Jedno jablko denně pro zdravé ledviny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Nový výzkum přinesl zajímavé zjištění. Potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a džem, by mohly pomoci snížit dopady onemocnění ledvin. Výzkumníkům z Londýna se podařilo úspěšně prokázat, že jedna z forem pektinu tzv. modifikovaný citrusový pektin (MCP) by mohl výrazně snížit poškození ledvin a potenciálně tak zlepšit životy tisíců nemocných.

MCP je derivát pektinu, což je rozpustná vláknina nacházející se v kůře a dužině mnoha druhů ovoce, včetně citrusových plodů. Díky zmíněnému výzkumu bylo zjištěno, že MCP snižuje závažnost onemocnění ledvin ovlivňováním extracelulárních funkcí a zánětu. Studie ukazuje, že pektin může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin a nabízí tak potenciální průlom v prevenci onemocnění.

Jako další krok se budou vědci snažit pochopit, jak funguje pektin na molekulární úrovni, a zda by mohl přinést léčebný efekt také u pacientů s již rozvinutým onemocněním ledvin a zvrátit tak jejich možné poškození. Bude také nezbytné zjistit, kolik pektinu je potřeba pro dostatečnou efektivitu této léčby.

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.