Jak zdravě zhubnout jednou provždy 18 – Jak si udržet svou váhu

cm vaha2

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Již 18 týdnů spolu hubneme do plavek. Za tu dobu mnozí z nás ušli hezký kus cesty, poztráceli část nadlimitních kilogramů, srovnali své glykémie, snížili hladinu LDL cholesterolu, triglyceridů v krvi, díky zdravější stravě rozzářili vlasy, pročistili pleť. Urovnali myšlenky, už jenom tím, že jsme zde spolu začali pravidelně cvičit, věnovat se pohybu, i kdyby se mělo jednat o třicetiminutovou procházku ranním či večerním městem. Nic tu netřeba dělat na sílu, pamatujme na ony principy rovnováhy, které si do života necháme vstoupit.

Jak? Jednoduše jim otevřeme dveře. Rovnováhu, kterou tu přijmeme za vlastní, setrvalý stav, zcela běžnou součást života. Celých osmnáct týdnů jsem vás učila, že pokud někde přidám, je třeba někde naopak ubrat. Pokud si tu tedy při práci rozbalím čokoládu, myslím na to, že po pracovní době se půjdu proběhnout, případně se svižnou chůzí projdu domů. Večer jsme se naučili nehřešit. Pokud již kousek čokolády, ano, ale v průběhu dne, určitě ne na večer. Ač se to nezdá, i tabulka 80% hořké čokolády v sobě ukrývá až 50 g tuku. Což je celková doporučená denní dávka při redukční dietě. Pozor tedy a honí-li nás mlsná, naučme se rozdělit, případně cvičme svou vůli, čokoládu rozčtvrťme a část si odložme na dny příští. Sladkosti doma zbytečně nehromaďme. Jednoduše se jim v obchodech vyhněme. Většina z nich je tolik prázdná, ukrývající pouze rychlé kJ. A my tu přeci potřebujeme také bílkovinu, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, minerály, zásaditý charakter stravy, enzymy, antioxidanty, rozpustnou a nerozpustnou formu vlákniny. Sladkosti, pokud nejsou fortifikované (obohacené tím, co jim chybí), našemu tělu nikdy nedodají onen, tolik potřebný komplex všeho dobrého.

Pokud zde denně přijmeme minimálně 150 g sacharidů, na každý kilogram tělesné hmotnosti cca 0,8 g bílkoviny, 40-45 g tuku, alespoň 5500 kJ, při zvýšeném energetickém výdeji lze kJ o něco málo navýšit, naše tělo strádat nebude. Naučme se rozlišit mezi pocity hladu a náhlou chutí na sladké, či slané pochutiny. Z dlouhé chvíle jsme tu schopni spořádat skutečně cokoli. Na vině může být rovněž i vysoký glykemický index, to znamená, celý den jsme si skládali jídelníček z potravin, které tu zamávaly s hladinou krevního cukru (glykémií). Ta byla jednu chvíli příliš vysoko, slinivka břišní tedy do krve uvolnila inzulín, aby se daná glykémie snížila. V tu chvíli tu opět máme potřebu zbaštit něco sladkého. Glykemický index je při redukci váhy skutečný základ, snažme se jej tedy respektovat, ctít, na naší cestě nám pomůže překonat nejednu překážku v podobě dobrůtek a nenadálých nástrah.

Podařilo-li se nám shodit nějaký ten kilogram, neusněme na vavřínech, vzpomeňme si na to, jak moc tu kolikrát bylo těžké vyběhnout ven, odolat čokoládovému dortíku, z posledních sil si zde na druhý den uchystat oběd. Kolegové v kanceláři, kteří tu mnohdy k odpolední kávě zakousli nějakou tu dobrotu a my se tu namísto něčeho k snědku ještě více pohroužili do práce. Važme si sebe, své energie a času, takový kus cesty, byla by škoda navracet se zpět.

Pojďme si sepsat pár základních pravidel, jak si tu svou novou váhu udržet:

  • Nevybočujme příliš často z kolejí, nedělejme ústupků více, než je zdrávo, držme se starých dobrých pravidel, která nám zde fungují. Občas vpusťme do života změny, nechť jsou však pozvolné, aby nás rychlejší tempo nevyvedlo z míry. I nadále tu objevujme nové potraviny, pečlivě si však prostudujme jejich etiketu, předtím, než je do svého jídelníčku zařadíme.
  • Pokud tu máme tendence lajdat, kupme si hezký sešit, ve kterém si povedeme jídelníček. Ze své vlastní zkušenosti vím, že než abych si do něj zapsala tatranku, to si ji tu raději nedám. Sešit nám může posloužit zároveň jako průvodce, pišme si do něj cokoli, cokoli, co nám tu v příštích dnech pomůže, recepty, pocity, které jsme měli po tom a onom určitém jídle. Zda naše tělo po nedělním obědě naplnil příval energie, případně únavy. Takového jídla se pak do budoucna vyvarujme. Zapisujme si rovněž pohybovou aktivitu, váhu, kterou kontrolujme 1x za 14 dní.
  • Sladkosti do zásoby nenakupujme, to, co však mějme neustále po ruce, jsou skutečně kvalitní a vyvážené potraviny. Zvykněme si mít v přihrádce balení luštěnin, quinoy, amarantu, jáhel, pohanky, ovesných vloček, celozrnné rýže, ječných krup navíc. Co druhý den se po cestě z práce domů zastavme nakoupit čerstvý příděl zeleniny a ovoce. Pamatujme na koření a bylinky, se kterými zde smíme vykouzlit pokrm hodný gurmánského zážitku. V lednici uchovávejme kvalitní lněný olej, případně pak olivový. Kvalitní tuky doplňujme také semínky, kterými tu lze posypat zeleninový salát. Nedovolme, abychom ve chvílích nouze sáhli po něčem skutečně nesmyslném a hloupém. Pokud dostaneme hlad, vždy si tu můžeme do desíti minut uvařit porci červené čočky s nastrouhaným celerem a mrkví, cherry rajčátky, majoránkou, cibulkou, česnekem a dobrou himalájskou solí.
  • Hýbejme se a cvičme, pokud tu vykonáváme sedavé zaměstnání, snažme se co 2,5 hodiny na malý moment projít. Tím předejdeme únavě a tolik častému překysel-ování organismu.
  • Vpusťme do života řád, pravidelně zde usínejme ve stejnou hodinu, pravidelně se probouzejme, pamatujme na vyváženou snídani, jež je tu důležitým energetickým základem dne. Pokud nám vyhovuje určitá pravidelnost, mezi jednotlivými porcemi dne ponechme tříhodinový interval. Pokud se toto příliš neosvědčilo, nevadí, jednoduše naslouchejme svému tělu a jezme tehdy, máme-li hlad. Opět, pozor! neplést si hlad s chutí na nějakou tu dobrotu.
  • I nadále se tu nebojme experimentovat, hledejme a objevujme nové, čtěme a zajímejme se, zkoušejme a nacházejme, abychom se tu zas a znovu nechali uchvátit něčím jedinečným. Ne nadarmo se říká, že objev nového jídla je pro nás totéž, jako bychom tu na nebi objevili novou hvězdu.
  • Netrapme se malichernými událostmi života. Veškeré dění na tomto světě má svůj opodstatněný význam a smysl. A ač se to nyní zdá jako paradox, později, když se otočíme, pochopíme. Pochopíme, že právě tohle byla ta nejlepší možná cesta, po které nám bylo třeba jít. Neživme tedy v sobě přízemní emoce, vymaňme se z nízkých vibrací, svádějí naše myšlenky, zaměstnávají mysl a tolik nás vzdalují sobě samému. Jediným čistým pocitem je láska, v ní tvořme, kráčejme, pracujme a objevujme. V lásce, která nás vyživuje jako ta nejčistší esence života. Pokud se tu trápíme, strava tu půjde z 90 % stranou. A to by byla skutečně škoda, po tom všem, co jsme tu díky sobě zvládli.

Odměnou za to vše nám nejsou jen velikostně menší šaty, je to rovněž i onen hřejivý pocit, který nás tam někde uvnitř obejme. Nemoci a neduhy, které tu sílily s nabitými kily, teď pomalu slábnou a opouštějí naše tělo. Hladina krevního cukru se stabilizuje, klesá LDL cholesterol, mizí triglyceridy v krvi, cévy jsou celkově čistější, protéká jimi krev plná železa, aby vy-živila každou z buněk našeho těla. Jsme celkově bystřejší, pohotovější, plni energie, která nás tu popožene opět kousek kupředu. Občas to tu skutečně stojí za vší námahu světa, tento život je totiž tolik jedinečný, náš, můžeme zde cokoli. Byla by škoda se tu skutečně navracet zpět, můžeme-li směřovat vysoko, až k samému slunci…

Přeji hodně sil, a motivace se tu neztratit, již odmalička věřím, že si tu naše duše tolik přály být. Vystavme jim tedy ten nejstabilnější chrám, aby mohly tvořit a naplnit svou podstatu. Ve smysluplném a krásném životě.