Jarní zelená v našich kuchyních

Měsíc květen mám v mysli zarytý ve spojitosti s velkolepými projevy jara a zelenou barvou. Znalí pěstitelé vědí, že pokud na podzim správně zaseli, na jaře již mohou sklízet první várku vitamínů díky plodinám, které přežijí zimu i mrazy. Podívejme se na to, v jaké formě nás zelená barva může na jaře potěšit.

Petrželka

Petržel, kořenová zelenina, která vydrží přes zimu bez zvláštní péče, nám již od března může přinášet první nové listy, které nezapomeňme využít v kuchyni, protože čerstvá petrželka nejen, že dodá jídlům typickou chuť, ale také je ve vyšším množství pro nás prospěšná, protože obsahuje vitamín A a C. Vitamín C se však dokáže vařením znehodnotit, proto je vhodné petrželku přidávat až do hotových pokrmů a polévek. Obsahuje i železo, vápník, draslík a v bylinkářství a čínské medicíně se využívá jako protizánětlivý prostředek, taktéž vyniká svými močopudnými účinky. Co možná ocení ale každý, je rada rozžvýkat několik lístků petržele k neutralizaci chuťových stop po předešlé konzumaci cibule, česneku
či alkoholu.

Pažitka

Tato bylinka má podobné účinky jako cibule a česnek, o kterých se často a s oblibou tvrdí, že jsou přírodními antibiotiky, protože mají taktéž protizánětlivé a antibakteriální účinky. Navíc díky své chuti zlepšuje apetit a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tudíž podporuje lepší trávení. I pažitka by se měla do jídel přidávat až na konec, neboť vařením ztrácí svou typickou chuť.

Jarní cibulka

Jarní cibulka a cibule obecně jsou jedním ze základních přírodních léčivých prostředků, které vynikají svými širokými spektry účinků. Tak například pomáhají snižovat hladinu cukru
a celkového cholesterolu v krvi, používají se při léčbě dýchacích potíží a jarní cibulka má navíc vyšší množství vitamínu C, což je důležitý antioxidant (chrání naše buňky). I jarní cibulku doporučuji nejvíce ke konzumaci za syrova, protože nejen, že si zanechá svoji nezaměnitelnou štiplavou chuť, ale především obsah vitamínů a přitažlivý vzhled, který hraje od bílé barvy až po zelenou a dovede tak esteticky Váš pokrm k dokonalosti.

Máta

Na mátu nesmím zapomenout, neboť je to takový malý levný zázrak v kuchyni. Máta je známá pro své pozitivní účinky na trávení, nejlépe ve formě čaje s mátou, také se přidává do bylinných sirupů na kašel a produktů na ústní hygienu (zubní pasty, ústní vody…), přidává se do masážních a inhalačních olejů a samozřejmě do nápojů jak teplých, tak i studených.

A jaký si vytvoříme recept ze zmíněných plodin? Jak jsem napsala, je škoda ztratit množství vitamínů tepelnou úpravou, a tak se zaměříme, jak využít bylinky a jarní cibulku zasyrova v podobě ovocnou-zeleninovo-bylinkového salátu.

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 1 zelené jablko
  • 2 mrkve
  • 1/2 jarní cibulky
  • 120 g bílého jogurtu
  • nasekanou čerstvou petrželku a pažitku k dochucení, případně sůl

Oloupané mrkve a jablko nastrouháme na keramickém struhadle, přimícháme bílý jogurt,
na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dochutíme petrželkou, pažitkou a dle volby i solí.
Ze základních surovin plných širokým spektrem živin vykouzlíme lehký jarní salátek.

Inspirujte se v knihách o bylinkách.

Zpět nahoru