Jaro, to je i voňavý, fialový popenec

popenec scaled e1587013634399

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Když kvete popenec, přichází radost v podobě tisíců fialových kvítků, zhmotněných bzukotem pylu chtivých včel, zahradou, která se rázem promění v lány měkkých koberců, kterým vévodí tato skromná bylinka. Miluji ji a zpracovávám snad na desítky způsobů. Bodejť by ne, vždyť takový popencový sirup, který dokáže v zimě stavět na nohy. Himalájská sůl s touto namletou, nasušenou bylinkou, doplní každý pokrm z rýže či jáhel, zpestří váš jarní jídelníček. Čaj, nebo mast, i tu hravě z bylinky zvládnete uchystat. Když kvete popenec, je to jednoduše signál, abych jej sbírala a trošku si s ním hrála, někdy, když se čas stáčí v dlouhé šnůry nekonečných minut, zabavím se sběrem drobných popencových kvítků, které pak přidávám do vody, abych si nachystala popencový led. Máte-li rádi osvěžující letní limonády, popencový led jednoduše potřebujete připravit.

Popenec, to však není pouze zajímavá, chuťově atraktivní bylina, je to i léčivka, charakteristická tenkými plazivými oddenky, zakořeňujícími v uzlech, odkud se na svět derou další, slunce chtivé výhonky s kvetoucí lodyhou. Ta může dosáhnout i 40 centimetrové délky. Listy jsou řapíkaté s ledvinitou, až okrouhle srdčitou čepelí. V úžlabí prostředních a horních listů vyrůstají po 2 až 7 pyskaté květy modrofialové barvy, zřídkakdy růžové nebo bílé. Květenství trvá poměrně dlouho, od března do července, plodem jsou hladké tvrdky. Chcete-li si však užít popenec, zcela jistě nečekejte do července, postupem času ztrácí bylinka svou léčivou sílu, v červenci již sirup nenachystáte.

Co, kdy, jak sbíráme

K léčebným účelům sbíráme celou nať v období květu, kterou pak sušíme ve stínu, na dobře větraném místě, při teplotách okolo 30 °C. Při sušení ji občas obrátíme, aby se prosoušela souměrně a nezapařovala se. Následně ji uskladníme, ve skleněné nádobě, kterou dobře utěsníme, umístíme na tmavé místo. Na světle bylinky ztrácejí svou léčivou sílu.

Popenec v domácí apatyce

Bylina obsahuje hořčiny, silice a třísloviny, účinné látky, které rozpouštějí hlen, působí protizánětlivě, hojivě, desinfekčně a mírně diureticky. Nálev z usušené kvetoucí natě pomůže při onemocnění horních cest dýchacích, kašli, zahlenění usnadňuje odkašlávání, léčí záněty močových cest. Léčivka podporuje vylučování žaludečních šťáv, tvorbu žluče, pomáhá rozpouštět žlučové kameny.

Zevně, ve formě kloktadla, hojí popenec záněty dutiny ústní, pomáhá zvládnout angínu. Koupel v popenci přispívá k léčbě hnisavých, špatně se hojících ran, bércových vředů či hemoroidů.

V Českém herbáři z roku 1899, nakladatel Alois Hynek, se píše:

Nať má příjemnou vůni a chuť, jest účinným lékem při neduzích sliznicovitých. Thé svařené z hrsti sušené natě s vodou na 5 až 6 šálků působí prospěšně na choré prsní ústroje. Lázně připravují se proti kamenu a podagrům. Tinktura upraví se takto: z rostliny kvetoucí vylisuje se šťáva, smíchá s lihem a slije po 14 dnech. Prospívá při kašli, souchotích, krticích a kameně v ledvinách.

Zvláště zajímavý je předpis na tinkturu, kterou lze uchystat dlouhým namáčením bylinky v alkoholu, případně, bylinu odšťavnit, šťávu smísit s alkoholem, nechat dva týdny stát a následně stáčet do lahviček. Nechám již na vás, který způsob zvolíte.

Popenec lze zpracovat na léčivý sirup, kdy zhruba 2 hrsti čerstvě natrhané bylinky, zalijeme zhruba půl litrem vroucí vody, necháme odpočívat 24 hodin, následně dobře přecedíme, budoucí sirup promísíme se 2 polévkovými lžícemi citrónové šťávy, 600 g cukru. Zahříváme, cukr mícháme do rozpuštění, čím dříve se cukr rozpustí, tím také lépe, sirup se snažme neprohřívat. Následně plníme do sklenic, které jsme si vyvařili, propláchli alkoholem, zavíčkujeme, uschováme. Sirup podáváme několikrát denně při bronchitidě, nachlazení a kašli.

Chcete-li, zkuste si uchystat mast, jejíž příprava je velmi snadná. Níže se jedná o základní předpis podle Zentricha, Janči.

Budeme potřebovat větší hrst čerstvě utrženého popence, 250 ml kokosového oleje či bambuckého másla. Kokosový olej či bambucké máslo rozehřejeme, vsypeme popenec, několik dní macerujeme. Následně směs rozehřejeme, přecedíme, přidáme včelí vosk. Na olej použijeme zhruba 37 g včelího vosku, na bambucké máslo cca 10 g. Jakmile se vše rozpustí, plníme nádobky. Mastí potíráme bolavou hruď, zkoušenou kašlem.

Na popenec pozor v těhotenství, také při epilepsii, jinak se jedná o bylinku zcela bezpečnou. Užívejme tak dlouho, dokud nám tělo neřekne dost.

Popenec, to je taky voňavá záležitost do kuchyně

Jarní popenec lze přidávat do oblíbených zeleninových salátů, jeho chuť je výrazná, kořeněná. Osobně jej vždy krájím najemno a následně přidávám do jakékoli oblíbené přílohy, ať už se jedná o jáhly, pohanku, čirok či quinou. Popenec lze také přidávat do vaječných jídel, se kterými opravdu smysluplně splyne. Ať už se jedná o placku či jarní vaječnou pomazánku. Naši předkové si popencem pravidelně zpříjemňovali všechna velikonoční jídla, stejně jako kopřivou či medvědím česnekem, česnáčkem lékařským, ptačincem žabincem. Bylinkou, snesete-li, lze také doplnit oblíbenou zeleninovou polévku, případně, potřebujete-li postavit na nohy, popenec odšťavněte, v celkové dávce malé štamprle, užívejte 3 x týdně.

Příroda je tolik moudrá, hledejme a nacházejme nejen sebe samé, ale také energii, která doslova prýští ze všeho živého kolem nás.

V článku jsou použity informace z knihy:

Bednářová, Jaroslava. Herbář aneb od anděliky k žindavě. Fortuna Libri, spol. s r. o., 2015. 353 str. ISBN 978-80-7321-943-7.