Jak si uchystat výborné pohankové müsli

cm musli

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Jste-li milovníky sladkých sní-daňových směsí, které si však chcete poskládat zdravěji, dle svého, dnes jste u mne tedy správně. Naučím vás totiž jednu báječnou křupavou pohankovou směs, kterou si smíte vyladit dle vašich chuťových preferencí. Tato snídaně či dopolední svačinka bude čistě bezlepkovou záležitostí, nižšího glykemického indexu, oplývající enzymy, vitamíny, minerály, vlákninou, ale také protizánětlivými flavonoidy, které upevňují naše zdraví. Vše, co bude potřeba, zahrnuje pohanku plus ingredience, které vám velmi chutnají, čerstvé ovoce, sušičku a něco málo času. Připraveni? Jdeme tedy na to.

Nehaňme pohanku

Ovesné vločky zná jistě každý. Jejich obliba stoupla i díky tomu, že je stačí nasypat do misky, zalít vroucí vodou či mlékem, přisypat ovoce, rozinky, oříšky a během pár minut pak servírovat na stůl. Ovesné vločky však nelze snídat denně, pokud je nenecháme přes noc namočit, ráno v nich zkonzumujeme i menší množství kyseliny fytové, která z těla odvádí minerály. Je tedy dobré občas vločky prostřídat. Pohanku, stejně jako ovesné vločky, řadíme na seznam přirozeně bezlepkových potravin. Pohanka bývá ceněna pro svůj zajímavý obsah rutinu, jenž platí za významný flavonoid zpevňující cévy. Přesněji udržuje elasticitu cévní stěny, předchází její lomivosti, díky čemuž pak eliminuje možnost ukládání LDL cholesterolu a vytváření tzv. aterosklerotických pásů. Tam, kde je cévní stěna pevná a zdravá, se cholesterol pouze protáhne, jsou-li cévy narušené, stávají se naopak ideálním cílem LDL cholesterolu. Rutin ovlivňuje taktéž i krev, kterou udržuje ve správné konzistenci, přesněji ji ředí, usnadňuje její cirkulaci, což ocení zejména mozek a srdce.

Rutinu v pohance není však mnoho, více jej obsahují například pohankové květy či slupky. Ten, co připadne zrnkům, pak navíc velmi často ztrácíme nevhodným chystáním pohanky, jako je například dlouhý var. Rutin je totiž termolabilní, s varem či vzrůstající teplotou se vytrácí. V naší směsi však rutin zůstane částečně zachován, níže si povíme více.

Další z užitečných látek představuje cholin, regenerující poškozené jaterní lalůčky, čistící játra od zbytečného tuku. Zároveň podporuje vznik acetylcholinu, který platí za významný neurotransmiter, látku, která usnadňuje komunikaci nervových buněk. Z minerálů v pohance nacházíme železo, draslík, selen, zinek, měď, z vitamínů pak vitamíny skupiny B či vitamín E, vitamín života. Na 100 g pohanky připadá 70 g sacharidů, 3 g tuku, 12 g bílkoviny. Vláknina zaujímá cca 10 g. Z bílkovin zde najdeme cenný lysin, metionin a tryptofan. Ten platí za významný prekurzor tvorby serotoninu a melatoninu, spánkového hormonu. Trpíme-li nespavostí a nejsme-li na redukční dietě, která na večer vyžaduje spíše konzumací bílkoviny, dopřejme si k večeři pohankový salát.

Pohankové müsli trochu jinak

Pohankové musli Co budeme potřebovat?

  • 1 kilo pohanky
  • 50 g nesířených rozinek
  • 50 g nesířených meruněk
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g plátků mandlí
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka
  • sušenou vanilku

Fantazii se meze určitě nekladou, přidat můžete rovněž i kešu, mandle či vlašské ořechy, nasušená pokrájená jablka, fíky, sušené brusinky (ty lze koupit bez cukru, případně doslazené jablečnou šťávou), lyofilizované ovoce, mák, kokos, skořici, drcené kakaové boby či kousky hořké čokolády. Ti, kteří dodržují zásady redukce, stáhnou sušené ovoce, mohou přimísit jablečnou vlákninu, lidé, kteří potřebují doplnit minerály, pak přidají pšeničné klíčky (tady už pozor na lepek).

A nyní, jak docílit, aby pohanka křupala, obsahovala rutin, cenné enzymy a přitom, byla velmi lehce stravitelná?

Pohanku namočíme zhruba na 2 dny, necháme vzejít klíčky. První den necháme pohanku nabobtnat, druhý den pak vodu vyměníme a zrnka spíše jen provlhčujeme. Jakmile vypustí klíček, pohanku jemně promyjeme, umístíme na sušící pláty a sušíme zhruba 5 hodin při teplotě 42 °C.

Po pěti hodinách pohanka křupe, jako byste chroupali oříšky. Zkontrolujte, zda jsou všechna zrnka suchá, pokud ne, ještě chvíli sušte, v opačném případě umístěte do oblíbené sklenice, přisypte výše zmíněné ingredience a dobře uzavřete. K přípravě snídaně pak doporučuji obohatit o čerstvé ovoce, nyní přes léto se báječně hodí rybíz, maliny, borůvky, jahody. Přes zimu jablka, banán či kaki.

Pokud jsme na redukční či diabetické dietě, po sacharidových potravinách cítíme brzy hlad, k pohankovému müsli doporučuji přidat 50 g tvarohu či středně tučného bílého jogurtu. Trápí-li nás ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), lze kravské výrobky vyměnit za kozí. Diabetik pak stahuje sušené ovoce a spíše si dopřeje ovoce čerstvé.

Směs doslazujme velmi jemně, využít můžeme med, kokosový cukr, javorový sirup. Pozor na tolik oblíbené agáve, které si se zdravým sladidlem nezavdá. Jedná se totiž o čistou fruktózu. Ta sice zvyšuje hladinu cukru jemně, nicméně se podepisuje na stavu našich jater, triglyceridech v krvi a rovněž, neumožňuje nám zhubnout.

Nechť se tedy dílo podaří a vaše sní-daňová směs je křupavá a chutná.