Jak se stravovat ve II. trimestru těhotenství

cm tehotna zena

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Druhý trimestr, dá-li se to takto říci, je již obdobím většího klidu, těhotenské obtíže, doprovázející první týdny, pomalu odeznívají, spavé dny střídají dny energické, mnohé z nás zvolňují, těšíce se na příchod miminka. Prvnímu trimestru vévodila kyselina listová, omega 3 a 6 NMK, dále také železo a vápník, neboť to, co miminku v prvních týdnech života odpíráme, vezme si doslova na náš úkor. Kyseliny listové v tabletové formě již nyní třeba nebude, běžně postačí její příjem stravou, omega 3 a 6, stejně tak železo a samozřejmě vápník však nadále sehrávají svou důležitou roli. O spouště jsme si povídali již v předchozím článku, dnes tedy přejdeme volněji dál.

Jak se vyvíjí naše děťátko?

Do 15. týdne se zformovaly všechny základní orgány miminka, některé další orgány, jako jsou plíce, srdce či ledviny, se vyvíjejí dále. Vzniká obočí a nehty na rukou, na pokožce se objevuje velmi jemné chmýří. O to však miminko před porodem přijde. Na konci I. trimestru měřil plod zhruba 8 centimetrů, na konci II., tedy 27. týdne, to bude již úctyhodných 28-35 cm. Jeho váha se z původních 20 gramů navýší mnohonásobně, téměř na jeden kilogram. Děťátko polyká i slyší, dotýká se pupeční šňůry a vnímá matčin hlas. Celá řada žen pokládá II. trimestr za jedno z nejkrásnějších období celého těhotenství, bříško zatím mnohým maminkám nebrání, taktéž, jak jsem již psala, energie pociťujeme víc a víc, a tak můžeme se opět chvíli věnovat sobě…

Z klíčových minerálů nás tedy bude zajímat i nadále vápník, železo a zinek. Navýšíme kalorie, pokud bych převedla na pečivo, pro představu, za den si můžeme dopřát o 2 krajíce chleba víc. Vlákninu se budeme snažit pohlídat na 30 g a také, jemně navýšíme pitný režim, neboť tělo zvyšuje celkový objem krve maminky. Trošku vám to ulehčím, pokud bychom vodu počítaly na sklenice, za den jich postačí vypít zhruba 10.

Sama na sobě vidím, jak vzrůstá energetická potřeba těla, jak mé dřívější skromnější porce střídají porce hodné dospělého muže. Navíc, mnohdy již po dvou hodinách, pociťuji velmi legrační kručení v břiše. Netřeba se však ničeho obávat, tohle je skutečně zcela přirozené, vždyť miminko do konce 27. týdne ztrojnásobí či dokonce zčtyřnásobí svou dosavadní délku. Navíc, rozdělíte-li si jídelníček do několika menších porcí, seskládaných z těch nejkvalitnějších potravin, budete spokojené nejen vy, ale také miminko.

Vápník

V průběhu těhotenství vzrůstá potřeba vápníku z původních 800 – 1000 mg, osobně počítám s 10 mg Ca na 1 kg váhy, na cca 1400 mg. Bude tedy dobré obohatit den několika vápníkovými porcemi navíc. Mysleme na to, že pokud miminko vápníkem strádá, kostra se sice utvoří, nicméně, v pozdějších fázích dospělého života mnohonásobně více hrozí osteoporóza. Absorpci vápníku podpoří také vitamín D, který získáme z ryb anebo ze slunce. Naopak, nadměrná konzumace bílé mouky, cukru a masa přisvojování vápníku snižuje. Na závěr pak uvádím jednu zajímavost, mák obsahuje 12 x více vápníku než mléko a 3x více vápníku než sýry.

K čemu všemu je vápník v těhotenství dobrý?

  • zajišťuje plynulejší krevní oběh, taktéž krevní srážlivost
  • správnou činnost nervové soustavy miminka
  • předchází vyššímu tlaku
  • ulevuje křečím
  • potřebný pro zachování chrupu matky a k výstavbě opěrné soustavy plodu

Sama mohu potvrdit, jak se zvyšují vápníkové nároky těla. Tím, jak plod roste, mé chuťové buňky čím dál více vyhledávají nejrůznější mléčné kombinace, ve kterých nechybí domácí tvaroh, zakysaná smetana, tučnější kozí sýr, dobrý bílý řecký jogurt, případně podmáslí či kyška. Roztíratelným sýrům se pokud možno vyhněme, obsahují vyšší % soli, které může přispět k hrozícím otokům. Z živočišných zdrojů pak ještě zmíním také sardinky ve vlastní šťávě.

Pokud jsme veganskou maminkou a mléčné výrobky z etického důvodu odmítáme, výbornými zdroji vápníku rostlinného původu budou:

  • Melasa, pro svou velmi dobrou vstřebatelnost
  • brokolice, květák, řeřicha
  • mandle, sezam, mák
  • lískové, vlašské ořechy
  • ovesné vločky
  • hrách, fazole, čočka, cizrna
  • zelené natě, čerstvé či sušené fíky

Jídelníček běžně se stravující maminky by mohl vypadat takto:

snídaně ovesná kaše s tvarohem a jablkem
svačinka ovocný salát s mandlemi a bílým jogurtem
oběd rizzotto s parmazánem + zeleninový salát
svačinka kváskový chléb s brokolicovou pomazánkou + kyška
večeře losos v sezamové krustě + batát s pažitkou

Jídelníček vegánské maminky:

snídaně ovesné vločky s mandlovými lupínky a fíky
svačina makové mléko s banánem
oběd cizrnový hummus s mrkví a lněným olejem
svačina sezamová tyčinka se sušenými meruňkami
večeře zapečená brokolice s tofu + batát s pažikou

Co se týká železa, ráda vás odkážu na tento další článek:

Zinek

Doporučená denní dávka pro těhotné ženy činí asi 12 mg, deficit je sice vzácnější, nicméně abychom porodily skutečně v termínu a předešly výskytu vrozených vývojových vad, je taktéž dobré na zinek myslet. Jednoduchým pravidlem je, že se tento mikronutrient vstřebá spíše k večeru, stejně jako vápník. Za velmi dobré zdroje pokládáme dýňové semínko, meloun, ječmen a ječné kroupy, ovesné vločky a pohanku, špaldu, žito, mnohé sýry a červené maso. Pokud se však stravujeme více méně pestře, k deficitu by určitě nemělo docházet.

Jonny Bowden, americký lékař a zároveň nutricionista, ve své výtečné knize 100 nejzdravějších jídel pro nastávající maminky poukazuje na těchto několik potravin, které on sám vnímá pro II. trimestr jako klíčové:

  • avokádo, pro svůj vyšší obsah kvalitního tuku
  • bazalka, jakožto zdroj chlorofylu, vitamínu C a vápníku
  • mrkev, pro svůj betakaroten
  • chia semínka, pro kvalitní tuk, taktéž minerály
  • heřmánek, klidnící žaludek
  • třešně, pro vyšší obsah jódu
  • cizrna, pro vápník, taktéž vlákninu
  • kakao, které platí za hořčíkového siláka
  • kokosový olej, opět pro svůj tuk, jež smíme, díky vyššímu bodu zakouření použít i v teplé kuchyni
  • fíky, díky vápníku
  • konopná semínka, pro omega 3 a 6 NMK
  • Nori řasa, opět pro svůj jód
  • římský salát, enzymy, antioxidanty, vláknina, chlorofyl, vitamín E
  • kurkuma, pro své silně protizánětlivé vlastnosti
  • krůtí maso, pro zajímavé množství lehce stravitelných bílkovin

Jídelníček pak opět rozdělme do několika lehce stravitelných porcí, mysleme na čerstvou zeleninu a ovoce, kterých bude s přibývajícím jarem skutečně hojně 🙂

Všem nám přeji spoustu zdraví a miminka nechť rostou ke své i naší spokojenosti.