Jak vpustit první zelené bylinky na talíř  

jarni bylinky

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pro naše předky bylo jaro obdobím znovuzrození. Bodejť by ne, vždyť po dlouhé vyčerpávající zimě, kdy jediným zdrojem vitamínu C bývala mnohdy jen kvašená zelenina, jsou bylinky vítanou vzpruhou. Naši předkové se v nich navíc velmi dobře orientovali, a to nejen na talíři, ale také v domácí lékárně. Od jara pilně sbírali léčivky, které sušili, chystali z nich masti, ale hlavě, hlavně si jimi plnili talíř. Ať už v podobě polévky, pomazánky, salátu či špenátu. Mnohé byliny též platily za základ nádivek a ocitly se v popředí zájmu i v průběhu velkých církevních svátků, jako jsou třeba Velikonoce. Zde zmíním oblíbenou nádivku z prvních jarních kopřiv, která není nikterak složitá a kterou si můžete přichystat taktéž i vy. Recept na ni uvedu ke konci článku.

Léčivá a chutná bršlice

Všude, kam to jen šlo, přidal prostý člověk hrst čerstvých bylin. Například bršlici kozí nohu, která je příjemně lahodná a svou lákavou chutí strčí do kapsy i vyšlechtěnou petrželku, pažitku či libeček. Bršlicí lze nastavit zeleninový koláč, chleba či pečivo, přidat ji do rizota, jakéhokoli slaného zeleninového pokrmu. A pak, pak tu máme ještě domácí apatyku, kde je bršlice jedním z mnoha králů. K čemu všemu je dobrá a jak nám vlastně pomáhá?

Léčivé vlastnosti bršlice kozí nohy:

  • močopudný a protizánětlivý účinek,
  • léčba otoků a vodnatelnosti,
  • tlumí křečové bolesti břicha,
  • harmonizuje práci střev,
  • podporuje metabolismus,
  • přispívá ke snadnějšímu udržení acidobazické rovnováhy těla,
  • výtečný zdroj vápníku a vitamínu C,
  • vnějším použitím v podobě obkladů léčí hemoroidy, zanícená místa.

Za bršlicí se netřeba pouštět nekonečné míle, neboť roste opravdu všude. Když se na ni zaměříte, dáte mi za pravdu. Najednou ji uvidíte na každém kroku, abyste si jí naplnili proutěný košík až po samý kraj. A pak, pak si z ní například uchystáte velmi dobrou a energii povzbuzující polévku.

Krémová polévka z bršlice kozí nohy (4 porce)

Tato polévka vás doslova nabije energií a vůní, kterou disponuje jarní probouzející se příroda. Její příprava není nikterak složitá a co je nejlepší, určitě si i pochutnáte. Upřednostněte ji spíše na jaře, kdy se půdou klubou sladké, šťavnaté bršličky, které polévce dodají říz. Nejste-li fandové chlebových krutonů, kdy osobně využívám kousky kváskového pohankového chleba, polévku doprovoďte jáhly, pohankou, quinou či slzovkou. Ostatně jako vždy – fantazii se meze nekladou.

200 g bršlice kozí nohy, 1 menší cibule, 3 větší mrkve, 100 g pórku, 100 g hrášku, 4 stroužky česneku, hrst čerstvé dobromysli obecné, 800 ml vody, 100 ml smetany, 1 polévková lžíce kokosového oleje, himalájská sůl, chlebové krutony, sezam

Na kokosovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Následně přidáme kousky mrkve, omytý pórek, hrášek, dobromysl, prolisovaný česnek a nadrobno nasekanou bršlici. Polévku jemně osolíme, vaříme zhruba 35 minut. Následně, jakmile je hotová, ji umixujeme společně se smetanou do krémové konzistence, kterou pak na talíři dozdobíme chlebovými krutony a sezamovým semínkem.

Ptačinec žabinec, základ mnohých polévek

Naši předkové s oblibou využívali také ptačinec žabinec, což je drobná bylinka z čeledi hvozdíkovitých. I ten se stal jednoduchým základem pro první jarní polévky, pomazánky, saláty či pesta. Chuťově nebude tak plný jako bršlice, ba právě naopak, je mnohem sladší a svou chutí připomíná mladý čerstvý hrášek. Dnes už lidé příliš ptačinec nesbírají, tu a tam však zahlédnete staré babičky, které se na ptačinec kolem poledne vydávají s košíkem, aby jím přilepšily domácí drůbeži.

Léčivé vlastnosti ptačince žabince

Byť je tedy drobný, disponuje léčivou silou. Jedná se konkrétně o

  • bohatý zdroj minerálů a vitamínů, hlavně tedy vitamínu C,
  • čistí krev,
  • pomáhá organismus zbavit zahlenění,
  • povzbuzuje metabolismus,
  • povzbuzuje ledviny a jejich činnost.

Budete-li si přát ptačinec zařadit, směle jej přidejte do jakéhokoli zeleninového salátu, ať už z rajčat, vodnice, mrkve, či drobnější listové zeleniny. Propůjčí mu šťavnatou chuť hrášku a navíc jej posvětí vitamínem C. Jak může vypadat takový salát?

Osvěžující salát z ptačince žabince (4 porce)

50 g ptačince žabince, 50 g ledového salátu či pekingského zelí, 1 svazek ředkviček, 30 g jarní cibulky, 200 g cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, hrst mladého bršlicového lupení namísto natě, sekané mandle, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce medu, 1 polévková lžíce pomerančové šťávy, himalájská sůl

Ptačinec omyjeme, nakrájíme kolébkovým nožem najemno, stejně jako ledový salát. K zelenině přidáme nadrobno pokrájené ředkvičky, proužky žluté papriky, jarní cibulku, čtvrtky cherry rajčátek, bršlici kozí nohu, mandle. Salát doplníme o zálivku, jejímž základem bude olej, med, pomerančová šťáva a sůl. Jakmile je hotovo, salát necháme odpočinout v lednici, čímž docílíme lepšího propojení chutí. Salát lze doplnit též o kozí sýr.

Životodárná kopřiva se svými dary

A pak tu máme snadno dostupné a všude přítomné kopřivy, ze kterých osobně velmi ráda chystávám chuťově zajímavé náplně do koláčů. Anebo nádivku, jak jsem již zmínila v úvodu článku. Nebo též limonádu, která ve spojení s citrónem a perlivou vodou chutná jako živá voda z rukou samotné přírody. K čemu všemu jsou nám kopřivy dobré a jak jimi lze léčit?

Léčivé vlastnosti kopřivy dvoudomé:

  • povzbuzující účinek na játra, žlučník, ledviny,
  • podpora metabolismu,
  • detoxikační účinek,
  • podpora činnosti slinivky břišní, vaječníků,
  • léčba anémie,
  • kožní onemocnění,
  • úleva při revmatismu, astmatu,
  • mírnění zánětů,
  • zastavení krvácení,
  • snadnější hojení ran,
  • antivirotický účinek,
  • močopudný a protiprůjmový efekt,
  • pozitivní dopad na naše cévy, klouby a kůži,
  • omlazení organismu, energetizující účinek.

A protože jsem výše slíbila předpis na chutnou jarní nádivku, zde si můžete přečíst, jak na ni a co vše bude potřeba.

Jarní nádivka z kopřiv (6 porcí)

2 hrsti čerstvé natě kopřivy dvoudomé, 1 hrst čerstvého špenátu, 1 hrst čerstvé petrželky hladkolisté, 7 vajec, 7 špaldových housek, 100 g anglické slaniny nebo špeku, 250 g uzeného plecka, 200 ml libovolného mléka, himalájská sůl, pepř, máslo, špaldová strouhanka na vysypání formy

Špaldové housky nakrájíme na kousky, namočíme do mléka, necháme mírně rozmočit. Bílky oddělíme od žloutků, které vmísíme do kaše z housek. Směs dle chuti osolíme, opepříme, vmísíme najemno nakrájené kopřivy, špenát, petrželku, kousky slaniny a uzeného plecka. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do nachystané směsi. Pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vyplníme jej budoucí nádivkou. Pečeme při 180 °C zhruba 60 minut. Podáváme s jarním zeleninovým salátem.

Nechť je tedy vaše jaro voňavé, lákavé a chutné. A pokud jste si bylinky oblíbili, jistě zkuste zapojit také popenec břečťanolistý, který skvěle doplní pokrmy z vajec, první pampeliškové lístky anebo i mladé lipové lupení, kterým též můžete povznést jarní zeleninový salát.