prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Jak zdravě zhubnout jednou provždy 10 – zdravé dobroty

28.04.2014
Sladkosti
Dnešní díl bych pojala tak nějak úlevně, protože po tom všem, co jsme tu již spolu zvládli, si to do jednoho zasloužíme. Je krásné odolávat pozlátkům, jednou z dalších lekcí je však také umět je využít ve svůj prospěch. Znát onu přípustnou hranici, kterou když překročíme, zvládneme se vrátit zpět, domů, na onu pevnou půdu, jež neujíždí pod nohama. Těmi pozlátky teď myslím lákadla, nejrůznější dobroty, jichž je svět plný. Samozřejmě, tuto teorii lze aplikovat na cokoli dalšího, nemusí se jednat pouze o jídlo. Nechť si z ní tedy vezmeme vše, co nám tu třeba ještě posbírat. Občas je to tu tolik úsměvné, protože chápeme, že zde stačí otevřít obyčejnou dětskou knížku, abychom se prokousali k nějaké z dalších osvobozujících pravd tohoto života.

Určitě to všichni známe, život, který nás tu mnohdy obrušuje, žene do kolen, zatímco svět tak nějak uhání, tak nějak bez nás.  Pak si tu nepřejeme víc, než se tu na malý okamžik posadit, s člověkem nám blízkým, u šálku kávy, vidličkou ukrajovat malinké kousky dortu, chvíli jen tak být, zatímco se na jazyku rozplývá vší sladkost světa. Pak, ačkoli se tu potýkáme s diabetem, případně se snažíme shodit nějaké to kilo navíc, ona výčitka, že jsme tu zhřešili, je mnohdy horší, než tu cokoli přijmout, s láskou a s klidem v srdci. A onu ztracenou rovnováhu nalézti pak jinde. Ono i v tom diabetu je to kolikrát něco za něco. Ano, jedna přípustná dobrota, abychom pak sacharidy ubrali směrem k večeru, případně si zde zasportovali. Mnozí přidávají inzulín, tohle mi však přijde nefér, neboť diabet je především o ztracené rovnováze, nelásce. Pokud pak přidávám inzulín, tělu škodím hnedle dvakrát. A opět tu nic nevyřeším, pouze zopakuji staré zaběhnuté vzorce, které mne tu svedly na zcestí.

 

Naučím vás tedy mlsat, bez pocitů viny, správně a zdravě, protože i ona sladkost zde má své opodstatněné místo. Sepišme tedy vše do několika přehledných bodů.

 

1) POHYB

Když jsem tu před léty onemocněla diabetem 1. typu, z počátku bylo skutečně těžké ignorovat všechny ty zákazy, které odříkaný krajíc ještě více umocnily. Snažila jsem se snížit inzulín na nejnutnější minimum, zkoušela jsem kde co. Něco z toho zafungovalo, něco mne naopak posunulo zpět. Jednou z cest, která mne tu pokaždé dovedla k cíli, ať už v podobě lepší nálady, vyrovnaných glykémií, stabilnější váhy, byl pohyb. Ano, vím, z počátku jsme leniví, tolik se nám nechce, dokonce i běžné domácí práce jsou nám příjemnější, avšak... Jakmile si zde vybereme něco, co nás skutečně zaujme, nemůžeme jinak. Proto tu už několik let chodívám běhat, plavat, procházky jsou mou meditační zábavou, dřepy, díky kterým jsou mé nohy pevnější, dávají pak mému životu onu krásnou stabilitu. Jak to v našem těle funguje? Čím je nám pohyb tak prospěšný? V prvé řadě se okysličujeme, pokud známe rozumnou míru a s pohybem to naopak nepřeháníme, což je opět kontraproduktivní, tělo se zároveň odkyselí, prodýchá každičkou buňku, sníží hladinu krevního cukru, spálí nežádoucí kalorie z obědu či večeře, nabudí produkci endorfinů, vykouzlí úsměv na tváři, naplní nás radostí, která se s prvními pozitivními výsledky ještě více umocní. To vše nám pohyb nabízí. Jen se tu nebát. Jak jsem už psala, občas to tu stojí za vší námahu světa.

 

2) NÍZKÝ GLYKEMICKÝ INDEX

Již jsme si řekli, že čím nižší glykemický index pokrmu, tím stabilnější hladina krevního cukru, bez náhlých pocitů hladu, chutí na sladké. Toho docílíme tak, že tu naučíme respektovat právě onen glykemický index potravin. Namísto pšeničného koláče s povidly si dopřejeme koláček špaldový, s tvarohovou náplní, doslazený troškou melasy, případně stévií. Anebo uchystáme jahelník, s nastrouhanými jablky, případně si dopřejeme něco méně zdravého, abychom však zároveň odhadli onu rozumnou míru a namísto plného talířku, naložili čtvrt. Občas neuškodí ani kousek čokolády, který nás tu může uklidnit. Pamatuji si na všechny mé životní zkoušky, na mravenčení v břiše, když jsem tu stála před něčím velikým, když se mi třásly ruce, pak stačilo z tabulky oddělit jednu čokoládovou řadu, aby se mé tělo zklidnilo. Čtyři malé čtverečky, které se rozplynuly na jazyku, pomalu, užila jsem si je a mé tělo rovněž. Važme si tady, vychutnávejme. Čokoláda je lahůdka, neberme ji jako chléb, do kterého se tu zakusujeme. Pamatuji totiž na své spolužáky, ve kterých ona čokoládová tabulka zmizela do tří minut. O to tady přeci nejde. Dobrého stačí pomálu, protože si jej vychutnáme. Jako slámové víno, je ho malinko, avšak, jak báječně chutná, pokud jej s rozvahou převalujeme po jazyce...

 

3) KVALITNÍ INGREDIENCE

Za ty 4 roky se svým diabetem jsem si sama došla celé řadě fungujících fíglů, kdy jsem si tu hrála s glykemickým indexem, zkoušela a kombinovala, aby se mé tělo opět konečně naplnilo zdravím. Vím, že celou řadu z vás trápí jednoduše pouze kilogramy, diabet je vám nahony vzdálen, co tu však funguje při tomto metabolickém problému, můžeme bezpečně aplikovat rovněž při redukci váhy. To tedy pouze na vysvětlenou. A jdeme dále... Tak tedy, pokud si tu třeba jen k obědu chceme dopřát něco sladšího, dopřejme, zvažme a rozumně volme veškeré ingredience, ze kterých bylo chystáno. Kolikrát pomůže, když mezi hlavní přísady přimísíme vlákninu, například jablečnou. Čímž opět snížíme výsledný glykemický index pokrmu. Miluji zde kaše, jahelnou s jablkem, rozinkami a troškou medu. Jablečná vláknina se zde stala její nedílnou součástí, postačí jedna vrchovatá čajová lžička. A onen glykemický index tu není benefitem jediným, protože vláknina v našem těle zastává tolik důležitou roli. Ať už ve své rozpustné či nerozpustné formě.

 

4) MISKA SALÁTU PŘED SLADKÝM JÍDLEM

Opět, zatoužíme-li si na oběd uchystat palačinky, dobře, mysleme na celozrnnou mouku a pánev, kterou tu nemusíme vymazat olejem. Zvolme rozumnou náplň, jemnější tvaroh s rozinkami a troškou stévie, případně agáve, ale i med, můžou být dobrou volbou. Samozřejmě, náplň můžeme uchystat také ze špenátu, cibulky a česneku, trošky vlašských ořechů, nicméně, dnešek je zasvěcen sladkostem, proto zmiňuji pouze ty. Před tímto sladkým obědem tělu pomůžeme také tím, když si před palačinkou dopřejeme misku čerstvého zeleninového salátu. Ona vláknina tu opět krásně sníží glykemický index, navíc, zelenina má právě díky vláknině hezkou syticí schopnost, následně tu pak sníme tedy méně.

 

5) ROZUMNÁ VOLBA

Když už si tu tedy s někým zajdeme na dort, vybírejme spíše z těch, které budou ukrývat větší podíl čerstvého ovoce, budou odlehčeny tvarohem, namísto másla. Nebojme se doptat, protože do dortíků kolikrát nevidíme, zajímejme se, z čeho bylo pečeno, jestli je ovoce čerstvé, případně konzervované, zda bylo použito máslo, tvaroh... Ptejme se, protože jsme důležití, zasloužíme si onu kvalitu, kterou tu směňujeme za energii v podobě svých financí.

 

6) TIPY A RECEPTY

Sladká agarová miska

 

Agar je želirující látka, jejímž základem je mořská řasa. Stačí ji přivést k varu a rozmíchat s jakýmkoli rozmixovaným ovocem, ovocnou šťávou, nalít do misek a nechat ztuhnout. Pro svůj vysoký obsah vlákniny je potravinou vhodnou do redukční diety. Ono ovoce však volme s rozumem, mysleme na jablka, která pro svuj vyšší obsah fruktozy budou vhodnější, než banány. Využijme také jahod, malin, borůvek, nyní bude taková spousta příležitostí, abychom tu mohli učarovat nejen sami sobě.

 

Výše uvedená gramáž postačí pro čtyřčlennou rodinu, zdravou dobrotu tak můžete zároveň dopřát také dětem.

 

Ovesné tyčinky s jablkem a skořicí

 

Ovesné vločky smísíme s nastrouhaným jablkem, přidáme další ingredience a promísíme. Plech pokryjeme pečícím papírem, na něj rovnoměrně rozetřeme směs a pečeme při teplotě 180 °C po dobu 40 minut. Po vychladnutí nakrájíme na tyčinky a podáváme. Výsledná směs je opět pro čtyři osoby. Jedná se o dobrou alternativu svačinek, pokud zde máme v plánu pobíhat a zařizovat, kdy následovně všechny přijaté kalorie spálíme pohybem.

 

U ovesných vloček pamatujme, že ty méně opracované, mívají zpravidla nižší glykemický index. Dopřejme si tedy je. Ty jemnější naopak ponechme dětem, které tu naopak tolik té vlákniny nesnesou.

 

Strouhané jablko s celerem a rozinkami (1 porce)

  • 100 g jablka
  • 40 g celeru
  • 15 g vlašských ořechů
  • 1 čl medu
  • 10 g rozinky

 

Jablko postrouháme nahrubo, celer najemno. Vložíme do misky, promísíme s rozinkami, vlašskými ořechy, dochutíme troškou medu, případně citronovou šťávou.

 

Lze uchystat jako zdravou sladkou svačinku, po které už nás nebudou honit chutě na jiné sladkosti. Opravdu tu využijme přirozené sladkosti ovoce.

 

Okurková šťáva s ananasem a zázvorem (1 porce)

  • 300 g okurky
  • 100 g ananasu
  • 10 g zázvoru

 

Mnozí jsme tu zvyklí na šťávy, které však tím, že po odšťavení přišly o cennou vlákninu, vykazují vyšší glykemický index. Pokud do základu šťávy použijeme okurku, vyhneme se tak přemíře sacharidů z ovoce. Onu sladkost nám propůjčí kousek ananasu. Zázvor pak rozproudí náš spící metabolismus.

 

Banánový pudink s avokádem (1 porce)

 

Upřednostňujme banán méně zralý, má nižší obsah glukózy, než banány zralé dohněda. Veškeré ingredience rozmixujme na pudink, karob dodá pochoutce čokoládovou chuť. Vhodné také pro děti, které tu dodržují bezlaktozovou dietu. Pudink je velmi krémový, netřeba přidávat žádný mléčný výrobek.

 

Na rozloučenou si zde prostudujme tabulku s pohybovou aktivitou na tento týden. Opět platí, cvičme tak, abychom ze všeho posbírali také onu radost. Nepřetěžujme se a nedělejme nic na sílu, přijímejme a radujme se. To je tu totiž nejvíce. Těším se na vás opět příště.

 

POHYBOVÝ PLÁN NA TENTO TÝDEN

Pondělí 30 minut svižná rychlá procházka
Úterý 30 minut orbitrek (případně rotoped) + 80 sedů lehů
Středa 30 minut svižná procházka + 80 dřepů
Čtvrtek 45 minut plavání + 85 sedů lehů
Pátek 30 minut svižná procházka + 85 dřepů
Sobota 30 minut rotoped + 90 sedů lehů
Neděle 30 minut svižná procházka + 90 dřepů

 

Pokračování naleznete v článku Jak zdravě zhubnout jednou provždy 11 - bílkoviny, základní stavební kameny těla.


Související články:
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 7 - čtenářka Petra
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 8 – vláknina
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 9 – správná volba potravin
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 11 - bílkoviny, základní stavební kameny těla
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 12 – čtenářka Petra, její první úspěchy
Jak zdravě zhubnout jednou provždy 13 – tuky a jejich důležitá úloha ve stravě
Jak se zbavit závislosti na sladkém


28.04.2014
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Výživa


 
Stravování žen po čtyřicítce
Mocná dvojice minerálů
Jak zajistit adekvátní příjem zinku
Zdravé vánoční cukroví
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Proč je ve většině případů dobré nedělat kompromis (psychologie vyjednávání podle FBI)
Priessnitzův obklad
Umění emocí: rady a tipy na závěr
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

192,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS