Jíst či nejíst čokoládu?

cokolada ano ci ne

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Máte rádi čokoládu? Já ano, velmi. A moc dobře si pamatuji, jak jsem pomocí čokolády zvládla úspěšně zakončit absolutorium z oblasti výživy. Protože, teprve, až když člověk do úmoru memoruje texty, pochopí, jakou kouzelnou mocí čokoláda oplývá. Samozřejmě, řeč je tady o kvalitní, vysokoprocentní kakaové tabulce, kterou si dnes společně rozebereme, pěkně dílek po dílku, abychom ji nechali pozvolna rozpustit na jazyce, který v dospělosti čítá zhruba 5000 chuťových pohárků.

Čokoláda a vyvážené jídlo? Jde to dohromady

Když 18. 12. 2004 vyšel v British Medical Journal velmi diskutovaný článek týkající se kompletního, vyváženého jídla, v tomto plátku jej nazývali „Polymeal,“ které, pokud bychom jej tedy jedli denně, by významně snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to až o 75 %, takový výsledný pokrm by se pak skládal z vína, ořechů, ryb, česneku, ovoce, zeleniny, ale také kvalitní, hořké čokolády. Vědci dokonce vypočítali podíl jednotlivých potravin na snížení rizika, kdy se ukázalo, že procentuální snížení rizika kardiovaskulárních chorob při konzumaci 100 g čokolády s vysokým podílem kakaa je velmi slušných 21 %. A to zní skvěle, nemyslíte?

Kakao: flavonoidy k nezaplacení

Flavonoidy rozumíme látky rostlinného původu, které nacházíme prakticky ve všech rostlinných buňkách. V zelenině, ovoci, ale také bylinkách. Jejich hlavním úkolem je chránit buňky před volnými radikály, bránit růstu nádorových buněk, posilovat imunitní systém a též preventivně působit proti kardiovaskulárním chorobám. Flavonoidy se často označují jako vitamín P, kdy do této rozsáhlé skupiny patří až 5 000 látek rostlinného původu. A to je už, panečku, slušná dávka zdraví, co říkáte?

Chutný zdroj antioxidantů

Možná Vám právě na mysl vytanul rutin (pohanková nať), kvercetin (brokolice), resveratrol (červené víno), antokyany (arónie), kurkumin (kurkuma), ano, všechny tyto léčivé látky řadíme na seznam super silných flavonoidů. Výše vyjmenované jsou však pouze zlomkem této léčivé, rodinné skupiny, která je opravdu velice rozsáhlá. Již jsme si pověděli, že flavonoidy rostlinám poskytují důležitou ochranu před okolním prostředím, pokud však následně tyto potraviny zkonzumujeme my, například si napaříme brokolici, ve džbánku macerujeme pohankovou nať, ke svačině si pochutnáme na vinných hroznech, všemi těmito benefity oblažíme také naše tělo.

Flavanoly k optimálnímu krevnímu tlaku

Skupina flavonoidů, které patří kakau, nazýváme flavanoly, a právě ony pomáhají předcházet ucpávání tepen tukovitými látkami v krevním řečišti. Když se sníží schopnost krve se srážet, sníží se i riziko infarktu a mrtvice. A jako bonus je kakao také výtečným zdrojem hořčíku, který platí nejenom za prospěšný symbol klidu a míru, zároveň je jedním z nejdůležitějších minerálů pro zdraví srdce.

Flavanoly v kakau zároveň regulují množství oxidu dusnatého v těle, který je nezbytný pro zdravé proudění krve, optimální krevní tlak, a je tedy důležitým parťákem v oblasti kardiovaskulárního zdraví.

Co se týká studií, na kvalitní hořkou čokoládu jich bylo provedeno nespočet, aby taky ne, podobně, jako například na kvalitní, voňavou, odpočinek umožňující kávu. Když se však zaměříme právě a jen na čokoládu, v jedné italské studii, kterou zmiňuje Jonny Bowden ve své knize 150 nejzdravějších potravin na světě, se přišlo na to, že hořká čokoláda snižuje krevní tlak a je dost možné, že právě proto, že kakao s vysokým obsahem flavanolů podporuje tělo syntetizovat oxid dusnatý. Jiná studie uveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition pro změnu dokládá, že hořká čokoláda nejenom, že snižuje krevní tlak, zlepšuje také citlivost buněk na inzulín.

Kolik čokolády je zdravé množství?

Zde si vypomůžu opět jednou studií, kdy podle průzkumu vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře už konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90 % podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku. Během tohoto experimentu si vědci vybrali 30 jedinců ve věku 18-27 let, kterým denně nabízeli 20 g čokolády. Polovina testovaných konzumovala čokoládu s 55 % kakaa, druhá polovina si pak pochutnala na super kvalitní 90% čokoládě. V obou skupinách testovaných osob došlo ke snížení krevního tlaku, kdy si však druhá skupina jedoucí na vysokoprocentní čokoládě sáhla pro něco lepší výsledek.

Čokoládové riziko

Pořád hovoříme o kvalitní, hořké čokoládě, kdy nemám na mysli sladké čokoládové tyčinky plné arašídů a karamelu. Ne, tento článek se stále točí okolo kvalitní hořké min. 70% čokolády. A ta samozřejmě obsahuje tuk. Ten se bude vždy skládat z kyseliny olejové, která svědčí našemu srdci a netřeba se jí proto bát. Najdeme ji hojně v olivovém oleji. Druhým zastoupeným tukem je kyselina stearová, která má na náš organismus neutrální účinek. A konečně třetím druhem tuku bude kyselina palmitová, se kterou je to již na pováženou.

Některé studie ji totiž spojují s rizikem kardiovaskulárních nemocí či dokonce s výskytem rakoviny. Jiné studie tento trend pro změnu vyvracejí, zvláště, kráčí-li kyselina palmitová ruku v ruce s kyselinou linolovou. Osobně bych neřešila, pokud se skutečně zaměříme na kvalitní 20 g čokoládovou dávku denně, kterou si zpříjemníme například snídani.

Těžké kovy

Zajímavější je ale otázka týkající se těžkých kovů v kakau, kdy například společnost Consumer Lab v roce 2017 nechala otestovat 43 čokoládových výrobků, aby zjistila, že téměř všechny tyto produkty obsahují více než 0,3 μg kadmia na porci, což je maximální množství doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Jen pro zajímavost, kadmium se do životního prostředí dostává z průmyslových zplodin a hnojiv. Větší množství kadmia je obsaženo ve volně rostoucích houbách, ve špenátu, celeru, máku a lněném semínku. Ze semen jej organismus přijímá tím více, čím více je semeno rozdrceno. Zde se nabízí otázka výběru čokolády v bio kvalitě.

Riziko osteoporózy

Existují též důkazy, že čokoláda může způsobit špatnou strukturu kostí a osteoporózu. Výsledky jedné studie publikované v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, zjistily, že starší ženy, které konzumovaly čokoládu každý den, vykazovaly nižší hustotu kostí. Otázkou však opět je, jak velké množství čokolády denně ženy snědly. Ostatně více k této studii si lze přečíst zde: Spotřeba čokolády a hustota kostí u starších žen – PubMed (nih.gov).

U někoho může pro změnu čokoláda spouštět adiktivní chování. Jeden den začneš a za rok skončíš, nicméně, všichni známe své možnosti, míru závislostí a schopnost vůle říci ne. Vždyť takto je ostatně v každé oblasti našeho života. Dobrou zprávou může být, zvláště pro ty, kteří po prvním rozlomení tabulky, jen stěží udrží svou vůli na uzdě, že ony zmíněné kardioprotektivní účinky vykazuje samozřejmě už samotné kakao, případně též, pražené kakaové boby, které si sama ráda přidávám do kaší. Tak tedy, víme-li, že ulomit jen malý zdravotní kousek čokolády je pro nás takřka nemožné, jídelníček naplňme kakaovými boby, anebo kakaem, které může být rovněž velmi kvalitní, a tedy i nesmírně lákavým zdravotním benefitem. Přeji tedy příjemné mlsání.

Tipy celostní medicíny

Čokoláda 100% BIO, 250 g

Pure Collagen Cacao Magic- horká čokoláda, 264g.

Bio proteinová tyčinka – čokoláda se spirulinou, 47 g

V článku jsou použity informace z knihy

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.