Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum)

Kardamovník obecný zkráceně označovaný jako kardamom, je statná bylina z čeledi zázvorovitých. Jako koření se využívají oddenky a plody. Bylina vyrůstá z mohutného oddenku. Dorůstá výšky 2 – 4m, výjimečně až 5m. U kořene lodyhy jsou dvě řady plochých listů, na horní ploše hladkých a tmavozelených, ze spodu světlejších a sametových. Květenství se vytváří na samostatném horizontálním stonku, táhnoucím se při zemi.

Okvětní lístky jsou bílé nebo slabě nažloutlé, s nafialovělými žilkami a žlutými nebo růžovými okraji. Plodem jsou podlouhlé zelenavé tobolky, dorůstající délky 2 cm a obsahující 15 až 20 aromatických hnědočervených semen. Rozmnožuje se však zejména dělením oddenků.

Z účinných látek obsahuje celou řadu eterických olejů (cineol, pinen, geraniol atd.), dále karboxylové kyseliny (olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou) a vitamíny (thiamin, riboflavin a niacin). Kromě toho semena obsahují značné množství bílkovin, tuků a sacharidů včetně škrobu. Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný.

Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodává zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamon, které je také jednou složkou indického karí. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku. Kardamom byl znám již Řekům a Římanům jako léčivo a koření. Oceňovali jej a používali k osvěžení dechu a ke zlepšení trávení. Je to koření vážené také arabským světem. Např. v Egyptě a v Izraeli je možno koupit kávu kořeněnou mletým kardamomem (také se přidává např. do kari, perníku, marcipánu…).

Kardamom má příznivé účinky na zažívání, působí proti žaludečním potížím (pálení žáhy), považuje se za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diuretický účinek. Když rozkoušeme pár kardamomových semen, má to velice uklidňující vliv na nervovou soustavu. Kardamovník přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus. Vzhledem k tomu, že vylučuje z těla jedy z alkoholu, zabírá na opilost a kocovinu. Podle ajurvédské i čínské medicíny má kardamom ohřívací a sladkou povahu a proto podporuje oběh energie qi.

 

Zpět nahoru