Jak se zdravě stravovat i s malými dětmi?

Známe to všechny, do jedné. S příchodem miminka na svět jdeme více do pozadí, je tu teď nový život, nová láska, která má tolik základních potřeb, že se ty naše začnou jemně vytrácet. Některé z nich však přelstít nelze, jsou totiž primární, a pokud je neuspokojíme, ošidíme také dítě. Jednou z takových potřeb bude jistě spánek, tou druhou pak jídlo.

 

Opustíme-li nyní náročné období šestinedělí, o kterém jsem psala zde, pojďme se podívat, co následuje poté. Většinou máme stále plné ruce práce, většinou si stále ještě nesedneme. Pokud máme k ruce šikovnou babičku, sestru či kamarádku, mnohdy je vyhráno. Ze své praxe a bohužel i osobní zkušenosti však vím, že babička disponující volným časem, je asi takový úkaz jako prosperující zelené město uprostřed vyprahlé, nekonečné pouště.

 

Jak to tedy celé pojmout a navrátit se ke svým kořenům?

Jsou maminky, které se soustředí plně na dítě, pak jsou i takové, které, jakmile dítě usne, pracují. Zde je však dobré nastavit limity, pochopit zodpovědnou roli matky, práci dávkovat tak, aby nám stále činila radost. Mluvím z vlastní zkušenosti, neboť i já, jakmile můj syn spal, hodinu, dvě, věnovala práci. Pokud však práce přesáhla únosnou míru, začala jsem ji odmítat. Nastavit si limity, to je úkol číslo jedna.

Jakmile dítě povyroste, zhruba od roku, roku a půl, zkuste jej v kuchyni zapojit. Výborným pomocníkem bude učící věž, která je ze všech stran krytá. Dítko v ní postojí, může pracovat, aniž by hrozilo riziko pádu. Takto nachystáte cokoli, snídani, oběd i večeři. Od roku dítěte je výhodou, že můžete uchystat jedno jídlo pro všechny, netřeba se již trápit s mixovanými příkrmy, které jedí pouze děti, kdy zbytek rodiny obědvá odlišně. Děti starší jednoho roku mají již plně vyvinuté trávení, to však neznamená, že na denním menu budou hranolky, smažený sýr, těžké omáčky a knedlíky. V prvé řadě se snažte vařit zdravě. Dostatek kvalitní zeleniny, ovoce, přílohy, jako je pohanka, jáhly, amarant, quinoa, rýže Basmati, červená čočka, brambor vařený ve slupce, batát, později i slzovka.

 

Snídaně je snadná, tu lze uchystat mnohdy den předem, ať už se jedná o ovesnou, jahelnou či pohankovou kaši. Večer, pokud hlídá tatínek, můžete také uvařit oběd, který budete servírovat následující den. I to je možnost, a pokud s dětmi dopoledne neuvaříte, zkuste si oběd nachystat den předem. Vraťme se však opět k snídani. Kaše platí za výborný start do nového dne, lze je zkombinovat s ovocem, oříšky (pozor u menších dětí), skořicí, kokosovým cukrem, stejně tak tučnějším jogurtem, tvarohem. Nejste-li fanoušky sladkých snídaní, vřele doporučuji kváskových chléb, na nějž se výtečně hodí žervé, vejce či domácí rybičková pomazánka. Pomazánky děti milují, naučte se tři, které budete střídat. Vajíčková, tvarohová či rybičková platí za velmi rychlý a dobrý základ.

 

Dopolední svačinku skládejme z ovoce, je-li snídaně vydatná, svačinku vnímejme jen jako doplněk. Stále si všímejme energie, pokud již hodinu po snídani padáme hlady, není to správně a je třeba hledat jiní řešení. Někteří z nás rychleji tráví, sacharidy zasytí jen na chvíli, proto, v takovém případě, snažme se na snídani sacharid kombinovat s bílkovinou a tukem. Ona kaše složená z ovesných vloček, tvarohu a ovoce, v doprovodu oříšků, by měla skutečně zasytit alespoň na 2,5 hodiny.

Na oběd se mně samotné osvědčily směsi. Tady stačí vybrat kvalitní, výše zmíněné přílohy, které mohou bez obav zařadit i děti. Stejně jako u učící věže, nedám dopustit na pánev wok. Na kokosovém oleji osmahnete cibulku, na ni vložíte nakrájenou zeleninu, rýži basmati (tu mají děti velmi rády), jemně osolíte, přidáte bylinky, zalijete vodou a dusíte. Pokud byste rádi maso, přidáte na kostky pokrájené krůtí maso. Maso lze nahradit sýrem, uvařeným vejcem. Jeden den tedy uchystáte rýži se zeleninou a krůtím masem, druhý den třeba pohanku se zeleninou a sýrem, den třetí si do zapékací misky vložíte domácí lečo, na něj naskládáte kvalitní filé, pokapete citrónem, osolíte a pečete, klidně i s brambory, které můžete přidat k rybě.

 

Děti milují červenou čočku, dejte si ji také, tohle je totiž jeden z nejjednodušších obědů, které můžete přichystat. Na kokosovém oleji zpěníte cibulku, upřednostněte tu červenou, bývá výživnější. Následně přidejte nastrouhanou mrkev, červenou čočku, majoránku, prolisovaný česnek. Zalijte vodou a jemně osolte. Máte-li prostor, přidejte i nastrouhaný batát. Hustější polévku vařte zhruba 30 minut, následně je hotovo. A pokud už opravdu nestíháte a toužíte se kvalitně najíst, zkuste mít doma v zásobě kvalitní celozrnné špagety, sklenici dobré rajské omáčky, olivový olej, dobrý sýr. Ze své praxe, ale i osobní zkušenosti vím, že špagety, to je prostě lahůdka, téměř bez práce a často i za hojné asistence dětí.

Odpolední svačinky vyplňte zakysaným mléčným výrobkem, je-li shon kolem dětí, kdy byste na zákysu padala hlady, přidejte ještě jeden kus ovoce, případně, uchystejte koktejl, jahodový, banánový, meruňkový… U nás vždy platil mixér za krále kuchyně. A děti celkově milují funkční spotřebiče, vydávající zvukové a barevné efekty. Pokud nejste fandy zakysaných mléčných výrobků, skvělé jsou i proteinové tyčinky, pozor však, aby neobsahovaly sóju. 

 

Večeře, to už je doma určitě tatínek, který děti velmi rád pohlídá a Vy? Můžete věnovat 20 minut jídlu. Pokud jste s časem na štíru, mějte v zásobě kváskový chléb, pomazánku, zeleninu, případně si zakupte pomalý hrnec. Ten opravdu šetří čas. Ráno, než děti vstanou, do něj vložte zeleninu, hovězí či drůbeží kosti, budoucí vývar jemně osolte a vařte, dlouze a táhle, zhruba 10 hodin. Pokud ráno uchystáte, k večeři máte výtečnou polévku. A k ní, buď kousek pečiva, případně, mějte vždy v lednici hrnec povařených jáhel, pohanky, quinoy či rýže. Tak nemusíte používat pšeničné nudle a polévka bude zase o něco výživnější. Občas se u nás dělají palačinky, palačinkovač je dalším skvělým pomocníkem, který děti přímo zbožňují. Palačinka může plavat v oleji, ale také, lze ji udělat na sucho, z pohankové a ovesné mouky, poměr 1:1, mléka a vejce. Dětem dovnitř dáte kvalitní plnotučný tvaroh, marmeládu bez cukru a vám, třeba rozmačkané avokádo s citrónem a nastrouhanou mrkví a stroužkem česneku. U nás jsou palačinky vskutku oblíbené, s těsty si hraju, také s náplní. Zbyde-li těsto, žádný strach, na palačinkovači jsou palačinky hotovy do několika minut, můžete si tedy nachystat také chutnou snídani a oběd v podobě zeleninovo-masového wrapu.

Osobně si myslím, že i s dětmi není zdravé stravování vůbec žádná věda, je to jen o tom, určit si limity a zároveň, mít pár vychytaných pomocníků k ruce. Nad jídelníčkem přemýšlet, zapsat si několik jednoduchých receptů, které jsou uchopitelné i s minimem času. Děti zapojit, co nejvíc to půjde, klidně jim do kuchyně postavit malou dětskou kuchyňku, kdy vy budete chystat u té své a oni zase u své maličké. A hlavně, máte-li chuť na nějakou složitost, ponechat si ji na víkend, kdy je celkově více času, přes týden sáhnout po ověřených rychlovkách, které děti nebudou negovat.

 

Držím pěsti, vše je hra, hrajme si.

Zpět nahoru