Jak se stravovat v I. trimestru těhotenství

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

První měsíce bývají zvláštní, tělo si více méně dělá, co chce, pocity euforie střídají hluboké energetické propady, únava a výrazná spavost, jednu chvíli máte chuť na rajče, druhý den jej však nemůžete vidět. Ano, je velmi zábavné pozorovat všechny ty změny, na které tělo reaguje u každého různě, vždy však ví, co v určitém okamžiku dělat a téměř vždy tedy zareaguje moudře.

Jste-li těhotná, určitě víte, co byste měla a čeho se naopak zříci, všechen ten vápník, hořčík, železo, dostatečné množství sacharidů, bílkovin a tuků, omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, co však dělat, když na nic z toho není chuť? Vždycky jsem si říkala, že deficit vápníku v těhotenství nehrozí, existuje přeci mák a s tím se dá, panečku, kouzlit. Svému přesvědčení se nyní jen usmívám, po celé 4 měsíce jsem nesnědla nic, kde by byla jediná hrstička máku, jednoduše to nešlo. Pojďme se tedy podívat, jaké jsou další možné alternativy a na co je dobré se určitě zaměřit.

V I. trimestru si tedy pohlídáme kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík, ale také omega 3 a 6 NMK. Makronutrienty, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, nyní jemně odsuneme stranou, protože každá maminka instinktivně ví, že správně seskládaný jídelníček utvářejí přílohy, kvalitní zdroje bílkovin, kterými mohou být maso, vejce, mléčné výrobky, ale také luštěniny, listová zelenina. U veganských maminek upozorním na sóju, které bych se v těchto křehkých měsících zřekla a raději sáhla po jiných luštěninových silácích. Fazole, čočka, hrách či hrášek, koňský bob, to vše sóju mnohonásobně předčí.

Kyselinu listovou lze zakoupit v tabletové podobě, pokud se však, stejně jako já, snažíte od syntetických léčiv upouštět, níže uvádím kvalitní zdroje kyseliny listové. Vzpomenu jen jediné, kyselina listová, neboli vitamín B9, je kyselinou termolabilní, což znamená, vyšší teplota má na ni negativní vliv. Rozdíl tedy bude, nakrouháme-li syrové hlávkové zelí a zpracujeme v salát, případně podusíme a podáváme jako jednu z obědových příloh. Varem přicházíme až o 95 % kyseliny listové. Tento vitamín je dobré pohlídat již před samotným otěhotněním, miminku tak usnadníme jeho nitroděložní vývoj.

Za její nejdůležitější zdroje pokládáme

  • špenát, chřest, růžičková kapusta, hlávkový salát, čínské zelí
  • květák, brokolice, pórek, avokádo
  • žitná mouka, čerstvé droždí, pšeničné klíčky, ovesné vločky
  • hrách, fazole, čočka
  • lískové, vlašské ořechy
  • vnitřnosti, ty však v těhotenství nedoporučuji

A teď, na co z toho bychom mohly mít chuť? 🙂 Co takhle ovesné vločky s jablečným pyré, lžící medu, pšeničnými klíčky a troškou dobré skořice? Strávíte-li oříšky, lze je nasekat a kaši jimi posypat. Zvolíte-li vlašské, miminku tak zajistíte lehce využitelné omega 3 a 6 NMK. Na oběd lze uchystat polévku z mrkve a červené čočky, s majoránkou, česnekem a himalájskou solí. Jako hlavní pokrm pak pečené brokolicové placky s troškou čerstvého salátu. Na večeři si dopřejte žitný chléb s Lučinou a jemně nakrájené čínské zelí s nastrouhanou mrkví.

Důležité je, aby všechno, co sníme, lahodilo jazyku, ale také žaludku. Smažené koblihy, míchaná vejce, párky a klobásky, nic z toho nesvědčí Vám ani miminku.

Příklady kvalitních snídaní:

  • ovesné vločky s jablečným pyré
  • jahelná kaše s ořechy a banánem
  • kváskový žitný chléb s Lučinou, rajče
  • ovocný salát s mandlovými lupínky, špaldové pukance
  • teplý rýžový nákyp s dýňovým pyré
  • čerstvá pomerančová šťáva s mrkví, pokud je problém cokoli sníst

Se snídaní to nepřehánějme, v průběhu těhotenství je mnohem lepší servírovat menší misky, a to v pravidelných intervalech. Pokud se přejíme, máme tendence usínat, což v prvním trimestru není, vzhledem k celkové únavě, příjemné. Mysleme také na svačinky, kdy dopoledne můžeme podávat ovoce, přesnídávku, tvarohový dezert, případně tvaroh mixovaný s čerstvým ovocem. Odpoledne pak výborně poslouží zakysaný výrobek s kouskem celozrnného pečiva, případně troška tvarohu s krajíčkem kváskového chleba, Cottage cheese, tučnější řecký jogurt s ovocem. Jsme-li veganskou maminkou, podávat lze oříškové mléko mixované s datlemi či banánem, avokádové guacamole, malou misku cizrnové kaše, zvládneme-li.

Během rána doplňujme železo, na syntetické tablety a sirupy, pokud možno, zapomeňme, ve většině případů způsobují zácpu. Cítíme-li únavu, využijme blahodárných účinků Melasy, případně užívejme přírodní sirup, který nabízí 7,5 mg železa ve svých 10 ml. Vyvarujme se rafinovanému cukru, bílé mouce, colovým nápojům či taveným sýrům, to vše nás o železo připraví.

Oběd bývá z celého dne nejsnesitelnější, pokud jsme si se snídaní příliš nezavdaly, pak lze prakticky uchystat cokoli chutného a zdravého, pokud možno nesmaženého. 3 x týdně mysleme na rybu a zvládneme-li, také na luštěniny, kdy upřednostňujme spíše červenou čočku, bývá nejstravitelnější.

Příklady kvalitních, lehce stravitelných obědů

  • pečený batát s dýní a mrkví, kousek krůtího masa
  • dušený losos se zeleninovou směsí, brambory vařené ve slupce, rajče
  • pečená brokolicová placka, Cottage cheese, zeleninový salát
  • hráškové pyré s nakládanou červenou řepou
  • zeleninové rizzotto se zeleninovou směsí, parmazán

Na večeři se příliš nepřejídejme, mysleme na to, že ačkoli spíme, naše tělo bdí a zabývá se miminkem. Namísto toho, aby hluboce a dlouho trávilo, přesuňme onu energii tam, kde je nejvíce třeba. V žádném případě však nechoďme spát hladové, lehce stravitelná večeře nám dovolí přečkat celou dlouho noc. Výborné jsou hustší zahřívající polévky, žitný chléb s žervé, brokolice na všechny způsoby, tedy, krom té smažené. Naučme se chystat z dýně, pórku, lilku, zapékejme a dusme, kombinujme a hlavně, řiďme se především svým vlastním srdcem, každá maminka ví, co je pro ni a její dítě nejlepší…

Poslední odstavec věnuji nápojům, kdy po ránu, na rozbouřený žaludek, pomůže studenější voda s kousky ledové tříště, kterou podáváme po lžičkách. Kouzlo spočívá v tom, že studenou tekutinu žaludek potřebuje zahřát a tak, jelikož je zaměstnán, žaludeční sliznice se na moment zklidní. Během dne upřednostňujme „bezpečné“ bylinkové čaje, máta, roiboos, zelený čaj, fenykl, heřmánek, ibišek, šípek. Výborná je také lípa či jakékoli bylinkové směsi přímo na míru.

Pramenitou vodu střídejme s minerální, prokládejme naředěnou mrkvovo pomerančovou šťávou, kávu vyměňme za meltu, Karo či špaldový nápoj. Sladké limonády, když ne na dobro, tak alespoň nyní, odložme. Rovněž eliminujme nápoje sycené oxidem uhličitým, dráždí žaludek a olupují o vápník.

Všem nám přeji krásné a klidné těhotenství, prožijme jej zdravé a v plné své síle…