prozdravi.cz
Vše pro vaše zdraví
krasa.cz
Vše pro vaši krásu
parfemy.cz
Značková parfumerie
hodinky.cz
Značkové hodinářství
sperky.cz
Značkové klenotnictví
vivantis.cz
Být sám sebou
logo  
lékařská poradnakatalog stránekobchod pro zdraví

Najdete nás na facebooku
Zdravá výživa


Jak se jí na Bali

15.06.2015
Jak se jí na Bali

Bali jsem letos navštívila poprvé, popravdě, z průvodce jsem si nastudovala pouhý základ, těšila jsem se, plná otázek, pocitu překvapení, potřebovala jsem autentickou zkušenost, tu svou, ne zkušenost druhého člověka, každý nazíráme na věci jinak. Nic jsem tedy neočekávala, tak to bylo nejlepší, protože člověk pak na každém kroku skutečně žasne. Pracuji jako nutriční terapeut, miluji všechny ty barvy, chutě a vůně světa, možnost experimentovat, kombinovat a skládat každý den k obrazu svému.

První dojem během několika minut, kdy se mé nohy dotkly balijské půdy, byl skutečně impozantní. Příjemně teplý noční vzduch, obloha posetá hvězdami, ruch a život, ačkoli vládla hluboká půlnoc. Ano, jsem nutriční terapeut, takže v té široké záplavě dojmů mne zaujalo množství rozličného jídla, které si můžete zakoupit v typických balijských varunzích podél cest. Doslova je lemují, jsou jako aleje plné barevného voňavého čehosi. Vše je nové a tak, oči by neustále jedly a vybíraly z nejrozličnějších hromádek a balíčků, kterými se varungy jenom hemží. Pravda, kultura stolování není nejlepší, na stole nás mnohdy pobavil toaletní papír namísto ubrousků, ohmatané sojové omáčky, mouchy, nádobí, do kterého nám bylo servírováno, kdy každý talířek a miska ze zcela jiné sady, nicméně, co se stravy týká, vše pokaždé chutnalo výtečně. Pokud bylo některé z jídel těžké identifikovat, balijské tetičky vám talířek obložily vším, na co jste se kolikrát dívali s tím největším respektem. Já takhle dostala ochutnat výbornou zeleninovou směs obalenou v rýžové mouce, to celé na dřevěné špejli a k tomu pak voňavý tempeh ve sladkém kokosu. Tak započala má gurmánská pouť po Bali.

 

Stánky plné rozličného ovoce, kdy si od každého druhu necháte po jednom naložit. Slaďoučká papája, která tu váží kolem dvou kil, platila po celou dobu za mou nejmilejší snídani. Malé žluté banány, hutnější a sladší, než ty, na které jsme zvyklí. Rambutan, podobný lichi, s podstatně menší peckou a příjemně sladkou voňavou dužninou. Dračí ovoce, které je chráněno ostny, ukrývající nasládlou karmínovou dřeň. Líbí se mi, jak vás to vše učí jíst a loupat, ty jejich úsměvy, když se poprvé dobýváte do sladké mangustíny, ve které naleznete střed podobný paličce česneku. Tak vás to pobaví, ona rozličnost přírody, důvtip, se kterým nejmocnější čaroval. Moment překvapení, když poprvé do úst vložíte podivně vonící durian. Zákaz mých přátel kupovat jakýkoli další a dvojitý zákaz pašovat toto ovoce do naší společné lednice. Sladké brambory, malá neduživá rajčátka, půl metrové fazolové lusky, to vše chci ochutnat, pochopit a přinést pak prostřednictvím receptur domů.

 

Sladké brambory
Cibetková káva

 

Tradičním pokrmem je zde Gado gado, jehož jednoduchosti a chuti jsem okamžitě podlehla. Cestou domů jsem počítala s kilem místa v kufru navíc, abych si s sebou směla přibalit nepražené arašídy, hlavní ingredienci tohoto pokrmu. Gado gado jsem si dávala všude, kde mi jen šestý smysl dovolil. Pokaždé jsem při práci pozorovala kuchtíky, zda používají alespoň trošku čisté náčiní, v jakém je stavu, v jakém stavu je kuchyň, v jakém stavu jsou oni samotní, přeci jen, jsem kaskadér, ale odležet pak celé Bali s trávicími těžkostmi mi přišlo více než zbytečné. Na ostrově Trawangan se mi dostalo toho nejlepšího Gado Gado na světě. To už jsem jich měla odzkoušeno nejméně 10, takže bylo snadné porovnat. Mladý kuchař mne nechal vejít do kuchyně, vše mi vysvětlil, ukázal, zatímco pracoval, usmíval se a já rázem věděla, že to je přesně ona veledůležitá ingredience, kterou mnozí mnohdy postrádají… Radost, která se posléze promítne do výsledné chuti pokrmu.

 

Gado gado

Gado gado po balijsku


Balijci arašídy praží až před samotným chystáním omáčky, v českých podmínkách lze použít kupované, pražené, ovšem bez soli. Arašídy vložíme do většího hmoždíře, utřeme společně se strouhaným kokosem, troškou palmového cukru, chilli a vody. Výsledkem je jemná, voňavá omáčka. Rýži uvaříme, na Bali ji vařívají v podlouhlých mikroténových balíčcích, ty poté nechají vychladnout v lednici a výsledný váleček krájejí na malé rýžové knedlíčky. Ty posléze umístí do misky, posypou naklíčeným mungem, na kolečka nakrájeným pórkem, dozdobí kousky tofu a celé přelijí oříškovou omáčkou. Dozdobí čerstvou zeleninou a podávají. Někdy na banánovém listu, jindy v misce. Záleží…

 

Co se týká masa a mléčných výrobků, ty na Bali najdete jen poskrovnu. Z živočišných produktů tu upřednostňují snad jenom vejce, ryby taktéž výjimečně, a když už, z 90% je smaží a vystavují na pultech varungů. Bílkovinu zde suplují ořechy a sójou, ne však v podobě nám známé, žádné sójové maso či kostky, nic takového. Upřednostňují Tofu či tempeh.

 

Tempeh s rýží

Jemný kořeněný tempeh

Tempeh nakrájíme na malé kousky, v míse promísíme s medem, strouhaným kokosem, cibulkou nakrájenou najemno, umístíme na pánev a pražíme na trošce dobrého kokosového oleje. Podáváme s měkkou, voňavou rýží, do které jsme zapracovali trošku dobrého šafránu.

 

Nejdražšími surovinami na Bali jsou naše klasické brambory, jablka, která dovážejí z USA a Číny. Velmi mne pobavila nálepka na jednom z jablečných plodů: Made in China. Velmi výjimečná je také mrkev, cibule či ovesné vločky, jejichž cena za malé 300 g balení se vyšplhala až na rovnou stokorunu. Jednoduše, na Bali počítejte s rýží, kterou tu snídají, obědvají, večeří. A nejraději rukama, bez zbytečného příboru, zabalenou v banánovém listě, doplněnou o trošku tofu, klíčků, podušenou zeleninu či malé množství kuřecího masa. Občas rýži promísí s malým množstvím smažených nudlí. Cokoli bude opatřeno přídomkem Goreng, znamená smažený.

 

Z koření používají převážně chilli, dále sójovou či pálivou rajčatovou omáčku. Sůl pouze výjimečně, v obchodě jsem ji sice zahlédla, avšak, přijde mi, že tam byla pouze do počtu, pro turisty, stejně jako ony ovesné vločky. Vydáte-li se na trhy, můžete nakoupit voňavý pepř, čerstvou kurkumu, šafrán, vanilkový lusk, skořici, sušené chilli papričky, kmín. Oni sami však příliš nevyužívají. Najdeme zde i česnek. Přišlo mi úsměvné, že tvoří 60 % sekce nabízené zeleniny, v obrovitých plátěných pytlích. Když jsem jej v dobré víře opravdu hojně přimísila k pokrmu, soudě dle nabízeného množství v obchodech, Balijci na mne třeštili zraky a okamžitě sahali po svém životodárném chilli, aby onu česnekovou chuť okamžitě přebili.

 

Patříte-li mezi milovníky kávy, nazpátek ušetřete volné místo v kufru a domů si přivezte kilo, dvě tohoto povzbuzujícího kofeinového nápoje. Je totiž výtečný, jemný a voňavý, na jazyku zanechávající příjemnou sladkost. Na Bali je rovněž k mání káva cibetková, Luwag, kterou jsem si rovněž nemohla nechat ujít.

 

Bakso

Bakso

Celé kouzlo spočívá v tom, že uvaříte běžný kuřecí vývar. Kuřecí maso vyberete, rozmixujete s moukou, solí, vejcem, vytvoříte těstíčko, ze kterého formujete kuličky a ty zavaříte. Vývar dochutíte sójovou omáčkou a chilli, doplníte o povařenou rýži a nudle, dozdobíte jemně nakrájeným tofu, kuřecí knedlík naříznete a vložíte do polévky. Bakso se konzumuje s rýžovými sušenkami, které koupíte na každém kroku. Tvoří hlavní součást jídelníčku, neboť je dostupné, levné, nabízené pouličními prodejci, kteří varny s touto polévkou převážejí na skútrech a mnohdy tak nakrmí celé vesnice.

 

To, co jsem sepsala, je jen zlomek toho, co Vám Bali může nabídnout. Strava je jedna věc, tou druhou je pak nebeský klid, láska zdejších lidí, mistrné obrazy, které vás uchvátí, ať už na plátně či na obzoru tohoto sopečného ostrova. Nekonečně zelená rýžová pole, kterými se tu a tam mihne špičatý klobouk, majestátné palmy s kokosovými ořechy v korunách, modré nebe, cikády a na vesnicích kohouti, kteří si z rána div nevykokrhají plíce. Lidé, kteří vás k sobě tisknou, chtějí si povídat, radost, se kterou vám servírují jídlo, pozívají do svých příbytků, které jsou skromné, avšak bydlí v nich láska a pobíhají děti, pro které jste těmi nejzábavnějšími lidmi, které kdy jejich oči spatřily. Hudba, hinduismus, vonné tyčinky, silnice plné skútrů, sarongy, barevné květiny, klid, klid a opět jenom klid, který se vám zakousne do duše a věřím, že na hodně dlouho nepustí…


Související články:
Chutě a vůně exotického Bali
Polévka z Bali
Batáty, kouzelné sladké brambory
Chuťová delikatesa: Tofu se sójovým jogurtem, rajčaty a polníčkem
Jak se jí na Bali
Borůvky, antioxidační zázrak z lesa
Zuzana Švédová: „Nic tu nevnímám jako těžké či špatné“


15.06.2015
autor: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.
další články v rubrice: Výživa


 
Bioženy ohrožují zemi
Vyvážená strava - pomoc při překyselení
Vitamín B3 – Niacin
Dýně Hokaido
Cukrovka - příznaky a hodnoty glykemie
Hemeroidy - léčba, která zabírá
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Mládež, alkohol a oparový virus
Jak snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu přirozenou cestou
Priessnitzův obklad

57,- Kč
(c) 2004-2016 www.celostnimedicina.cz
O násRSS