Jujuba ostnitá (Ziziphus jujuba)

Jujuba ostnitá je málo známá léčivá rostlina, či spíše opadavý keř až strom. Česky je označována také někdy poetickým jménem cicimek.  Je botanicky příbuzná s naší krušinou. To, že ji příliš neznáme, neubírá na její zajímavosti. Z botanické stránky patří do čeledi řešetlákovitých (Rhamnaceae). Pochází původně z Číny. Postupem doby se rozšířila i do Austrálie nebo Severní Ameriky. Nejvíce roste v suchých horských oblastech, ale můžeme ji najít i na mořském pobřeží.

Dorůstá průměrně výšky tří až čtyř metrů. Má podlouhle vejčité listy. Její malé květy jsou žlutozelené barvy. Plody jujuby jsou peckovice, načervenale zbarvené. Mají různý tvar – mohou být kulovité nebo hruškovité. Právě kvůli nim se pěstuje v mnoha asijských státech. Mohou být široké až pět centimetrů. Jsou přezdívány čínské datle (jejich chuť je podobná datlím) a obsahují celou řadu důležitých přírodních látek. Z nich je možné zmínit vitamin C, beta karoten (provitamín A) a vitamíny ze skupiny B (například riboflavin, vitamin B2). Obsahuje také velké množství minerálů a stopových prvků: měď, kobalt, vápník, draslík, zinek, mangan, fosfor, hořčík, železo nebo jód. Z dalších přírodních látek je možné zmínit aminokyseliny, flavonoidy, alkaloidy, triterpenoidy, třísloviny nebo tzv. jujubosidy. Poslední skupina látek jsou saponiny, typické pro tuto léčivou rostlinu (keř).  Plody se jedí čerstvé, ale jsou v Asii oblíbené i kandované.

Je velmi oblíbená v tradiční čínské medicíně, kde se s ní můžeme setkat pod jmény Suan Zao Ren nebo Da Zao.  Používá se pro podporu detoxikace organismu, při nespavosti, pro zklidnění nervů a různých infekcích doprovázených horečkou nebo zimnicí. Rovněž se vyhledává pro snížení krevního tlaku, pro podporu krvetvorby a činnosti ledvin. Je oblíbená jako součást léčby při některých případech nespavosti. Patří k adaptogenům (látkám posilující organismus v čase zvýšeného rizika onemocnění) stejně jako ženšen, s kterým se v Číně často kombinuje. Někdy se v tradiční čínské medicíně z jujuby ostnité zpracovávají i listy nebo kůra. Na závěr můžeme jako zajímavost zmínit, že v asijských zemích se používá i při přípravě různých sladkostí, kdy se suší, proslazuje, vaří nebo dokonce mrazí.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.