Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Kakao

02.07.2016
Kakaové boby

Kakao známe všichni už od dětství. Patřilo k oblíbeným nápojům našich babiček, ale pijí ho dnes i naše děti. To, co známe obvykle pod názvem kakao, vzniká smícháním kakaového prášku, mléka, cukru a přivedením této směsi do varu. Nejznámější sladkostí, která obsahuje kakao, je čokoláda. Může být ale součástí různých moučníků, sladkých tyčinek a tak dále.

Ovšem to, čemu říkají vědci kakao, jsou vlastně semena stromu Theobroma cacao a z nich připravený prášek. Theobroma cacao, česky kakaovník pravý, je strom z čeledi Malvaceae (slézovité). Kalich květů je růžový a pěstuje se v tropických oblastech všude na světě. Je to stále zelený strom, který může dorůst výšky až osmi metrů. Jeho listy jsou tmavě zelené a až 30 centimetrů dlouhé. Přímo na kmeni nebo na silných větvích vyrůstají oboupohlavné květy. Jejich kalich je růžový a květina bělavá.

 

Plod má tvar až třicet centimetrů dlouhé protáhlé bobule. Má hnědavě červenou až žlutou barvou. Jeho povrch je jemně hrbolatý a je rozdělený brázdami. Semena, ony vlastní kakaové boby, mají délku asi dva centimetry. Jakmile se semena sklidí, několik dní se fermentují působením kyseliny octové a vysoké teploty. Po následném usušení se umelou na kakaovou hmotu, z níž se oddělí tuk - kakaové máslo. To, co zůstane, je vlastní kakaový prášek, ze kterého si můžeme udělat kakao nebo ho přidat do čokolády a dalších cukrovinek.

 

Vlastní semena se také v některých cizokrajných kuchyních používají jako koření. Oddělený tuk je tuhý, má nažloutlou barvu a typickou vůni. I on se používá při výrobě sladkostí, ale také v kosmetice. Pod lékopisným názvem Oleum cacao se stále ještě v některých lékárnách používá jako základní hmota pro přípravu čípků.

 

Základní účinnou látkou je alkaloid theobromin, nicméně semena obsahují i kofein, avšak v menším množství než theobromin. Obě látky, jak theobromin, tak kofein, patří do třídy methylxantinových sloučenin, kam patří i další alkaloid theofyllin, který je součástí léčiv při respiračních onemocnění. Účinky jsou podobné kofeinu (stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost). Dříve se v lékařství používal pro své močopudné působení jako diuretikum.

 

Celková nabídka přípravků obsahující kakao.


Související články:
100% nepražené kakao - pravá čokoláda
Kofein
Theobromin
Vanilka
Čokoláda


02.07.2016
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Zapomenutý objev německého držitele Nobelovy ceny
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Vladimír Kafka: „Nemoc je dluh lásky na sobě. Vlažnost nás pomalu zabíjí.“ – 1. část rozhovoru
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Vladimír Kafka: „Základem vyléčení je vytvořit si jasný obraz toho, kým chci být. Nemoc je reakce.“ – 2. část rozhovoru
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS