Jak snížit chuť k jídlu

cm prejidani

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Prostředky na podporu hubnutí patří, zejména mezi ženami, k nejoblíbenějším přírodním přípravkům. I když vždy platí, že ten, kdo chce zhubnout, musí snížit příjem kalorií a zvýšit výdej energie pomocí vhodného dietního a pohybového režimu, existuje řada přípravků, které nám mohou pomoci tohoto cíle dosáhnout.

Tyto přípravky se dělí do několika skupin. Jsou to přípravky k potlačení chuti k jídlu, přípravky zabraňující vstřebávání tuků do organismu a přípravky pomáhající „spalovat“ (odbourávat) v organismu již uložené tuky. V tomto článku se budu věnovat první skupině těchto přípravků. Existuje několik přírodních látek, které mohou různými způsoby ovlivňovat chuť k jídlu. Jedním z nich je výtažek z rostliny garcinia cambogia. Tato látka pomáhá potlačovat chuť k jídlu, kromě toho se uvádí, že podporuje snižování přeměny sacharidů na tuky. Z tohoto důvodu se potom v organismu vytváří méně tuků. Dále podporuje spalování kalorií v klidu – snižuje se tedy ukládání kalorií v organismu.

Další známou látkou je chróm. Podporuje snížení chuti k jídlu, potlačuje chuť na sladké, zvyšuje snížení potřeby dojídání a snižuje hladinu krevního cukru (z toho důvodu se pacienti trpící cukrovkou musí poradit před jeho užíváním s lékařem).

Další látkou, která omezuje chuť k jídlu, je sušený výtažek z kaktusových fíků. Nopal, neboli opuncie, je kaktusovitá rostlina, jejíž plody byly jednou z hlavních součástí jídelníčku již předkolumbovských indiánských národů. Hojně je však konzumovali (a dodnes konzumují) i pozdější obyvatelé Mexika a dalších zemí Severní a Střední Ameriky. Nopal obsahuje většinu důležitých živin v ideálním poměru: nezbytné vitamíny a minerály, 17 esenciálních aminokyselin, lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákninu obsaženou v rostlinném slizu. Právě obsažené látky mohou v žaludku nabobtnat a snižují tak pocit hladu. Dalším přípravkem, který pomáhá snižovat chuť k jídlu (mimo jiné), je výtažek z palmy Acai.

Ještě je jedna cesta, jak pomocí přírodních přípravků snížit chuť k jídlu. Je známo, že řada osob s nadváhou si nadměrnou konzumací jídla pomáhá kompenzovat vlastní psychické problémy. Zjednodušeně řečeno – jí hodně, protože jsou nešťastní a jsou pak nešťastní, že mají nadváhu a tím se dostávají do začarovaného kruhu. Pak je možné užívat například výtažek ze šafránu. Šafrán zvyšuje hladinu serotoninu, který pomáhá člověku cítit se lépe a méně jíst, tedy pokud má tato osoba tendenci jíst, hlavně když je vystresovaná nebo v depresi. Je to zcela přirozené, na rozdíl od některých léků, které mohou potlačovat chuť k jídlu. Samotný šafránový extrakt není ideální způsob na hubnutí, ale může výrazně pomoci, když se zkombinuje s pravidelným cvičením a správnou hubnoucí dietou. Totéž se dá říci i o jiné přírodní látce, l-tryptofanu.

Snížit chuť k jídlu je možné i vhodnou skladbou jídelníčku

Dá se konstatovat, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Důležitá je umírněnost v jídle, která může výrazně pomoci zhubnout. V takovém případě se dá mluvit o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je samozřejmě pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Důležité je, že potraviny snižující chuť k jídlu mají vysoký obsah vlákniny a obsahují některé druhy škrobu. Hlavně vláknina umožní navodit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, zejména brambory, fazole, čočka, hrách a listová zelenina. Škrob, který je obsažen v bramborách, potlačuje chuť k jídlu. V bramborách je obsažen přírodní rezistentní škrob.

Při jídle je třeba dodržovat několik zásad – zvolit menší porci či jíst z menšího talíře. Dále před jídlem, přibližně čtvrt hodiny vypít tři až pět decilitrů vody. Podpoří to trávení, ale sníží to i pocit hladu. Dále je dobré doplnit stravu o potraviny bohaté na vlákninu, jak již bylo zmíněno. Rovněž je třeba jíst menší porce, průměrně pětkrát denně. Posledním pravidlem je jíst pomalu, v klidu si vychutnat každé sousto, nespěchat, nejíst ve stresu. Tělu chvíli trvá, než si uvědomí, že jíme a pokud jíme pomaleji, budeme mít dříve pocit sytosti. To v konečném důsledku znamená, že méně sníte a hubnutí vám půjde rychleji.