Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

„Je vláknina pro naše zdraví skutečně důležitá? “

16.03.2017
Vláknina

Slovo vláknina se na nás valí ze všech stran, ale rozumíme skutečně tomu, co to je? Víme co si pod tímto slovem představit za potraviny? A do jaké míry může vláknina působit na naše zdraví?

Nejprve jednoduše o definici – vláknina je složka potravin, která se vyskytuje pouze v potravinách rostlinného původu a jsou to v podstatě složité sacharidy (cukry), odborně polysacharidy. Má vysokou sytící schopnost a v lidském organismu podporuje mnoho tělesných funkcí a pochodů. Vláknina se část skloňuje ve všech pádech, ale máte ponětí i o tom, že ji rozdělujeme na dva základní typy?

 

Vláknina nerozpustná

Nerozpustnou vlákninu tělo neumí trávit ani vstřebat, a tak projde trávicím traktem a je vyloučena jako odpadní produkt. Vypadá to jako ne moc užitečná funkce, ale opak je pravdou. Tím, že vláknina takto projde zažívacím ústrojím, pomůže našemu tělu očistit střevní sliznici, což je výborná prevence rakoviny trávicí trubice (představte si v tomto případě jednoduše vlákninu jako pomyslný kartáč, který zevnitř střevní sliznici zbaví usazených nečistot). Nerozpustná vláknina také omezí vstřebání cholesterolu přijatého z potravy, zahustí obsah tlustého střeva a spolu s navázáním vody usnadní vyprazdňování, sekundárně pomáhá i při zácpě. Tato forma vlákniny se vyskytuje hlavně v obalových vrstvách rostlin, tedy v obilných zrnech (proto tolik důležité celozrnné produkty – rýže, obilniny a výrobky z nich - pečivo, těstoviny, vločky, kroupy, müsli, dále se s ní setkáme v otrubách, slupkách ovoce a zeleniny, slupce brambor, ořechách a semínkách, luštěninách, pohance,… Velmi významným zdrojem vlákniny je však také moringa oleifera, která může být ve směsi s různými druhy koření ideálními pro přípravu mnoha pokrmů teplé i studené kuchyně.

 

Vláknina rozpustná

Tento typ vlákniny má zase schopnost velmi dobře vázat vodu, v trávicím traktu bobtnat a tím zvětšuje svůj objem. Poté v těle napomáhá trávení tuků a cukrů a také samozřejmě tím, že zvětší objem, i člověka dobře zasytí. Opět ji můžeme najít v luštěninách, ovoci, zelenině, semínkách (chia, lněné…), bramborách.

 

Denní doporučená dávka vlákniny je 30-35g pro dospělého člověka, avšak bohužel ještě je stále spousta lidí, kteří za den nedosahují ani třetinové denní doporučené dávky. Informaci o množství vlákniny ve 100g potraviny či suroviny najdete buďto na obalech potravin v části s informacemi o výživové/nutriční hodnotě nebo v potravinových kalorických tabulkách. Nemusíte se lekat, že by bylo nutné si gramy obsahu vlákniny vyhledávat a poté sčítat, rada je mnohem jednodušší – stačí přes den volit výše zmíněné potraviny (přibližně 5x denně) a máte naplněno.

 

A víte, proč se vláknina tak hojně doporučuje i při hubnutí? Je to z důvodu, který už jsem zmínila – a to, že nás tato složka poměrně dobře zasytí. Pokud si nandáme na talíř mimo například masa a přílohy i hodně zeleniny (kolem 150g), sníst celou porci nám bude možná dělat i problém. J Stejně tak vláknina pomáhá zpomalovat vstřebávání cukrů z jídel, což využijeme nejen při hubnutí (kdy se nám nebude zbytečně vysoká hladina cukru chtít v těle složitými mechanismy měnit na tuk a ukládat do tukových zásob), ale nesporně to pomůže i diabetikům v kompenzaci jejich hladin krevního cukru. Vláknina v jídle prodlouží i dobu nasycení z jídla, a tak pokud máme stravu bohatou na vlákninu a dodržujeme pravidelnost mezi chody (2-3,5 hodiny), „vlčí hlad“ u nás nepochodí a snadněji se nám bude udržovat (či snižovat) tělesná hmotnost.

 

Závěrem bych se u všech čtenářů chtěla za konzumaci potravin obsahující oba typy vlákniny přimluvit, protože je to zkrátka nejen velký bojovník s mnoha zdravotními problémy, ale především je to jednoduchá, leč účinná forma zdravotní prevence. Nesmím ale zapomenout dodat upozornění, že pokud Vám lékař konzumaci potravin s vlákninou nedoporučil, měl k tomu vzhledem k vašim zdravotním obtížím důvod, a tak ho určitě poslechněte – jsou onemocnění, která si naopak příjem vlákniny nevyžadují.

 

Celková nabídka Moringa MIX.

 

Vlákninu naleznete v naší nabídce.


Související články:
Budu „light“ díky „light“ výrobkům a potravinám?
„Celozrnné“ pečivo jako marketingový tah?
„Vítěz v boji máslo x olej x margarín“
„Regenerace těla po zimě pomocí vhodných potravin a bylin“
O pohance… Recept na pohankové muffiny
Potravní vláknina a její význam v prevenci onemocnění souvisejících s Metabolickým syndromem


16.03.2017
autor: Bc. Martina Korejčková, DiS.
zdroj: www.moringamix.cz
další články v rubrice: Výživa


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

120,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS