Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví


Jíst zdravě je téměř nemožné

10.04.2019
strava Jíst zdravě je v současnosti téměř nemožné. Podle nové zprávy zveřejněné na Světovém ekonomickém fóru má potravinářský průmysl negativní dopad nejen na životní prostředí, ale i lidské zdraví. Autoři studie proto doporučují zásadní změnu stravovacích návyků, jinak na následky nekvalitní stravy by podle odhadů mohlo do roku 2050 ročně zemřít až pět milionů lidí.

 

Konec sladkých nápojů, polotovarů i masa. Lidé mění jídelníček nejen kvůli zdravému stravování, ale začínají si uvědomovat i jeho ekologickou stopu. Jenže podle zprávy ze Světového ekonomického fóra to pořád nestačí, píše deník The Huffington Post. Daleko důležitější je totiž, jakým způsobem se potraviny vyrábějí a odkud pocházejí.

Studie upozorňuje, že na následky nekvalitní stravy by podle odhadů mohlo do roku 2050 ročně zemřít až pět milionů lidí. Škodlivé látky v jídle způsobují srdeční choroby, mrtvice nebo cukrovku.

"Potraviny se v dnešní době vyrábějí neekologicky a neekonomicky, navíc způsobují vážné zdravotní problémy," říká zakladatelka nadace podporující princip takzvané kruhové ekonomiky Ellena MacArthurová.

Zpráva upozornila na nadužívání antibiotik v chovech zvířat, což v budoucnu výrazně zkomplikuje léčbu i běžných infekcí u lidí. Varuje i před pesticidy, které mohou způsobit rakovinu, astma či psychické poruchy. Autoři studie proto vybízejí lidi, aby se více zajímali o původ potravin, které jim končí na jídelním stole. Apelují také na obyvatele větších měst, aby se snažili nakupovat především u lokálních producentů.

Jako alternativní řešení nabízí podporu alternativních zemědělských metod, které se mohou uplatnit i v městském prostředí. Jednou z nich je třeba technologie zvaná aquaponie (ekosystém, ve kterém se v symbióze chovají ryby a pěstují rostliny, poznámka redakce)Díky ní například střešní zahrada Femme Abattoir v Bruselu vyprodukuje až 38 tun ryb ročně.

"Potřebujeme vizi a nápad, jak vypěstovat potraviny, které nebudou zatěžovat životní prostředí a zároveň budou i prospěšné pro lidské zdraví," komentovala výsledky zprávy lékařka a spoluzakladatelka neziskové organizace EAT Gunhilda Stordalenová.

 

Celková nabídka zdravé výživy.


Související články:
Zdravá výživa je pro nás opět aktuálnější
Zdraví rodiče - zdravé děti
Jak uzdravuje příroda v porovnání k západní medicíně


10.04.2019
zdroj: www.magazin.aktualne.cz
další články v rubrice: Filosofie zdraví


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Extrasystoly aneb bouchání či vynechávání srdce
Priessnitzův obklad
Nejčastější příčiny bolestí na hrudníku
Jak vyčistit ucpané cévy?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Štítná žláza – jak se přestat „léčit“ a raději se svépomocně uzdravovat - 1. část
Serotonin - osm přirozených způsobů, jak posílit jeho produkci a tím i dobrou náladu
Nízký krevní tlak
Warfarin - co vám u lékaře neřeknou
Správně dávkovaný chlad může snížit nemocnost o více jak 90 % (rozhovor s Liborem Mattušem)
Hemofilové nákazy
Hemoroidy - příznaky a fotky
Zvětšené uzliny na krku
Dornova metoda

790,- Kč

276,- Kč
(c) 2004-2019 www.celostnimedicina.cz
O násRSS