Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum)

08.04.2009
Kardamom Kardamovník obecný zkráceně označovaný jako kardamom, je statná bylina z čeledi zázvorovitých. Jako koření se využívají oddenky a plody. Bylina vyrůstá z mohutného oddenku. Dorůstá výšky 2 - 4 m, výjimečně až 5 m. U kořene lodyhy jsou dvě řady plochých listů, na horní ploše hladkých a tmavozelených, ze spodu světlejších a sametových. Květenství se vytváří na samostatném horizontálním stonku, táhnoucím se při zemi.

Okvětní lístky jsou bílé nebo slabě nažloutlé, s nafialovělými žilkami a žlutými nebo růžovými okraji. Plodem jsou podlouhlé zelenavé tobolky, dorůstající délky 2 cm a obsahující 15 až 20 aromatických hnědočervených semen. Rozmnožuje se však zejména dělením oddenků.



Z účinných látek obsahuje celou řadu eterických olejů (cineol, pinen, geraniol atd.), dále karboxylové kyseliny (olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou) a vitamíny (thiamin, riboflavin a niacin). Kromě toho semena obsahují značné množství bílkovin, tuků a sacharidů včetně škrobu. Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný.



Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamon, které je také jednou složkou indického karí. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku. Kardamom byl znám již Řekům a Římanům jako léčivo a koření. Oceňovali jej a používali k osvěžení dechu a ke zlepšení trávení. Je to koření vážené také arabským světem. Např. v Egyptě a v Izraeli je možno koupit kávu kořeněnou mletým kardamomem (také se přidává např. do kari, perníku, marcipánu...).



Kardamom má příznivé účinky na zažívání, působí proti žaludečním potížím (pálení žáhy), považuje se za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinek. Když rozkoušeme pár kardamomových semen, má to velice uklidňující vliv na nervovou soustavu. Kardamovník přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus. Vzledem k tomu, že vylučuje z těla jedy z alkoholu, zabírá na opilost a kocovinu. Podle ajurvédské i čínské medicíny má kardamom ohřívací a sladkou povahu a proto podporuje oběh energie qi.

 

Celková nabídka přípravků obsahující kardamon pravý.


Související články:
Kocovina
Kudzu pomáhá proti alkoholismu a současně detoxikuje a regeneruje


08.04.2009
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Drtič kamenů… Chanca Piedra
Jak se rychle zbavit hněvu – extrémně jednoduchá japonská technika
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejste špatní, protože jste nemocní!
Priessnitzův obklad
Alfa-lipoová kyselina
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Stresové zatěžování (Tarlovova cysta)
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS