Jak zastavit závislost na jídle ve třech krocích

cm hamburger

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

I když si někteří lidé uvědomují, jakou roli sehrává jídlo a životní styl při chronických nebo degenerativních chorobách, většina lidí nepřestává jíst nezdravou stravu, jako by vůbec nepomýšleli na zítřek. U některých lidí se sklony k chronickému požitkářství v jídle můžeme mluvit přímo o závislosti. Co můžeme udělat, když se nedokážeme zastavit v něčem, co nás nakonec zabije? Zvažte proto, prosím následující doporučení.

1. Ujasněte si, co vlastně chcete

Abyste se zbavili své závislosti na jídle, potřebujete se zaměřit na něco pozitivního, co by udělalo z vašeho zbožňovaného jídla něco užitečného. Mnoho odborníků na motivaci a sebe-disciplínu požaduje, aby vaším konečným cílem byl závazek odolat všemu, s čím se setkáte. Já s tím však nesouhlasím. S pomocí takovéto taktiky míváme tendence k přehánění a vystavujeme se nebezpečí pocitů selhání. Podívejme se na věc reálnýma očima. Nenasazujme si rovnou okovy. To není nezbytné a stejně to skoro vždy vede k nezdaru.

Uvolněte se a pomyslete na to, co je důležité pro vás. Proč chcete skončit s nezdravým jídlem (nebo s jeho nezdravým množstvím)? Chcete být zdravější? Mít více energie? Mít atraktivnější postavu? Zkuste si ujasnit svá přání. Představte si, jako by se vám je podařilo již dosáhnout, jak skvělé by bylo své přání realizovat. To pro začátek stačí. Je úplně normální, jestliže si nejste jisti na 100%, že to dokážete. V následujícím kroku se totiž budeme zabývat právě pochybnostmi a selháváním.

2. Respektujte vaše touhy

To je právě to, proč přílišná motivace nefunguje. Dává totiž do pohybu i opačné reakce, se kterými se nakonec utkáte. Vaše chutě na škodlivá jídla jsou reálné. Jestliže jste se takto stravovali celé roky, vaše tělo se na nich zřejmě stalo závislé. Možná používáte jídlo pro snižování svého stresu a nemáte místo něj žádné účinné alternativy. A co je ještě důležitější – ve vás je něco, co si vůbec nedělá starosti o vaše zdraví. A v tom je největší zakopaný pes.

I za cenu toho, že budu považována za pesimistu, říkám toto: celoživotní kuřáci, konzumenti alkoholu nebo drog běžně na rady namítají tím, že „je jim jedno“, že jejich zlozvyk přivolává smrt. Protože se nestarají o svůj život, bývá téměř nemožné jim pomoci. Mnoho z nich se domnívá, že se svou závislostí mohou dojít až na „bod zlomu“ a pak se budou teprve rozhodovat o tom, že je potřeba situaci řešit. Avšak často se stává, že jejich zlomový bod je zároveň i místem jejich posledního spočinutí…

Proč dávám takový extrémní příklad?

Protože je potřeba, abychom se naučili poznávat a respektovat sílu našich choutek, pokud se z nich chceme vyléčit (respektovat je – nikoliv si je dopřávat!). Z psychologického pohledu reprezentují naše chutě naše nerozlišené potřeby, které jsou už dlouho ignorovány. A ty rozhodně není radno přehlížet. Mnozí z nás žijí v natolik rušivých a stresujících podmínkách, že dokáží jen stěží rozeznávat své hluboko uložené potřeby lásky, přijímání a jiných podobných věcí, které označujeme jako „psychická výživa“. Pokud mě pokládáte za extrémistu, zkuste si vybavit, kolik lidí vědomě vyhazuje desítky let svého života výměnou za každodenní krabičku cigaret. Dělali by to stejně i v případě, že by byli dokonale spokojení?

Uvědomte si proto, že vaše sklony jíst jídla, která vám škodí, v sobě možná skrývají hlubší nedostatek zájmu z vaší strany. Respektujte to. Uvažujte o tom, že by to mohl být i váš případ a respektujte to. Když pak zaznamenáte, jak vrcholí vaše chutě na určité jídlo, udělejte v myšlenkách krok zpět a pozorujte svůj vnitřní dialog. Neříkáte si třeba něco jako „Kdo by se staral?“ nebo „To přece nehraje velkou roli, když to sním.“ Vyléčit se z takovýchto sklonů vyžaduje trpělivost. Donutit se sám ke změně není vůbec snadnější, než když to zkoušíte na někom jiném. Když však přijmete a akceptujete tuto součáhttps://www.prozdravi.cz/stres-nervozita/st sebe sama, aniž byste se pokoušeli k něčemu nutit, váš postoj se postupně stane mnohem vstřícnějším. A pokrok pak určitě přijde!

3. Dělejte to, co dělají přirozeně štíhlí lidé

Odborníci na tréning NLP (Neuro Linguistic Programming) se zaměřili na způsob myšlení štíhlých lidí a v jejich stravovacích návycích odhalili společné charakteristiky: štíhlí lidé se těší z jídla – dokonce i z nevýživné stravy. Co je však odlišuje, je schopnost skončit s jídlem v optimálním okamžiku. A jak to dokáží? Nezaměřují se pouze na samotnou chuť jídla, ale jedí podle toho, jaké mají pocity. Umí si živě představovat, jaké pocity v nich bude vyvolávat každé sousto – třeba i několik hodin po konzumaci.

Vyzkoušejte si to hned u vašeho příštího jídla. Než si je vložíte do úst, představujte si, jak je budete žvýkat, polykat a nakonec i trávit v průběhu mnoha následujících hodin. Jaké z něj budete mít pocity? Představujete si přitom lehkost a energii? Nebo vám naopak připadá, že další sousto už bude znamenat krok za hranici – směrem k nafouknutí a ke zbavení energie na několik dalších hodin? Jakmile totiž dokážete svým vnímáním proniknout mezi chuť následujícího sousta a pocity, které vám dá celé jídlo, bývá už mnohem snadnější nasměrovat svou motivaci pryč od záliby v nadměrném jezení a pečovat o to, abyste se cítili co nejlépe!

Celková nabídka knih o zdravé výživě.