Jak skladovat potraviny

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Předpokládáme, že už jste někdy nahlédli do lednice a v tom zmatku nemohli nic najít. Jistě jste také uvažovali nad vlastním systémem uložení potravin, který jste nakonec aplikovali. Ve většině domácností však nejsou potraviny (až na výjimky) uchovávány správně, některé se dokonce do lednice naprosto nehodí a některé díky většímu chladu ztrácejí na chuti nebo ji dokonce naprosto změní. Připravili jsme pro Vás přehled toho, jak by to mělo správně vypadat, a zároveň abyste měli vždy všechno po ruce.

Lednice

Nejprve si představíme průměrnou lednici, v našem případě je to spotřebič, který má chladící a mrazící oddíl. Chladící oddíl obsahuje 4 police, box na maso, boxy na ovoce a zeleninu, dveřní přihrádky a přihrádku s držákem na lahve. Mrazící část pak obsahuje 3 samostatné zásuvky.

  1. Správná teplota ve středu chladničky je 5°C, tato hodnota je optimální pro skladování většiny potravin, a proto je možné na 3 horních policích skladovat většinu z nich.
  2. Ve vrchní polici je celých 8°C, zde se mají skladovat vejce, sendviče, zbytky hotových pokrmů, moučníky a potraviny s označením „po otevření uchovejte v chladu“.
  3. Nejnižší teplota 2°C je v nejnižší polici (zásuvce) nad zásuvkou pro ukládání zeleniny. Sem se ukládá čerstvé maso a ryby. Speciální zásuvka na maso má svůj důvod, a tím je, že mikroorganismy z masných a mléčných výrobků se rády navštěvují, a tak je třeba tomu zabránit.
  4. Zásuvky na dně chladničky do 10°C jsou vhodné pro ukládání zeleniny a ovoce (teplota je nastavena tak, aby nedocházelo k jejich poškození).
  5. Poličky umístěné ve dveřích jsou nejteplejším místem chladničky a mají 10 – 15°C. Jsou určené pro produkty, které vyžadují mírné chlazení, tedy především pro nápoje, hořčici, kečup, dresingy, máslo a další produkty (např. konzervy).
  6. V mrazáku se teplota pohybuje kolem teploty -18°C, to je také teplota optimální pro uchovávání téměř všech potravin, které nejsme schopni spotřebovat do 3 dnů (nejčastěji maso, hotové pokrmy nebo pečivo), a také pro výrobu kostek ledu.

 

Jak skladovat potraviny

Pro některé to bude možná novinka, někteří to již považují za starou známou jistotu a pravidlo. Do ledničky rozhodně nepatří brambory, cibule, česnek, rajčata, červené víno, káva a čokoláda nebo med. Do ledničky nedáváme ovoce, které nesmí být vystaveno teplotě pod 10°C, aby neztratilo chuť (meloun, banány, ananas a rajčata).

 

Do lednice proto dáváme hlavně kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu (speciální přihrádky nebo zásuvky pro ovoce a zeleninu), syrové maso a ryby (speciální přihrádka na maso), salámy a šunku (prostřední police), nad ně zbytky od oběda či večeře a pod ně mléčné výrobky a sýry. Ve dveřích skladujeme trvanlivé mléko, pivo a bílé víno (červené uchováváme při pokojové teplotě), vejce (bez papírového obalu) a úplně nahoře také máslo nebo např. konzervy.

 

KDE skladovat, JAK skladovat, JAK DLOUHO to vydrží

*pokud není uvedeno jinak, jedná se o skladování v lednici