Ječné kroupy, základ prastarého českého stolu

cm jecne kroupy

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dříve, když u sedláka nebylo dost chleba, kroupy smysluplně nahradily pečivo. Naše babičky z nich chystaly knedlíky, sladké i slané kaše, karbanátky, nákypy, polévky i buchty, odvary a dokonce i čaj. Spíše v zimě, než přes léto, neboť ječné kroupy právem řadíme mezi potraviny, jež nás krásně prohřejí, dodají energii. Ne nadarmo se přidávaly do jídelníčku římských gladiátorů, kteří, díky svému umu a šikovnosti, ale také vhodně zvolené stravě, poráželi protivníky jak hliněné figurky. Během stavění pyramid pak dělníci přídělem dostávali ječné bochánky. Přijde mi líto, že to, co tady po dlouhou dobu platilo za poklad české kuchyně, bývá vytěsněno potravinami, které si kolikrát své místo nezaslouží. Přemíra pečiva z bílé mouky, nejrůznější proslazené müsli, vločky, které jsou opět jen slabou modifikací své původní potraviny. Pamatujme, čím nižšímu počtu výrobních procesů byla potravina vystavena, tím je hodnotnější.

Stáří, to je ztuhlost, mládí, to je pružnost a právě tuto vlastnost nám ječné kroupy propůjčí. Díky zajímavému množství křemíku udržují vazivovou tkáň stabilní. Stav našich tkání je dán biologickým věkem, osobně si však nemyslím, že je pro nás přirozené už v padesáti letech cítit při každém pohybu bolest, nemoci se ohnout, používat hole, denně se krmit desítkou léků. Ne, při svých toulkách po Bali jsem běžně viděla osmdesátileté dědečky, kteří si bez větších problémů dřepli a v tomto, pro ně pohodlném posedu, vydrželi celé dlouhé hodiny. Zatímco mnozí z nás se již po několika minutách kroutili v tureckém sedu. Své tady samozřejmě sehrává pohyb, ale také čerstvá a přirozená strava, která si zachovává svůj tradiční ráz. A proto se snažím nás navrátit domů. Tam, kde můžeme skutečně čerpat, sílit a růst, obestřít se energií, jež nám právem náleží.

Křemík, kterého jsou ječné kroupy tak plné, dále

  • posiluje šlachy, vazy a chrupavky,
  • zpevňuje cévy,
  • činí naše vlasy, nehty silnější,
  • transportuje vápník do kostí a posiluje tak kostní stavbu,
  • zlepšuje léčení ran i kostí,
  • významnou prevencí onkologických problematik.

Mezi další potraviny, které přirozeně disponují křemíkem, řadíme rýži natural, ovesné vločky, přesličku rolní, proso, bramborové slupky, kopřivy a samozřejmě náš starý dobrý ječmen. Ona využitelnost křemíku z těchto potravin není nikterak složitá. Ráno si uchystejme výživnou ovesnou kaši, během dne popíjejme čaj z přesličky rolní, doporučuji však v kombinaci s některou z dalších bylinek, neboť přeslička je sama velmi silná. Osobně užívám ve spojitosti s citrónovou trávou. Aby došlo k co nejvyššímu uvolnění křemíku, čaj dobře provařme, nejlépe po dobu 10 minut. Citrónovou trávu lze pak vylouhovat. K obědu uchystejme dušenou zeleninovou směs s pečeným bramborem, neloupaným, ve slupce. Pozor však na zelená místa a klíčky, takové brambory raději oželme, neb svým zvýšeným obsahem solaninu zatěžují játra. Večeře se pak může nést v rytmu kroupového Kuby, jehož recept přikládám níže. Zcela postačí, když během dne, ke kopřivovému čaji či čaji z přesličky rolní postavíme na stůl jednu z výše jmenovaných surovin. Milovníkům piva pak přijde jistě vhod, že zajímavé množství křemíku obsahuje také tento pěnivý hořký mok a to i ve své nealkoholické formě. Tímto však nenabádám k alkoholismu, neboť pivo pro svůj vysoký glykemický index, své nadbytečné množství maltózy a alkoholu, kdy běžně nepostačí doporučená třetinka, do zdravého jídelníčku patří pouze svátečně. Většinou jím pouze zastíráme a nahrazujeme, komunikaci, nepřítomnost ženy, bolest, jež se s ostatními přísedícími stává schůdnější.

Kromě křemíku pak v ječných kroupách najdeme vitamíny skupiny B, zejména B5, kterou řadíme mezi protizánětlivé látky, jež má zároveň pozitivní vliv na krásnou barvu našich vlasů, vitamín E, vitamín života, dále pak vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, selen, velmi silný antioxidant, zinek, mangan, ale také zajímavé množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Právě díky nim řadíme kroupy na seznam protizánětlivých potravin. Zmíním ještě cholin, jenž regeneruje jaterní lalůčky, a lutein, vyznačující se blahodárným vlivem na naše oči.

Ječné kroupy lze použít všude tam, kde potřeba podpořit

  • trávení,
  • peristaltiku střeva,
  • zrychlení metabolismu,
  • produkci žluče,
  • vyladění vazivové tkáně,
  • činnost jater a žaludku,
  • zmírnění křečových žil,
  • prohřátí organismu,
  • stabilizaci hladiny krevního cukru,
  • snížení LDL cholesterolu,
  • snížení váhy,
  • remineralizaci organismu,
  • detoxikaci.

Ječmen dále celkově změkčuje a zvláčňuje, čímž pozitivně působí na činnost našich střev. Taktéž podporuje vylučování starých nadbytečných zplodin živočišných produktů. Jak jsem již naznačila výše, ječné kroupy a konzumace ječmene všeobecně, blahodárně působí na celkovou tělesnou, ale i duševní konstituci člověka a je tedy škoda jej tu a tam do jídelníčku nevložit.

Kroupový Kuba

  • 300 g ječných krup
  • 80 g sušených hříbků
  • 1 PL lněného oleje
  • 3 cibule
  • majoránka
  • česnek
  • himalájská sůl

Staročeský Kuba je dle tradice uchystán na sádle, já vám však předkládám zdravější variantu pokrmu, kdy tuk přidáváme až ke konci přípravy. Nechám již na vás, zda zvolíte sádlo či vyberete mnou seskládanou variantu. Do větší pánve nasypeme kroupy, sušené hříbky, na jemno pokrájenou cibuli, zalijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Jakmile se vyvaří veškerá voda, přidáme lněný, silně protizánětlivý olej, majoránku, prolisovaný česnek, zamícháme a podáváme s hromádkou dobrého kyselého zelí.

Můj Tip: Tuto prohřátou směs lze také umístit do vymazané kameninové nádoby, ve které ještě jemně dopečeme a dopřejeme si tak bábovku slaného typu.

Voňavý kroupový salát

  • 250 g ječných krup
  • 250 g cherry rajčátek
  • 50 g pórku
  • 200 ml podmáslí
  • 100 g paprika červená
  • 100 g rukola
  • 5 g petrželová nať
  • slunečnicové semínko
  • himalájská sůl

Kroupy povaříme doměkka. Jakmile jsou hotové, vložíme do mísy, přidáme omytá, na poloviny překrájeno rajčátka, pórek na kolečka, papriku na tenké proužky, omytou rukolu a petrželovou nať. Promísíme s podmáslím, prolisovaným česnekem, himalájskou solí a slunečnicovým semínkem. Podáváme k obědu či večeři.