Jaké přírodní látky obsahuje Aloe Vera

Častým dotazem v naší poradně je, jaké přírodní látky obsahuje Aloe Vera a jaký mají přínos pro naše zdraví. Aloe vera patří v současnosti mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. I když se vzhledem podobá kaktusu, patří do čeledi Liliaceae (liliovité). Její přesný latinský název je Aloe Barbadensis Miller, proto se ve složení doplňků stravy můžeme setkat s oběma názvy, ale vždy se jedná o stejnou rostlinu.

Důležité z rostliny jsou její dlouhé, masité a tvrdé listy. Skládají se z vnějšího okraje zelené slupky a vnitřní jasně želatinové matice (označována jako gel). Tato vnitřní část je to, co se zpracovává a je obsahem doplňků stravy. V oficiální terminologii je gel, který se dále zpracuje-dá se použít v původním stavu, dá se sušit na prášek nebo se z něho může připravit šťáva.

Jaké látky tedy aloe vera obsahuje?

Studie potvrdily, že obsahuje několik desítek přírodních látek. Zkusíme si přiblížit některé z nich.

Polysacharidy (složené cukry)

Z nich je nejdůležitější acemanan. Je to polysacharid s dlouhým řetězcem molekuly cukru, složený z jednotek manózy a glukózy. Posiluje imunitu tím, že podporuje produkci bílých krvinek (makrofágů) a zvyšuje kapacitu T-lymfocytů. Rovněž má protivirové účinky.

Dále také v imunitním systému aktivuje a stimuluje monocyty a protilátky.

Také hraje důležitou roli při zvyšování množství TNF (tumor nekrotizujícího faktoru), gama interferonu a interleukinu 1, z nichž všechny zvyšují schopnost těla zničit viry, bakterie a nádorové buňky.

Polysacharidy obecně rovněž podporují správné trávení, přispívají k optimální hladině cholesterolu, zlepšují funkci jater a udržují sílu a pevnost kostí.

Vlákniny

Z vláknin jsou v aloe vera obsaženy lignin a inositol. Inositol podporuje celistvost jaterních buněk a nervových buněk. Proto je mimo jiné významný i pro výživu mozkových buněk a tím i pro zlepšení mozkové činnosti. Lignin, stejně jako jiné vlákniny, pomáhá regulovat tělesnou hmotnost a hladinu energie. Také pomáhá při snižování rizika výskytu některých onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění či cukrovka. Uvádí se, že společně s pektinem (rovněž obsažený v gelu z aloe) pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Saponiny

Jsou podobné glykosidům. Při třepání s vodou silně pění. Některé působí proti křehkosti cév, jiné močopudně, ovlivňují vykašlávání, mají protizánětlivý účinek.

Mají hořkou nebo svíravou chuť a jejich účinek spočívá ve schopnosti tvořit komplexy se steroly nacházejícími se v membránách, čímž zvyšují jejich propustnost.

Antrachinony

Jedná se o glykosidy, které působí projímavě. V aloe vera je jich celkem dvanáct, například emodin, aloin nebo anthranol. Je důležité ale zmínit, že se nacházejí v tzv. latexu rostliny. Latex je obsažen ve vodivých pletivech v podpokožkové části listu. Do současných doplňků stravy se tato část rostliny v naprosté většině nezpracovává, takže se nemusíme obávat tohoto účinku.

Listy aloe jsou velmi dužnaté a na povrchu jsou pokryty tlustou kutikulou, bránící odpařování vody (kutikula je název pro vrstvu, která může pokrývat těla rostlin či živočichů a je neprostupná pro vodu). Pod kutikulou je vnější vrstva dužniny s vodivými pletivy. V této vrstvě jsou obsažené kanálky (mléčnice), které právě obsahují latex (mohli bychom ho velmi zhruba přirovnat k pryskyřici). Není příliš pravděpodobné, že bychom se s ním v České republice setkali v přípravcích, používal se zejména jako silné projímadlo. Toto projímadlo působilo do osmi hodin po podání v tlustém střevě. Proto v nějakém doplňku stravy byl obsažen latex, může působit silně projímavě a zejména pro pacienty se nemocemi střev by byl zcela nevhodný.

Vitamíny

Z vitamínů obsahuje vitamíny ze skupiny B (B1-thiamin, B2-riboflavin, B6-pyridoxin, B9-kyselinu listovou a B12-cyanokobalamin), vitamín C, vitamín E, cholin a beta-karoten.

Thiamin je důležitý pro náš organismus, pro činnost některých enzymů, hraje roli při štěpení cukrů a škrobů (štěpením těchto látek vzniká energie, kterou potřebujeme), je významný pro normální činnost svalů, nervového systému a srdce.

Pyridoxin má důležitou úlohu v aktivitách mnoha enzymů. Hraje významnou roli při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy, ale také při uvolnění zásob cukrů v játrech a svalech a jejich přeměnu na energii. Je také důležitý při tvorbě vitamínu B3 neboli niacinu. Má i významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek, je důležitý pro zdravou kůži a dobré trávení.

Kyseliny listová má největší význam má podávání v těhotenství, důležitou roli hraje při krvetvorbě a jako součást vzniku nukleových kyselin. Dále se podílí na vzniku řady aminokyselin.

Důležitost jejího podávání v období těhotenství je, že u plodu pomáhá dělení buněk, podporuje jeho růst a diferenciaci tkání, hlavně v oblasti nervové soustavy. Právě její užívání snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu v oblasti nervové soustavy (ale i v jiných oblastech).

Vitamín B12 je zásadně nutný k tvorbě nových buněk. V této funkci mu pomáhá kyselina listová. Pro erytrocyty, které se neustále tvoří v kostní dřeni, jsou proto obě tyto sloučeniny velmi důležité.

Je potřebný pro tvorbu fosfolipidů buněčných membrán (důležité pro správný přenos nervových vzruchů) a myelinových pouzder (které kryjí a chrání nervové buňky a zrychlují vedení nervových vzruchů).

Cholin je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery. Takto jsou nazývány látky přenášející vzruchy mezi našimi nervovými buňkami. Nedostatek právě tohoto přenašeče je spojován s některými nemocemi, například se vznikem Alzheimerovy choroby a jiných psychiatrických onemocnění provázených poruchami paměti, jak krátkodobé, tak i dlouhodobé.

Vitamín C, odborně kyselina askorbová, patří snad k nejznámějším vitamínům, ale i k nejznámějším přírodním látkám vůbec. Je všeobecně znám jako látka posilující imunitní systém v období nemoci, ale i během rekonvalescence. Má ale celou řadu i dalších přínosů pro naše zdraví.

Vitamin E má výrazné antioxidativní vlastnosti, což znamená, že zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů, které působí negativně na organismus.

Beta karoten patří mezi nejsilnější antioxidanty patří beta karoten, je silnějším antioxidantem než samotný vitamin A. Má význam i při ochraně pokožky při opalování, protože se ukládá na kůži a vytváří vrstvu pigmentu, která chrání spodní vrstvy pokožky před slunečním UV zářením. Pomáhá i pacientům trpícím vitiligem, protože snižuje kontrast depigmentovaných ploch, které rovněž chrání před podrážděním slunečními paprsky.

Minerály

Z této skupiny obsahuje vápník, mangan, měď, hořčík, draslík, zinek, chrom, železo a další.

Vápník je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí, přispívá k normální srážlivosti krve, normální činnosti svalů, funkci nervových přenosů, k normální funkci trávicích enzymů. Dále se podílí na procesu dělení a specializace buněk. Je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů. Vápník zajišťuje rovnoměrný přenos nervových vzruchů mezi tkáněmi. Je důležitý pro svalovou činnost, podílí se na srážení krve. Reguluje práci srdečního svalu a podílí se na četných enzymatických reakcích v organismu. Vápník z dolomitu také neutralizuje nadměrnou tvorbu žaludečních kyselin a optimalizuje trávicí funkce.

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k elektrolytické rovnováze, normálnímu energetickému metabolismu, normální činnosti nervové soustavy, svalů, syntéze bílkovin, psychické činnosti, udržení normálního stavu kostí a zubů. Rovněž se podílí na procesu dělení buněk. Hořčík je důležitý při osteoporóze (společně s vápníkem a vitamínem D) a je také nezbytným prvkem, který pomáhá při neurologických nemocích.

Měď je důležitou součástí řady enzymů, právě jejich prostřednictvím se zúčastní řady metabolických dějů v našem organismu či buněčného dýchání. Například je nezbytná při tvorbě enzymu superoxidu dismutázy, který patří mezi účinné antioxidanty.

Proto pomáhá chránit tkáně před poškozením. Zúčastní se metabolismu aminokyselin nebo sacharidů. Dále hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu a elastinu, což jsou základní bílkoviny kosti, kůže a pojivových tkání.

Mangan v organismu hraje významnou roli v řadě fyziologických pochodů, kterých se účastní buď jako součást enzymů (např. v antioxidačních dějích) nebo jejich aktivátor (např. enzymů podílejících se na metabolismu cukrů, aminokyselin a cholesterolu). Podporuje normální vývoj chrupavky a kostí (je přidáván do přípravků upravujících bolesti kloubů) a proces hojení.

Draslík spolu se sodíkem zajišťuje v našem organismu správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu. Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii.

Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Účinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.

Zinek má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin.

Železo potřebují všechny tělesné orgány. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Rovněž je částí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly, a dále je součástí celé řady enzymů a imunitního systému. Tím, že železo pomáhá rozdělovat kyslík krví a ve svalech, zásobuje také celé tělo energií.

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je přírodní látka příbuzná složením známému Aspirinu čili kyseliny acetylsalicylové. Působí protizánětlivě, analgeticky a snižuje horečku.

Steroly

Steroly v aloe vera příznivě působí v oblasti žaludečního traktu.  Působí zásaditě na trávicí šťávy a chrání žaludek před překyselením a pálením žáhy.

V aloe vera se nacházejí cholesterol, sitosterol, campesterol a lupeol. Tyto steroly mají také antiseptické a analgetické vlastnosti.

Nejznámější z nich je sitosterol (také označovaný jako beta sitosterol). Jeto rostlinný sterol odvozený od steroidního uhlovodíku sitostanu. V těle působí jako antioxidant a regulátor činnosti řady enzymů. Největší význam má jako inhibitor enzymu 5alfareduktázy, který provádí přeměnu testosteronu na dehydrotestosteron (DHT).  Má také protizánětlivý účinek.

 

Aminokyseliny

Aminokyseliny patří mezi organické sloučeniny, které tvoří stavební kameny tělesných bílkovin neboli peptidů. Každá molekula aminokyseliny se skládá z dusíkaté aminokyseliny a karboxylové kyselé skupiny, které se váží na atomy uhlíku.

V našem organismu vzniká z aminokyselin velké množství látek, které jsou pro člověka nezbytné, například hormony, histamin, pigmenty a jiné. Dále existují jejich deriváty, označované jako biogenní aminy, jako tzv. neurotransmitery (přenašeče vzruchů) při nervovém přenosu. K těm patří dopamin, noradrenalin či jiné. Rovněž z aminokyselin vznikají látky, které ovlivňují růst buněk (spermin, spermidin).

Všechny bílkoviny v našem organismu tvoří asi 20 (někdy uváděno 21) aminokyselin. Bílkoviny v Aloe vera obsahují 18 z 20 aminokyselin, včetně všech 8 esenciálních, které si neumí lidské tělo syntetizovat. Jsou to: glycin, alanin, valin, leucin, isoleucin, serin, threonin, cystein, methionin, lysin, arginin, glutamová kyselina, asparagin, fenylalanin, tyrosin, prolin, histidin a hydroxyprolin.

Enzymy

Enzymy jsou označovány jako biokatalyzátory, protože urychlují děje probíhající v živých soustavách. Zabezpečují v podstatě průběh všech chemických reakcí v buňkách. Dá se bez nadsázky říci, že bez nich nebyl možný náš život. Enzymy, obsažené v Aloe vera, ovlivňují chemické změny a tím zintenzivňují léčbu. Jedná se o tyto enzymy: oxydáza, kataláza, amyláza, bradykináza, celuláza, lipáza, allináza, proteáza, keratinfosfokináza, superoxiddismutáza.

Lipáza řídí množství syntetizovaného tuku, zajišťuje redukci tukové zásoby. Bradykináza, pomáhá zejména při aplikaci na kůži eliminovat bolest. Katáláza působí jako katalyzátor rozkladu peroxidu vodíku na vodu a kyslík. Proteáza či proteináza je vlastně označení pro celou skupinu enzymů. Jejich funkcí v organismu je štěpit bílkoviny (proteiny, proto ten název). To probíhá tak, že hydrolyzují peptidické vazby aminokyselin.

Enzymy obsažené v Aloe vera gelu jsou významnými katalyzátory posilujícími anestetické i protizánětlivé účinky a rovněž příznivě působí na trávení.

 

Související články:

Zázračná aloe léčí spáleniny i obezitu. Jak ji pěstovat?

Aloe vera na dásně a zuby

 

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.