Jak zmírnit následky horka?

Začíná léto, horko, vedro, sucho… a všechny tyto běžné klimatické jevy se v nadměrné míře stávají škodlivinami. A s těmi se musíme vyrovnat.

Číňané to znají…

V čínské medicíně je zvykem charakterizovat byliny dle jistých kritérií. Tato kritéria jsou natolik univerzální, stejně jako celá čínská medicína, že je můžeme použít kdykoli a kdekoli. Je jimi chuť, tropismus – tedy na jaké orgány bylina působí, charakter a vlastní účinek.

Například: druh pampelišky – smetánka mongolská – nať.

Chuť: hořká, sladká

Charakter: chladný

Tropismus: k systému žaludku a jater

Účinky: rozptyluje horkost, odstraňuje jedovatost, vysušuje vlhkost.

Takto je charakterizována každá bylina.

Jak na to Číňané přišli?

Pozorovali zřejmě jednotlivé byliny, vnímali, jak rostou, jaké mají podmínky k životu a co musí obsahovat, aby svoje stanoviště “vydržely”. Například meloun je rostlina rostoucí v žáru, která je nakrátko odolná vůči suchu. Působí tedy tak, že ochlazuje a doplňuje vodu.

Na horkost platí ochlazení

Míza tropického stromu Croton lechleri ochlazuje a zlehka podporuje jin. Proto se velmi hodí pro všechny stavy spojené s horkem, přehřátím, záněty, a to kdekoli. Takže je jedno, jestli máte úžeh nebo vás bolí zub, vždy pomůže.

A o to jde. Rovnováha uvnitř i na povrchu. Život v rovnováze se sebou je totiž zdravý život. A rovnováha v létě? To je hýření v radosti, práce s dostatkem energie, ale současně vyhýbání se horkosti.

Ať jsou vaše letní dny plné pohody.

Zpět nahoru

NOVÉ ČLÁNKY KAŽDÝ TÝDEN ZDARMA NA VÁŠ E-MAIL?

Přihlaste se zdarma k odběru novinek z webu Celostnimedicina.cz a už Vám neunikne ani jedna zajímavost ze světa celostní a alternativní medicíny.