Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Kameliový olej

30.12.2017
Kamélie olej
Kaméliový olej je jeden z méně známých rostlinných olejů. Získává se z kamélie čínské nebo japonské (Camellia sinensis, resp. Camellia japanica). Čajovník čínský se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických nebo subtropických oblastech. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná, poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají především k přípravě čaje. Čajovník japonský neboli též kamélie japonská je okrasná rostlina, která se pěstuje v Asii již stovky let. Květ kamélie znamenal pro japonské samuraje symbol smrti a znovuzrození.

Kaméliový olej se získává lisováním za studena ze semínek divoce rostoucích kamélií, bez jakýchkoliv chemických přísad nebo tepelné rafinace. Semena rostlin se vysuší, rozdrtí a extrahuje se z nich olej.

 

Obsažené látky v oleji z kamélie

Olej z kamélie obsahuje polyfenolové antioxidanty a je bohatým zdrojem kyseliny linolové, která je řazena do skupiny omega-6 nenasycených mastných kyselin. Kyselina linolová se zúčastní řady důležitých metabolických reakcí v našem organismu. Důležitá je její role ve vyplavování tuků. Přes enzym (tzv. hormon senzitivní lipázu) podporuje vyplavování tuků (mastných kyselin) z tukových buněk (adipocytů), přičemž současně tlumí lipoprotein lipázu, která tuk do tukových buněk ukládá. Právě z tohoto důvodu je vhodným doplňkem celkové léčby obezity, aterosklerózy a poruch tukového metabolismu. Studie též prokázaly, že linolová kyselina může snižovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolů a zvyšovat výdej energie, kterou je však třeba spálit pohybem. Někteří odborníci se domnívají, že působí na celkovou regeneraci, růst svalové hmoty.

 

Využití kaméliového oleje

Je využíván zejména jako složka přírodních kosmetických přípravků. Olej se velmi rychle vstřebává a proniká hluboko do spodních vrstev pokožky, kde podporuje růst buněk.

 

Olej je nekomedogenní (neblokuje kožní póry, nepřispívá k akné). Je vhodný zejména pro suchý typ pokožky. Při aplikaci tohoto oleje na pokožku dochází ke zvyšování retenční schopnosti vlhkosti pokožky. Rovněž podporuje její flexibilitu a zamezuje stárnutí pokožky. Je transdermálním nosičem buněčných živin a bioaktivních látek (kolagenu a elastinu) do kůže, což odstraní vady pokožky způsobené suchostí, slunečním zářením a stárnutím. Vzhledem ke schopnosti obnovovat pružnost pokožky, je rovněž doporučován pro zjemnění strií.

 

V šampónech a vlasových kondicionérech přispívá k obnovení přirozeného lesku vlasů, udržuje vlhkost, zvyšuje jemnost vlasů a zabraňuje jejich předčasnému šedivění. Také zlepšuje stav roztřepených konečků vlasů, pomáhá při suché pokožce vlasů a snižuje svědění, zabraňuje tvorbě lupů a ochraňuje vlasy před poškozením z častého barvení nebo fénování.

 

Kaméliový olej rovněž zlepšuje stav suchých a křehkých nehtů. Pomáhá zlepšit poškozenou kůží v okolí nehtů a udržovat nehty hladké a lesklé.

 

Jako zajímavost na závěr lze uvést, že v Japonsku se používá olej z kamélie japonské také na fritování – je odolný proti rozkladu teplem.

 

Olej z kamélie naleznete v naší nabídce.


Související články:
Nimbový olej
Arganový olej
Ricinový olej v kosmetice
Makadámie celolistá


30.12.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Bylinky


 
Drtič kamenů… Chanca Piedra
Jak se rychle zbavit hněvu – extrémně jednoduchá japonská technika
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Nejste špatní, protože jste nemocní!
Priessnitzův obklad
Alfa-lipoová kyselina
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Hořčík - symbol klidu a míru v těle
Zdravé nepečené vánoční cukroví
Stresové zatěžování (Tarlovova cysta)

209,- Kč

209,- Kč
(c) 2004-2018 www.celostnimedicina.cz
O násRSS