„Jsou novodobé zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?“

cm kosik zeleniny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Brambůrky, chipsy…říkejme tomu, jak chceme, ale raději to nejezme. „To bychom nemohli jíst nic…,“ myslí si možná někteří z nás. Ano i ne… Poledních pár svých článků jsem začala věnovat potravinám, pro lepší uvědomělost při jejich výběru, nákupu a zpracování. A je pravda, že na naší znečištěné planetě plné potravin s éčky, barvivy, konzervanty, chemickými postřiky, nadbytečnými tuky, solí a cukru je opravdu těžké najít potraviny, co za něco stojí, ale pořád si říkám, že když už je situace taková, jaká je, tak proč si ještě zbytečně přikládat pod kotel polínka a zkracovat naší „trvanlivost“ na tomto světě?

PRO a PROTI

Já vím, vždyť vypadá to dobře, asi to i chutná a…. no a to je ale vše. Ráda nabízím lidem jednoduše řečené informace a zamyšlení nad otázkami, jak se stravovat. Právě v problematice konzumace brambůrků a chipsů bych Vás chtěla navést alespoň na cestu, na které můžete vidět pro i proti a také jestli například řepové a celerové chipsy jsou zdravější variantou. Sami se pak již můžete rozhodnout, zda lupínky i při příštím nákupu vložit do košíku. Pro jsme si ale už řekli. Ano, jen vzhled a chuť. A to je vše. A teď ty proti… Tady jsou:

Většinou nesníme jeden brambůrek, ale jedno balení

Nebezpečí vždycky pramení z množství. I sebe-zdravější potravina ve velkém množství může být rizikem. A co teprve už primárně nezdravá potravina? Nebezpečí u chipsů tkví v tom, že jsou dochuceny kořením a solí, které navozují chuť na další a další lupínek, až se nakonec zapráší po celém balení. Pak cítíte ale pro změnu zase hrozně slanou chuť na jazyku a máte tendenci sahat po pití a tuto chuť zažehnat, samozřejmě sáhneme obyčejně po slazeném nápoji, aby se ta příšerně slaná chuť vyrovnala.

Nadbytek soli

Když už jsme u té soli… nadbytek soli negativně působí na srdce a cévy, stejně tak na ledviny. Důvodem je, že součástí soli je sodík, který má schopnost zvyšovat krevní tlak z důvodu zadržování vody v okolí tělesných buněk, obzvláště pokud je ho v míře, která je obsažena v balení brambůrků. A také si chipsy často dopřáváme v kombinaci s alkoholem, což je dvojka, kterou srdce a ledviny „proklínají“. Také se Vám někdy stalo, že po bujaré oslavě máte opuchlý obličej a vy to přikládáte nevyspání? Může být, ale pravděpodobně jsou to dozvuky kombinace právě alkoholu a slaných pochutin, které zadržují vodu i v oblasti obličeje, končetin či břicha. Zkoušejme učit naše chuťové buňky zvykat spíše na bylinky, než na množství soli a umělých dochucovacích přípravků.

Přepálené tuky

Jak víme, bramborové lupínky musíme osmažit, aby se jednalo o pravé chipsy. Smažení je tepelná úprava, při které se potravina vystavuje vysokým teplotám oleje. A teď trochu chemie – při smažení při takto vysokých teplotách dochází k přepalování tuků a vznikají látky jako je akrylamid a polycyklické aromatické uhlovodíky, což jsou jednoduše řečeno karcinogenní (rakovinotvorné) látky. To myslím mluví za vše. 😉

Vysoká energetická hodnota

Jako každá jiná smažená potravina obsahují i lupínky množství tuku, tím pádem mají i vysokou energetickou hodnotu a rozhodně se po nich nehubne.

Vysoký glykemický index

Pokud Vám tenhle termín nic neříká, tak pravděpodobně je více srozumitelné, když napíšu, že po brambůrkách se Vám rychle zvýší hladina cukru v krvi a pokud nadbytečný cukr není spálen (například fyzickou aktivitou), tak se může i přeměnit na tuk a uloží do zásob. To znamená, že právě tloustneme…

Psychologický podtext – výčitky svědomí

Nejednou se stane, že si chceme dát kvůli našemu uvědomění „nezdravosti a nedietnosti“ brambůrků jen pár lupínků, ale nakonec se to stejně často zvrhne ve snědení celého sáčku. Čím si ovšem ale vůbec nepomůžeme, jsou případně nastalé výčitky svědomí, protože mozek vyšle signál o negativní emoci do celého těla… a další nepříznivý vliv brambůrků na náš organismus je na světě!

Pozor na „novodobé“ podoby chipsů – zeleninové chipsy (řepové, celerové, mrkvové…)

Tyto varianty by se mohly zdát jako „zdravější“ varianta klasických bramborových lupínků. Ale vůbec ne! 100g brambůrků obsahuje kolem 2250kJ/540kcal a 35g tuků a 100g zeleninových chipsů 2100kJ/500kcal a 38g tuků. Oba výrobky mohou obsahovat i palmový tuk a i ty zeleninové jsou taktéž smažené. Rozdíl je hlavně v množství vlákniny – ty zeleninové ji mají i 5x více.

A pokud Vám na některých obalech slibují, že je použit slunečnicový olej, který je zdravější, tak se nenechte opít rohlíkem, neboť za prvé se pořád jedná o smaženou potravinu a za druhé – na slunečnicovém oleji bych stejně smažit příliš nedoporučovala kvůli snadnějšímu přepalování tuků.

A teď už to všechno víte, tak je na Vás, zda příště pytlík chipsů sníte… 😉