Rádi vám upravujeme nabídku na míru, ale abychom to zvládli, používáme k tomu soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací
OK
prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Super česnek

Jak se liší přírodní přípravky na podporu hubnutí

04.01.2017
Hubnutí
Hubnutí představuje jedno z nejvíce diskutovaných témat, nejen u příznivců přírodní medicíny. Na trhu existuje nepřeberné množství přírodních přípravků, které se dají rozdělit do několika skupin. Na začátku je ale třeba upozornit, že samo užívání přírodního přípravku nepomůže. Musí být vždy spojeno s výdejem a příjmem energie, tedy s dietním a pohybovým režimem, ovšem přiměřeným zdravotnímu stavu toho, kdo se rozhodne snížit svoji váhu.

Složky s absorpční schopností

Jedna skupina jsou přírodní přípravky, obsahující složky, které v žaludku nabobtnají a tím mírní pocit hladu. Může to být vláknina, polysacharidový komplex (Obezin) či psyllium neboli oplodí z jitrocele indického a len setý.

 

Existují dva druhy vlákniny - rozpustný a nerozpustný. Při hubnutí hraje roli právě rozpustná vláknina. Kromě zmírnění pocitu hladu také podporuje pohyb (peristaltiku) střev a změkčuje stolici. Obě tyto vlastnosti pomohou při léčbě zácpy. Důležitou roli hraje vláknina i jako prebiotikum - výživa pro probiotické baktérie, které mají na starost dobrý stav střevní mikroflóry a potažmo i dobrý stav imunitního systému.

 

Zmíněný přírodní polysacharidový komplex (Obezin) obsahuje látky přírodního původu, které v žaludku zvětší svůj objem a tím dochází, stejně jako u vlákniny, k pocitu zasycení a konzumaci menších porcí jídla.

 

Psyllium (osemení z jitrocele indického) pomáhá zbavovat sliznici střeva škodlivých látek, které při průchodu střevy na sebe váže a ty pak odcházejí stolicí z těla ven. Rovněž snižuje vstřebávání cholesterolu a tím zvyšuje jeho výdej z organismu.

 

Na trhu je ještě k dostání jablečná vláknina. Získává se, jak název napovídá, ze sušených slupek jablek, které se namelou. Patří mezi rozpustné vlákniny - pomáhá při zácpě tím, že zlepšuje střevní peristaltiku, posiluje střevní mikroflóru a také snižuje chuť k jídlu. K tomu dojde jednak tím, že prodlouží dobu trávení potravy v žaludku a jednak zvětší samotný objem potravy.

 

Glukomannan

Samostatnou látkou je glukomannan. Z chemické stránky se jedná o pektinový polysacharid. Jeho zdrojem je rostlina Amorphophallus konjac, též zkráceně konjac. V trávicím traktu se z něj vytváří viskózní gel, který (díky vysoké molekulové hmotnosti jednotlivých řetězců látky) může absorbovat vodu a zvětši podstatně svůj objem. Díky tomu dochází k potlačení tvorby tzv. “hormonu hladu”, ghrelinu. Doplňky stravy s glukomannanem lze užívat i dlouhodobě.

 

Chrom

Další skupina obsahuje chrom, který podporuje snižování chuti na sladké. V doplňcích stravy je ve formě pikolinátu chromu. Snížit chuť na sladké pomáhá tím, že stabilizuje hladinu krevního cukru. Bývá i kombinován s dalšími složkami podporujícími proces hubnutí jako například extrakt ze zelené kávy. Zelená káva obsahuje kyselinu chlorigenovou, která je řazena mezi fenolické sloučeniny. Tato látka společně s kofeinem, který je rovněž v zelené kávě obsažen, pomáhá snižovat vstřebávání cukru a jeho přeměně na tzv. vnitřní tuk. Tento tuk se často hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění zvyšuje riziko vzniku cukrovky či kardiovaskulárních chorob, případně u pacientů majících již tyto choroby, ke zhoršení zdravotního stavu.

 

Spalovače tuků

Třetí skupinou jsou tzv. spalovače tuků, které se užívají současně s intenzivním fyzickým cvičením. Tyto látky podporují zvyšování výdeje kalorií a odbourávání tukových zásob ve spojitosti se cvičením. Patří k nim kapsaicin, dále karnitin ve spojení s cholinem a dalšími aminokyselinami nebo samostatný karnitin.

 

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je hlavním alkaloidem paprik rodu Capsicum a je příčinou jejich charakteristické pálivé chuti. Jeho význam na podporu procesu hubnutí spočívá v tom, že se podílí na zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím i na podpoře zažívání.

 

Karnitin podporuje přesun tuku z tukových buněk do buněk svalových. Jedná se o aminokyselinu. Čím vyšší je hladina karnitinu ve svalu, tím více tělesného tuku se může přesunout a spálit. Ukázalo se, že přísun karnitinu v potravinových doplňcích zvyšuje hladinu karnitinu ve svalu.

 

Přípravků na podporu hubnutí je velké množství, stejně jako nejrůznějších látek, které obsahují. Nicméně, vždy tím prvním a posledním zůstává vůle zhubnout a tomu přizpůsobit i svoji životosprávu a fyzická cvičení.

 

Celková nabídka přípravků na hubnutí.


Související články:
Jak nastartovat tělo před úspěšným hubnutím? Detoxikační jídelníček pro každého
Hubnutí je i práce s podvědomím
Psychický postoj, který napomáhá hubnutí
Pověry a mýty kolem hubnutí


04.01.2017
autor: PharmDr.Tomáš Arndt
další články v rubrice: Výživové doplňky


 
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Priessnitzův obklad
Mozkové vlny: Která hladina vědomí je pro zdraví nejlepší?
Hemoroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
5 tipů pro každodenní detoxikaci
Nízký krevní tlak
Hroznové víno – zásobárna přírodních látek
Očista tlustého střeva pomocí přírodních látek
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou

259,- Kč
(c) 2004-2017 www.celostnimedicina.cz
O násRSS