Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Express Diet - 7 proteinových jídel

Jujube (Cicimek datlový)

26.05.2009
Jujube Jujuba je blízkým příbuzným krušiny, která roste v našich lesích, rodí nejedlé černé plody a má její kůra má léčivé vlastnosti. Je to rostlinou mírného pásu. Roste hojně v Jižní Asii, především v Číně. Pěstuje se také v Japonsku, Malé Asii a v Středomoří, nejblíže k nám v Bulharsku. Jujuba vyrůstá jako bujný keř nebo strom do výše přibližně deseti metrů charakteristický převislými větvemi. Jsou pokryté drobnými eliptickými lístky, které intenzivně svítí ve slunci.

Mladé výhonky jsou pokryty černými fleky, které již na starších větvích nenajdeme. Z jara vyrůstají z pupenů velmi osobité ovocné výhonky, které v jeseni opadávají spolu s ovocem. Žádný jiný druh takovéto výhony netvoří. Mimo ovocných výhonů vyrůstají v řídkých odstupech výhonky vegetativní, které tvoří roční přírůst stromu. Na plodonosných výhonech se na jaře objevují malé žluté květy v úborech. Pro svůj nízký obsah kyselin není jujuba příliš vhodná pro přímou konzumaci. Když ji usušíte, chutná po datlích. Snad pro tuto vlastnost se jí na světových trzích přezdívá „čínská datle.“ Jinak svým plody jujuby vzhledem připomínají švestku.



Tento plod má délku asi 5 cm a střední šířku 2,5 cm. Barva povrchu ovoce je světle zelená. Pod kůží se nachází zelenohnědá dužina, která je mdle sladká. Ve středu ovoce je velká oválná pecka. Je to ovoce velmi bohaté na uhlohydráty, kterých obsahuje 25 %, čili průměrně 3 krát více než naše ovoce. Jujuba obsahuje vitamín C, vitamin B2, provitamín A, bioflavonoidy, škroby a sacharidy (25 - 30 %, sušená jujuba až 63,8 %), bílkoviny, tuky, měď, kobalt, jód, draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, zinek, mangan a rutin.



Všechny tyto látky působí blahodárně na žaludek, trávicí systém či snižují krevní tlak. Plody, semena a kůra slouží jako léčivé drogy – působí na nespavost, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, dobře léčí poranění úst a záněty ústní dutiny. Vzhledem k tomu, že plody jujuby obsahují málo kyselin, nejsou vhodné k přímému konzumu. Konzumují se vařené s rýží a kaší, nebo se užívají k plnění housek a pečiva. Plody však po usušení nabývají výborné chuti.


Související články:
Hloh obecný (Crataegus oxyacantha)
Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)
Mučenka


26.05.2009
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživa


 
Priessnitzův obklad
Záhadná celiakie
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Pryč se sacharidy. Ale co dál?
Program Ano NO - Oxid dusnatý – přirozený zázračný kardiovaskulární lék
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Jak posílit imunitu dětí po nástupu do škol a školek?
5 mýtů o detoxikaci
Nepříjemné situace jako zkoušky: radujte se z nich!
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS