prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Joalis


Jak správně pečovat o své ledviny

11.01.2016
Ledviny

Když se narodíme, náš organismus je z počátku křehký, celá řada orgánů se teprve dotváří, zvláště trávicí soustava a ledviny, které obecně dozrávají ve věku 2 let dítěte. Ve 20. roce života zažívají ledviny svůj vrchol a posléze, pomalu pomaličku slábnou. Tím však nechci malovat čerta na zeď, chci jen upozornit, že většina z nás řeší kůži, vlasy, nehty, namísto toho, aby podpořili orgány, které si péči skutečně zaslouží. Jakmile je posílíme, efekt se projeví také na venek.

Ledviny řadíme mezi párové orgány fazolovitého tvaru. Ne nadarmo pak například fazole adzuki podporují jejich funkci. Občasná synergie s přírodou se nezapře. Ledviny chrání tukové pouzdro, které zároveň izoluje a brání poranění. Zajímavostí je, že pokud opravdu prudce zhubneme, tukové pouzdro se o něco ztenčí a ledviny mírně sestoupí, tento stav nazýváme bloudivou ledvinou.

 

Funkcí, které 12 centimetrové ledviny dnes a denně zastávají, je hned několik

  1. Podílejí se na vylučování vody, zplodin látkové přeměny, léků, ale také inzulínu. Jen pro zajímavost, při onemocnění ledvin si diabetik většinou inzulínu aplikuje méně, neboť ten není ledvinami tak rychle odbourán, působí tedy déle.
  2. Hospodaření s minerálními látkami, jako je vápník, hořčík, fosfor, sodík, ale i draslík.
  3. Zajišťují homeostázu, funkční stabilitu vnitřního prostředí, acidobazickou rovnováhu těla.
  4. Produkují hormony, z nichž zmíním kalcitriol, renin a erytropoetin, který je zodpovědný za tvorbu červených krvinek a podílí se tak na celkovém stavu krve.
  5. Aktivují vitamín D, který absorbuje tělo kůží, případně pak přes zažívací trakt z potravin, které jej obsahují.
  6. Kontrolují objem krve, krevní tlak, díky regulaci soli, případně pak hormonálně.
  7. Při dlouhodobém hladovění pak zajišťují syntézu glukózy z aminokyselin či jiných necukerných zdrojů, tím napomáhají správné funkci jater.

 

Tradiční čínská medicína považuje ledviny za jeden z nejdůležitějších orgánů, které nazývá pramenem života. Věří, že si v nich každý člověk na zemi, nosí svou životní sílu a energii, díky které pak přivádí na svět potomky. Dle TCM k systému ledvin řadíme močový měchýř, močovou trubici, konečník, kosti, dřeň, mozek, vlasy a uši. Proto, jak jsem již psala na začátku, lépe, než léčit vnější projevy orgánových disbalancí, zaměřme se na skutečný prapůvod jednotlivých neduhů. Ani u stromu přeci nekřísíme povadlé listy, nepumpujeme do nich nový život a nesnažíme se jejich uschlé konce přetřít na zeleno. Na místo toho pečujeme o kořeny, správnou výživu, jiskřivou vodu a dostatek slunečního svitu, tak proč pak u sebe jednáme zcela odlišně a namísto kořenů, pečujeme pouze o svou formu?

 

Jak tedy ledviny podpořit?

Ledviny jsou ve své podstatě orgánem skutečně křehkým, kdy jednou zničená ledvinová tkáň je prakticky neobnovitelná. Osobně však tomuto tvrzení nevěřím, síla myšlenka je neskutečná a tak, i v posledním tažení lze učinit zázrak, u ledvin je to však velmi složité, proto, preventivně o ně pečujme.

 

Zahřívejme se

O první podzimní prostuzení není žádná nouze, mnozí ještě nepřivykli teplejším svrškům a plným botám. Proto, mysleme na to, že ledviny milují delší trika, svetry, kabáty, teplejší pyžama. Líbivé kabátky do půl pasu mohou být sice moderní a šik, nicméně, právě ony to ledvinám dokážou nejvíce zavařit. Navíc, čím většímu chladu ledviny vystavujeme, o to silnější tukovou vrstvou je tělo, které je moudré, obalí. Proto, snažíme-li se o útlý pas, v zimě se skutečně oblékejme. Z čajů pak upřednostňujme zázvorové či indické, plné skořice a hřebíčku. Mátový čaj ponechme na léto, neboť má tendence spíše chladit.

 

Dostatečný pitný režim

Voda je nezbytnou esencí života, počišťuje, omývá, přináší minerální látky, občerstvuje, ředí naši krev, která dál vyživuje každou z nekonečné záplavy buněk. Mnohé knihy se předhánějí v nejnovějších pitných trendech, na které se často dotazujete také vy samotní. Osobně si myslím, že každý, kdo jenom trošku výživě rozumí, si své polínku do ohně rád přihodí. Možná i proto, že pitný režim jednoduše nemá žádná ustálená pravidla. To, co potřebuje účetní, sedící osm hodin v kanceláři, bude dozajista jiné, než co spotřebuje muž, manuálně pracující v lese, sportovec, kojící maminka a tak dále. Co se týká množství, řiďme se svými vlastními pocity, jídlo se snažme nezapíjet ani nepít bezprostředně před ním a po něm. Na druhé straně, spolehneme-li se pouze na pocit žízně, ani to ledvinám příliš nesvědčí. Pijme průběžně, upřednostněme bylinkové čaje s příměsí přesličky rolní, zlatobýlu, jalovce, stračky. Omezme kávu, jeden silnější šálek tohoto kofeinového moku zaměstná ledviny na celých 24 hodin.

 

Šetřeme se solí

Zkusme si během dne udělat malý test, kdy se zaměříme na množství zkonzumované soli. Je třeba započítat vše, sůl běžně se vyskytující v pečivu, sýrech, krekrech, tyčinkách, oříšcích, instantních výrobcích, uzeninách, paštikách, tedy sůl skrytou. S tou, kterou pak přidáváme během procesu vaření, to budeme mít o něco snazší, neboť je hezky viditelná. Doporučená denní dávka soli čítá 1 zarovnanou čajovou lžičku, zhruba tedy 5 g. Což není mnoho, přihlédneme-li pak navíc ke skrytým náložím soli, mnohonásobně toto množství překračujeme. Běžně jsme zde schopni zbaštit až 15 g soli denně.

 

Jen pro zajímavost:

  • 1 krajíček chleba obsahuje téměř 1 g soli
  • čínská instantní polévka 2 g
  • 100 g dietních párků 6 g
  • 100 g balkánského sýru 3,5 g
  • 100 g kečupu 2,5 g

 

Pokud zde vaříme, snažme se přidávat sůl již na začátku přípravy pokrmu. Je pak tělem mnohem lépe využita, než sůl, kterou dosolujeme přímo na talíři. Ledviny nám opravdu poděkují, ustálí se krevní tlak, zmizí kruhy pod očima, nepříjemné otoky. Upusťme od klasického chloridu sodného a vybírejme z kvalitnějších himalájských solí. Cenový rozdíl je minimální, navíc, pokud se naučíme se solí šetřit, balení vydrží skutečně dlouho. Upouštíme-li od soli, naučme se využívat bylinek, česneku, použijme koření. Pokrmy si tak uchovají přirozenou chuť, která se dělí v nekonečné chuťové spektrum. Slaná chuť je velmi výrazná, překrývá vše jemné, kdy výsledný pokrm ztrácí svoji podstatu…

 

Bílkoviny

Ledvinám nesvědčí ani vysoký příjem bílkovin, díky nadměrnému množství jejich metabolitů pak dochází k obávané dně. Osobně si příliš nepotrpím na nějaké doporučené denní dávky či tabulky, tělo je moudré a samo si řekne, čeho je moc, čeho je příliš, případně akutní nedostatek. Když si však pročítám jídelníčky, které se mi dostávají na stůl, kolikrát žasnu, jaké množství bílkoviny zde jeden člověk dokáže denně spořádat. Zajímavé jsou tzv. sacharidové vlny, kdy první den sportovci začínají na přibližných 200 gramech bílkoviny. Na podobném principu pak fungují tzv. ketodiety, jen s tím rozdílem, že sacharidů velmi poskrovnu. Takové diety pak ledviny zatěžují ze všeho nejvíc. Co z toho, že ve výsledku zhubneme, když naše oči postrádají lesk, tělo spotřebuje většinu zásobních minerálů, aby udrželo acidobazickou rovnováhu. Zdraví je dar, děkujme za něj a zbytečně tu neházejme kostky…

 

Stabilizujme svou váhu

Jaká krása, cítíme-li se ve svém těle příjemně a doma. Bez zbytečných kilogramů, bez zbytečné nadváhy, která bere tělu i duši. Pokud zde nosíme několik desítek kil navíc, přetěžujeme glomeruly, ledvinová klubíčka, která mění svoji strukturu, opotřebovávají se, klesá jejich výkonnost. Ona cesta k vysněné postavě bývá mnohdy složitá, nicméně, ono hodnotné si zde člověk potřebuje tak nějak zasloužit. Nevíme-li, za který z provazů zatáhnout, nebojme se říci o pomoc. Kvalitních nutričních terapeutů existuje spousta, mnozí jsou schopni skloubit stravu i pohyb v jeden dokonalý šitý celek na míru.

 

Pozor na přemíru užívaných léků

Léky, kapitola sama o sobě. Samozřejmě, spousta z nich patří do skupiny nezbytných, o těch dnes řeč nebude, protože mnohdy to bez nich organismus nezvládá. Na druhou stranu existují léky, jako například analgetika Brufen či Voltaren, která užíváme při sebemenší banalitě. Obyčejná bolest hlavy nás přiměje, abychom ulehli, obestřeli se klidem, odpočívali. Namísto toho saháme po léku, který nám poskytne pouze zdánlivé řešení. Tělo dál strádá, omámené analgetiky a my, saháme-li po této možnosti dnes a denně, ztrácíme schopnost rozumného úsudku v sebe samé. Užívání některých analgetik v kombinaci s minimálním pitným režimem a dalšími léky pak mohou vést až k omezení cirkulace krve v ledvinách. Buďme k sobě tedy laskaví…

 

Diabetes

Nekompenzovaný diabetes, ať už I. či II. typu patří mezi další rizikové faktory, které obírají ledviny o jejich drahocennou sílu. Vím, občas je složité vyvážit medikamentózní či inzulínový režim s množstvím přijímaných sacharidových jednotek, fyzickou aktivitou. Nicméně, jde to a ona možnost, že to všechno vůbec jde, je nesmírně osvobozující. Je třeba pouze urovnat priority, kolonku zdraví pak oprášit a posadit na piedestal té nejhořejší příčky. Protože, když zdraví nemáme, ničeho nemáme a tento fakt pak za trošku času a trpělivosti zajisté stojí…

 

Pokud se rádi houpete, vyzkoušejte jógovou kolébku, při které se položíte na záda, obejmete kolena, propletete prsty, abyste houpavými pohyby promasírovali celou oblast ledvin. Tento cvik je velmi příjemný, doporučuji se houpat tak dlouho, jak jen vydržíte : -) Krásné podzimní dny, buďme tu zdraví.

 

Celková nabídka pro zdravé ledviny.


Související články:
Byliny, které působí na ledviny
Leden a únor – močový měchýř a ledviny – kořen našeho života
Podpora pro ledviny


11.01.2016
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Prevence


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS