Jak nahradit bílý cukr

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Dnešní doba znamená také velmi silný odklon od používání a konzumace klasického bílého cukru. Tento cukr, nejznámější v podobě bílých krystalků, je v současnosti podrobován silné kritice. Vyrábí se nejčastěji z cukrové řepy či třtiny a po chemické stránce se jedná o disacharid, tvořený jednou molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy.

Samotná spotřeba tohoto čištěného, rafinovaného cukru obsahujícího sice dostatek energie, ale žádné živiny, velmi výrazně od konce druhé světové války vzrostla. Nicméně již delší dobu odborníci konstatují, že jeho konzumace je návyková a může způsobit řadu vážných zdravotních obtíží, od obezity (která sama o sobě přináší celou řadu zdravotních komplikací), přes vznik zubního kazu a předčasné stárnutí po kardiovaskulární potíže.

Při vyšší konzumaci cukru dochází k vyplavení hormonu inzulínu, který napomáhá ukládání tuku. Nadbytečný cukr, který organismus již nestačí využít jako zdroj energie nebo uskladnit v játrech a svalech, se přeměňuje pomocí enzymů v zásobní tuk. Při zvýšené fyzické aktivitě si nejprve tělo vezme zásobní tuk ze svalů a až potom si tělo „sáhne“ na zásobní tuk, který si do té doby šetří jako zdroj energie.

Třtinový cukr Dále je si třeba uvědomit, že bílý cukr či jeho příbuzná varianta, třtinový cukr, patří mezi jednoduché cukry. V jídelníčku mají ale stejně významné místo složité cukry (oligosacharidy, polysacharidy). Tyto cukry, kam je řazena například vláknina či škroby, mají tvořit až polovinu příjmu všech cukrů. Nacházejí se například v bramborách, celozrnném pečivu či luštěninách nebo rýži. Je důležité si uvědomit, že náš organismus cukry obecně nezbytně potřebuje, ale ze správných zdrojů a ne v nadbytečném množství. Cukry jsou součástí všech buněk v těle, kterým poskytují ochranu a pro organismus znamenají především zdroj důležité energie. Pro naše každodenní správné fungování jsou cukry nezbytné. Jako příklad tkání závislých na příjmu cukru lez uvést mozek a červené krvinky.

Jakou variantu zvolit, když máme chuť na sladké?

Vynecháme hned umělá sladidla, o jejichž nežádoucích účincích se toho napsalo již mnoho. Jinak, co se týče dalších variant, je jich překvapivě hodně a některé z nich by nás možná ani nenapadly. Již byl zmíněn hnědý, nerafinovaný třtinový cukr. Má sice podobné vlastnosti jako bílý cukr, ale navíc obsahuje minerální látky. Bohužel ale způsobuje, stejně jako bílý cukr, vznik zubního kazu a nemohou ho ani užívat diabetikové.

Další, v současnosti oblíbenou variantou, je melasa. Jedná se o vedlejší produkt výroby cukru z cukrové třtiny. Výrazně pomaleji se vstřebává do krve, dodá větší množství energie a obsahuje méně kalorií. Obsahuje navíc řadu užitečných látek – vitamíny ze skupiny B (kyselinu pantotenovou, thiamin, riboflavin a pyridoxin) a rovněž i řadu důležitých minerálů, jako jsou železo, měď, fosfor, hořčík či draslík. Někomu může vadit ale nezvyklá, specifická chuť. Melasa

V kuchyni můžete zkusit zaexperimentovat s reprezentantem Kanady – javorovým sirupem. Ten je ještě sladší než bílý cukr, takže ho můžete použít menší množství. Je také unikátním zdroje jinak nepříliš běžného minerálu v potravinách – manganu. Dále obsahuje vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík a mangan a z vitamínů vitamíny skupiny B.

Nebo můžete použít tuzemský med, který je zdrojem antioxidantů či polyfenolů, které posilují imunitu a působí protizánětlivě. Je třeba koupit ale opravdu kvalitní med.

Stevia Velmi oblíbené je v současnosti nízkokalorické přírodní sladidlo z rostlinky stévie, plným názvem Stevia rebaudiana. Je výrazně sladší než klasický cukr a má téměř nulovou energetickou hodnotu. Je také vhodným doplňkem při léčbě vysokého krevního tlaku, únavy nebo psychických problémů. Pomáhá rozšiřovat cévy. Důležité pro ty, kdo bojují s nadváhou, je to, že pomáhá zahánět chuť na sladké.

Mezi novější sladidla patří kokosový cukr. Je velmi chutný a rovněž představuje zdravější variantu pro naše tělo. Z vitamínů je bohatý na vitamíny skupiny B, z minerálů obsahuje hořčík, draslík, zinek a železo. Rovněž obsahuje antioxidanty (vysoký podíl) a 14 aminokyselin. Dá se, stejně, jaké náhražky cukru, dobře použít v kuchyni – jako součást zákusků, při pečení či například k oslazení jak teplých, tak studených nápojů.

Ještě se můžeme setkat se šťávou z rostliny agáve. Dá se rovněž používat v kuchyni, má vyšší sladivost a méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi (obsahuje také fruktózu, která má velmi nízký glykemický index) než obyčejný bílý cukr. Také obsahuje z dalších důležitých látek saponiny nebo inulin („potrava“ pro bifidogenní bakterie, které jsou důležité pro správný stav naší střevní mikroflóry). Bohužel ale také přispívá k větší kazivosti zubů. Agáve

Osladit si jídelníček můžeme i některými potravinami. Jako příklad lez uvést datle či nastrouhanou mrkev. Může si dopřát i sladkého, čerstvého ovoce. Jak je vidět, možností je mnoho a výhodné je různě je kombinovat.