prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Jestřabina lékařská

13.10.2013
Bylinky
Plevelupodobná pěstovaná bylina dorůstající v nekyselé půdě dobře prohnojené zahrady až po prsa dobře rostlé dívčiny. V běžných polních podmínkách ale obvykle o čtyřicet let starší a po několika dětech. Na zahrádce dává největší výnos nati druhým a třetím rokem. Vysoké rostliny bujné vegetace se často neunesou a polehnou, přesto se stále tlačí nahoru a pilně kvetou. Bíle-li, jedná se o úředně schválenou odrůdu. S květy zabarvenými světle modře nebo nafialověle se jedná ale také o plnohodnotnou drogu, jenom se nesmí vykupovat. Je to podobné jako kdysi se slepicemi, kde bílé byly oficiální, ale i jinak barevné snášejí hodnotná vejce, avšak ne úředně. Nyní o česká bílá vejce nezavadíte, jen o hnědá, většinou cizí, předražená a vyrobená v předpisových EU koncentrácích pro slepice.

A když už se bavíme o vejcích, tak já doporučuji vejce v úpravě naměkko ve skořápce, protože jen tak se nepoškozují bílkovinné struktury obnovující svaly, vaziva, chrupavky, kosti a udržující kvalitu pleti. A cholesterol, zabezpečující tvorbu našich buněčných membrán v potřebné kvalitě, zůstává ve žloutku neoxidovaný a hodný. Po této úpravě vejcete se nekonají jinak celkem časté zápachové bouře a exploze, které jsou znakem trávicí závady. Faktem je, že jsou-li vejce nakažená salmonelou, tak nepřestala být. Taková ale nedoporučuji ani kupovat. Každopádně vlastní bioslepice pod jestřabinou pilně hrabe, žere různé špatně zahrabané žížaly, červy a hmyzy, semínka čehokoliv a hlínu, protože si nic nemyje a dokonce si občas spolkne i menší šutr v domnění, že jde o vápenec na skořápku svého biovejce s jestřabinou. Co jsem ale vědecky pozoroval naši slepici v jestřabině, tak ta jí chutná mnohem méně než plevely kolkolem a tudíž byla naše oblíbená… bohužel kuny asi také, takže uvažuji o zakoupení další kuněvzdorné bioslepice nebo dvou, aby si mohly pokvokat.

 

Jestřabina je rostlina bobovitá a kamarádí se s hlízkovými symbiotickými bakteriemi, které obohacují půdu o dusík, takže je zahrádce zelenohnojivě i kompostově prospěšná.

 

Když si budete nať jestřabiny sušit, tak nejlépe načechraně a rychle v sušárně s padesátkou stupňů, protože se snadno zapařuje. Dobře nasušené stonky nati se lámou s praskavým zvukem. Listy neztrácejí zeleň a květy běl (dívky pel, dámy šmrnc, chlapi žízeň a páni hlad).

 

V husté zimě vám rostliny na nepřikrytém záhonu vymrzají.

 

Uvádí se, že u krav se při podávání nati jestřabiny zvyšuje dojivost až o 30 %. (Na krávě jsem to netestoval.) Nicméně čerstvá rostlina jim údajně nechutná pro vysoký obsah hořčin, které ale sušením vymizí a potom chutná. Takže čaj z nati jestřabiny lze doporučit ke zvýšení produkce mléka. Nejen kravám, ale kdekomu kojícímu. V případě žen bych ale doporučoval směs s dalšími bylinami, jako je kontryhel, fenykl, ostropestřec, kopřiva, přeslička, chmel, bříza, malina. Důležité je vyvarovat se pelyňkům a šalvěji, které by mohly laktaci díky obsahu thujonu v silici i ukončit.

 

Někteří autoři laktační vliv jestřabině upírají, ale podle mých vlastních informací od kojících osob lžička až dvě spařené sušené nati jestřabiny nebo oné směsi čtvrt hodiny ve dvou deci vody 2 - 3x denně jim při kojení pomáhá. Někdy až tak moc, že přiložením dítěte se reflektoricky stáhne prs a mléko do kojence stříká samo jako z čerpadla (ověřeno!). Předpokládá se vliv fytohormonů nebo stopových látek akcelerujících kojící hormon prolaktin. U výrazně vyšších dávek ale panuje obava z předávkování, případně utopení kojence v mléce. (To jsem už ale asi přehnal - neověřeno!)

 

Další důležitou vlastností jestřabiny je podpora při cukrovce. Dokonce až tak, že se jí říká rostlinný inzulín. Osobně bych opět doporučil kombinaci s dalšími bylinami podobných vlastností: borůvkou, fazolí, pampeliškou a lopuchem. K těmto lze v druhé řadě přidat: fenykl, artyčok, kopřivu, pupavu, potočnici, šalvěj či pelyněk. Vzhledem k tomu, že u nás je cukrovkářem každý desátý a zvýšený cukr má každý čtvrtý obyvatel našeho vnitrostátu, je záhodno jestřabinu a podobné rostliny pěstovat za účelem kompenzace důsledků tučného, sladkého a pohodlného životního stylu.

 

Vzhledem k tomu, že stále více lidí na své zdraví kašle, lze užívat jestřabinu i ve směsi proti kašli. Podobně, když se z naší stresoinformační EU doby může někdo zbláznit, lze jestřabinu přidávat i do směsi proti epilepsii a schizofrenii (černý bez, ženšen, kokoška, maceška, sedmikráska, kotvičník, chmel, srdečník aj.). Při kašli bych tedy přidal sléz, podběl, diviznu, jitrocel, břízu, mátu, tymián, lípu a černý bez. Při potížích s centrálním nervovým systémem bych doporučil do směsi k jestřabině přidat i dobromysl, meduňku, srdečník, kozlík, třezalku, chmel, mařinku a černý bez.

 

Jestřabina zvyšuje pilně objem moči, takže se využívala při zánětech močových cest, při tvorbě tamního písku a otocích nohou. V takových případech bych ale doporučil kombinovat jestřabinu s osvědčenými bylinami: zlatobýlem, břízou, přesličkou, jehlicí, truskavcem, blešníkem a tužebníkem.

 

Dříve se jestřabina podávala rozhicovaným dětem s teplotou jako potopudný prostředek při spálách a spalničkách. Já bych v tomto případě přidal i lípu, tymián nebo mateřídoušku a černý bez.

 

Zevně i vnitřně se jestřabina údajně používala i jako stavěč krvácivých procesů. Na vředy, furunkly, díry do figury a kožní afekty se přikládaly naklepané čerstvé listy v podobě kašovitého obkladu. Já bych ale na to doporučil spíše aplikovat dubové kapky, dubovky, alkoholický to extrakt z dubové kůry. Dubovky se hodí i na kousance hmyzu, žihadla, výplachy při zánětech zubů a plísních i jinde (u dam i onde… po rozředění…) a ku kloktání při angínách. Dub doporučují v těchto indikacích i mnozí současní léčitelé. Nicméně ten zase neumí kojit a inzulínovat.

 

Pro akceleraci hojení ran se extrakt z jestřabiny přidával do ranhojivých mastí i mastí na ekzémy, včetně mokvavých.

 

Každopádně naši předkové nalezli široké spektrum využití pro tuto rostlinu a nám moderníkům může být hlavně inspirací u diabetu druhého typu a pro zlepšení laktace. Tento vliv by se měl uplatnit také u gravidních osob ku kojení připravených, ale navíc s těhotenskou cukrovkou. Samozřejmě se zákazem slazení, konzumace marmelád, medu, pečiva a s omezením ovoce.

 

Zvláštností jestřabiny na vaší zahrádce je, že se jí chce utéci ze záhonu všude kolem a nejvíce se jí líbí na cestičkách, i když koření spořádaně tam, kam jste ji zasadili nebo kam se snaživě vysemenila. Nejste-li na ni přísní, tak zbují natolik, že vy se už na zahrádku třetím rokem nevejdete.

 

 

Celková nabídka produktů obsahující jestřabinu lékařskou.


Související články:
Jestřabina lékařská (Galega officinalis)
Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)
Divizna
Dubovky RK - první pomoc
Zvýšený prolaktin - důsledek nerovnováhy


13.10.2013
autor: Břetislav Nový
další články v rubrice: Bylinky


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS