diet – zmiňuji se o nich v těchto článcích:

Nebo-li každou “zaručenou radu” na zdravé stravování berte jen jako inspiraci k vlastnímu testování (třeba i opakovanému), zda tato obecně doporučovaná rada vyhovuje i vašemu unikátnímu organismu. S jednou výjimkou – mít dostatečný příjem tekutin, který by u dospělého člověka neměl klesnout pod dva litry za den. To by zdánlivě mohlo platit pro každého, jenže i tato výjimka má svoji výjimku – pacienty s totálním selháním funkce ledvin, kterým oficiální medicína doporučuje drasticky snížit příjem všech tekutin.

Kdo přesně a pečlivě nevnímá a nerespektuje hlasy přicházející z vlastních tělesných interoreceptorů a snaží se žít podle mechanicky přebíraných informací zvenčí, těžko se dopracuje k nějaké zdravé dlouhověkosti.

Navíc i ohledně stravování platí, že „TĚLO JE OBRAZEM DUŠE“. Nebo-li i ve stravovacích zvyklostech platí v podstatě psychosomatické souvislosti mezi psychikou a potravinami, které jsou tím či oním člověkem dlouhodobě preferovány.

To si ve svém osobním životě ověřil každý klient, se kterým jsem mohl v dlouhodobém osobním kontaktu spolupracovat na změnách jeho osobnosti a tím i na změnách jeho dosavadního (často sebezničujícího) životního stylu. Tak jak se zlepšovala (především zklidňovala) jeho psychika, tak se u každého takového klienta „zklidňoval“ i jeho jídelníček.

Celková nabídka zdravé výživy a knih o zdravé výživě.

Zpět nahoru